Skocz do zawartości
IGNORED

Przesunięcie częstotliwości tunera

arturpe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wielu z was zna się na elektronice. A mojemu analogowemu tunerowi, prawdopodobnie po transporcie za pośrednictwem dużej, prawie monopolistycznej firmy przesyłkowej (hehe), zaczęło dolegać coś dziwnego. A mianowicie częstotliwości mu się poprzestawiały względem skali. To, co ma być na 98,9 jest na 102 i costam.

Myślę, że można to naprawić, bo przecież przestraja się radia, ale ciekaw jestem, czy ktoś miał podobny przypadek, lub czy przypadkiem nie jestem w błędzie i usterka dyskwalifikuje przyszłość tunera.

PRzy okazji, jako całkowity elektroniczno-radiowy lajkonik, zapytam o anteny radiowe. Na tylnim panelu mam zaciski dla anteny 70 i chyba 750 ohmowej anteny. Zabrzmi to dziwnie, ale skąd ją wziać ?? (rumieniec;) Zazwyczaj odiorniki fm mają jakieś druty z tyłu. Można też kupić antenę z dipola (chodzi mi o pokojową), ale zanim nie będzie to konieczne, wolałbym tego nie robić. Więc, wracając do tych drucików, jaki podłączyć i do którego z gniazdek?

No, dosyć się już nabłaźniem, pozdrawiam gorąco ;)

I jeszcze jedno - wyczytałem, że tunery produkowane na rynek japoński, mają jakieś problemy z naszymi częstotliwościami. To prawda? Obawiam się że to właśnie ten model - Teac TX 500 "made in Japan" ;).

witam, made in japan nie oznacza automatycznie ze tuner ma czestotliwosci z japoni. Jezeli na skali jest 88-108 mhz to tuner ma czestotliwosc europejska, jezeli 68-90 (czy cos podobnego) tuner ma czestotliwosci japonskie. Przestrojenie takiego czegos jaonskiego jest raczej bezsensowne, aczkolwiek nie niemozliwe (wiaze sie z ponowna kalibracja, nowymi kondensatorami, koszty koszty koszty) - lepiej kupic ten sam model z europejskimi czestotliwosciami, ew inny model.

kwestia przesuniecia skali z rzeczywistym odbiorem - nie spotkalem sie z taka rozbierznoscia. Kalibracja samej skali to pestka, pod warunkiem ze sie ma odpowiednia instrukcje jak to zrobic, powinno byc w instrukcji obslugi. Jak nie masz instrukcji, rzuc zdjecia kondensatora strojenia - moze sie rozeznam i podpowiem ktorym potencjometrem pokrecic ;-)

pozdr

Nie mam możliwosci dać fotki. Rzeczywiscie, skala od 88-108. Ale na przykład nie chwytam radia bis we wrocku, bo jest na 107 i cośtam. Radiostacja 106 i 9 to ostatnia stacja podchodząca pod 108 na skali. Czyli sugerujesz kalibrację? Nie mam niestety instrukcji, ale polezę do jakiegoś gościa od takich zabaw, to mi zrobi za parę złotych.

Co do anteny, do gniazda wepchnę jakiś drut. Tylk jaki? Heheh, sam się smieję, jak to piszę ;) I do którego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.