Skocz do zawartości
IGNORED

Szum w głośnikach wysokotonowych w Tannoy Mercury M2

Misiek18131

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam problem jak w temacie. Wiem, że głośniki wysokotonowe delikatnie szumią, jednak w tym przypadku przy słuchaniu niektórych płyt (np. Tomasza Stańko Soul Of Things) staje się to delikatnie mówiąc nieznośne. CD Cambridge Audio Topaz CD5, wzmacniacz Cambridge Audio A1 Mk3. Dodam, ze bez muzyki na podkreconym potencjometrze nic nie szumi. Jaka może być tego przyczyna?

Dodam, że szum cichnie razem z muzyką.

Przezornie nie dali ani tu, ani tu gniazda słuchawek, więc pozostaje dorobić coś na cinche

i sprawdzić jakąś przejściówką. Bywają takie płyty ....

Może masz inny sprzęt do porównania i określenia, czy to:

płyta

CD'k czy też

wzmacniacz

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Szumu nie szukaj w kolumnach, one na pewno nie są jego źródłem.

Podepnij inny wzmacniacz, jak nadal szumi, zmień źródło.

Osobiście obstawiałbym cd.

Może się zdarzyć, że łapią jakąś przetwornicę pracującą w okolicach. U mnie plazma potrafi tak zagrać jak mam kable niedaleko od niej. Pomimo tego że kable przyzwoite. Ale gdyby szumiały kable, to szum zmieniałby się w zależności od położenia potka, a jeśli wzmacniacz, to albo by się zmieniał z potkiem albo byłby ciągle taki sam. Więc jeśli bez muzyki nie szumi, to pewnie wina cdka.

Przede wszystkim, odłącz od wzmacniacza wszystkie źródła i zobacz czy nadal słyszysz szum. Jeżeli nie to odpowiedz jest prosta, któres ze zrodel sieje a wzmacniacz mozesz zostawic w spokoju. Dla pewnosci, podlacz inne zrodlo, chociazby telefon. Jezeli szum jest slyszalny nawet bez zrodel, to postaraj sie wylaczyc z zasilania wszystkie urzadzenia w okolicy wzmacniacza (ladowarki, TV, wszystko) i zobacz ponownie, moze jakies urzedzenie wywala do sieci jakies zakłócenia.

Dodam, ze bez muzyki na podkreconym potencjometrze nic nie szumi

Oxygenethief tu masz odpowiedź.

Czemu kable? Spotkałem się z zepsutymi rozwalonymi delikatnie końcówkami, które dotykały obudowy. Wtedy może szumić właśnie jak idzie sygnał. Bez tego nie.

Oczywiscie jest to tylko procentowe prawdopodobieństwo.

Szumu nie szukaj w kolumnach, one na pewno nie są jego źródłem.

Podepnij inny wzmacniacz, jak nadal szumi, zmień źródło.

Osobiście obstawiałbym cd.

Mam inne odczucia...przez dłuższy czas słuchałem muzyki na Eposach Es i było cicho jak makiem zasiał.Jednak kiedy zmieniłem kolumny na AE pojawił się szum w głośniku wysokotonowym.Inne elementy tory pozostały bez zmian.

De gustibus non est disputandum

Dziękuję panowie za wyczerpujące odpowiedzi. Sprawdzałem płyty, na których słyszę szum na innym (lepszym) sprzęcie i występuje on, także jednak w dużo mniejszym stopniu. W takim razie wydaje mi się, że w głównym stopniu winna jest płyta czy też jej nagranie, a mój sprzęt poprostu nie radzi sobie z tym na pewnych częstotliwościach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.