Skocz do zawartości
IGNORED

Integra stereo + amplituner 5.1 + jeden sub - jak podłączyć?

PMRudy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zbudowany zestaw stereo:

Yamaha AS-1000 + kolumny + subwoofer (dla zwiększenia basu).

Obecnie chcę zbudować zestaw kina domowego 5.1. Wszystko na używanych podzespołach. Amplituner Yamaha np. RX-V565. Obecne mam sub Koda SW1000v2, ale zastanawiam się nad Yamaha YST-SW300. I tu jest problem ponieważ ten sub Yamahy ma tylko jedno wejście Line In.

Jak podpiąć do suba dwa wzmacniacze/amplitunery? Wystarczy kabel/rozgałęziacz RCA->2RCA?

Czy w ogóle jest sens kupować ten subwoofer Yamaha?

Yamaha YST-SW300:

4e561e49d7e03a5f709e762d937c7f95.jpg

Koda SW1000v2:

99b00dd8a65117e097149fad9ab1cea1.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Tak się nie da. Można podłączyć 2 odbiorniki do jednego wyjścia ale zwieranie 2 wyjść, żeby podłączyć do jednego odbiornika może nie działać. Trzeba zrobić sumator. Być może nawet prosty sumator jest w samym subwooferze, ale to trzeba by zweryfikować.

Sprzedaj suba, na focie widać volume na max i widać efektów nie widać bo chcesz drugi. Lepiej zainwestować kasę w lepszy sub np. Klipsch 112SW lub 115, Velidyne eq12max lub Dali E12F.

Jeśli kupisz amp av to już nowsze mają 2xwyj na sub. Przewód typu "Y" nie będzie potrzebny.

Nie wiem jak dasz radę dwa różne suby wysterować z jednego wyjścia "Y" będzie ciężko.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Nie wiem czy mnie wszyscy zrozumieli?! Chcę zrobić tak:

Yamaha AS-1000 -> subwoofer

i

Amplituner 5.1 -> subwoofer

Tyle, że w subie Yamaha YST-SW300 jest tylko jedno wejście LINE IN (RCA). I właśnie się zastanawiam czy taki kabel rozgałęziacz będzie dobry? Subwoofer raz będzie grał z Yamaha AS-1000 (muzyka), a raz z ampli 5.1 (filmy).

Co do Kody i volume na max, to nie dajmy się zwariować. Raz jest na max, a raz na 1/2. Zależy jakiej muzyki słucham.

O taki kabel mi chodzi (tylko oczywiście jakiś porządny):

rozdzielacz_wtyk_rca_2x_6235.jpg

OK. A jak podłączę to wszystko do tych złączy wysokopoziomowych, to kolumny będą czerpać moc ze wzmacniacza czy z subwoofera? Zrozumiałem z tego filmu, że sygnał będzie tylko przelatywał przez suba do kolumn.

Do stereo podepnij się pod wysokopoziomowe w subie a do kina kablem cinch.

Może zadziałać ale nie musi. Nie wiadomo jaka jest separacja między wejściem wysokonapięciowym a liniowym.

Teraz to nie wiem jak to będzie grało.

Wcześniej to myślałem ze chcesz ze wzmacniacza zsumować dwa kanały do jednego.

Może zadziałać ale nie musi. Nie wiadomo jaka jest separacja między wejściem wysokonapięciowym a liniowym.

ale ze co?

Trochę to porąbane. No ale ten sub Yamaha nie jest najmłodszy. Koda trochę młodsza i ma więcej tych wejść. I tu nasuwa się pytanie: jeżeli zostawię Kodę i podepnę do niej dwa wzmacniacze/amplitunery, jeden pod Line In (jak teraz), a drugi (kino) pod subwoofer in, to czy to zagra? Czy będzie cisza, bo będzie za dużo kabli podpiętych?

Jak podpiąć do suba dwa wzmacniacze/amplitunery? Wystarczy kabel/rozgałęziacz RCA->2RCA?

Wzmacniacz stereo ma wyjście pre -out , więc ku przełącznik RCA i przełączaj nim między wzmacniaczem stereo , a amplitunerem KD .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale ze co?

Tu masz przykładowy schemat filtru subwoofera:

Ukryta Zawartość

Jeżeli Koda ma podobne wejście, to po pierwsze podłączony amplituner będzie zwierać sygnał z głośników wzmacniacza a po drugie, 1/10 napięcia z głośników przejdzie na wyjście amplitunera. Oba efekty nie są pozytywne, dźwięk z suba może być zniekształcony a amplituner jest narażony na uszkodzenie.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz stereo ma wyjście pre -out , więc ku przełącznik RCA i przełączaj nim między wzmacniaczem stereo , a amplitunerem KD .

Ukryta Zawartość

OK. Ale w opisie jest że to działa w ten sposób: ŹRÓDŁO -> WZMACNIACZ. Można zastosować te switch jako: WZMACNIACZ -> SUBWOOFER?

Tu masz przykładowy schemat filtru subwoofera:

Ukryta Zawartość

Jeżeli Koda ma podobne wejście, to po pierwsze podłączony amplituner będzie zwierać sygnał z głośników wzmacniacza a po drugie, 1/10 napięcia z głośników przejdzie na wyjście amplitunera. Oba efekty nie są pozytywne, dźwięk z suba może być zniekształcony a amplituner jest narażony na uszkodzenie.

No i koło się zamknęło :) Czyli najlepszą i najbezpieczniejszą opcją jest ręczne przekładanie kabli :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. Ale w opisie jest że to działa w ten sposób: ŹRÓDŁO -> WZMACNIACZ. Można zastosować te switch jako: WZMACNIACZ -> SUBWOOFER?

Wzmacniacz i amplituner KD jest w tym przypadku oczywistym źródłem dźwięku ( sygnał niskopoziomowy pre-out " realizowany przez złącza RCA " . Natomiast sub jest wzmacniaczem ( wzmacniaczem z wielkim głośnikiem niskotonowym ) . Będzie działać bo do tego jest przeznaczony .

Wzmacniacz i amplituner KD jest w tym przypadku oczywistym źródłem dźwięku ( sygnał niskopoziomowy pre-out " realizowany przez złącza RCA " . Natomiast sub jest wzmacniaczem ( wzmacniaczem z wielkim głośnikiem niskotonowym ) . Będzie działać bo do tego jest przeznaczony .

OK, skoro tak mówisz. No to by było najlepsze rozwiązanie w takim wypadku.

OK, skoro tak mówisz. No to by było najlepsze rozwiązanie w takim wypadku.

To już jest rozwiązane .

Teraz inna sprawa . Otóż żeby połączyć KD ze stereo , masz kupić bezwzględnie amplituner KD z wyjściem wielokanałowym pre-out 5.1 , lub 7.1 . Wtedy wykorzystuje się dedykowane kanały amplitunera KD pre-out FRONT L R

Tak przy okazji, wszelkie sugestie podłączenia subwoofera do wyjść głośnikowych A-S1000 są błędne, spalisz wzmacniacz, jeżeli to zrobisz. A-S1000 ma symetryczne wyjście głośnikowe, bez masy, podobnie jak wzmacniacze w konfiguracji mostkowej.

Tak przy okazji, wszelkie sugestie podłączenia subwoofera do wyjść głośnikowych A-S1000 są błędne, spalisz wzmacniacz, jeżeli to zrobisz. A-S1000 ma symetryczne wyjście głośnikowe, bez masy, podobnie jak wzmacniacze w konfiguracji mostkowej.

Czyli za pomocą tych wysokopoziomowych nie można?

masz kupić bezwzględnie amplituner KD z wyjściem wielokanałowym pre-out 5.1 , lub 7.1 . Wtedy wykorzystuje się dedykowane kanały amplitunera KD pre-out FRONT L R

Nie za bardzo rozumiem?! Obecnie licytuję ten Yamaha RX-V565.

popej to nie można podłączać ? Ja na elektronice nie znam się . Wiem tyle że za wejściami głośnikowymi w subie jest dzielnik napięcia i sygnał trafia niskopoziomowy do sekcji przedwzmacniacza suba .

Przykładowy amplituner :

Ukryta Zawartość

post-35801-0-15190400-1492543465_thumb.jpg

A dlaczego do FRONT, a nie do AUDIO OUT ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dlaczego do FRONT, a nie do AUDIO OUT ???

To wyjście na drugą strefę . Na tym wyjściu dostajesz sygnał wielokanałowy np DTS 5.1 zmiksowany do postaci dwukanałowej . Potrzebne wyjście z dedykowane dla kanału Frontowego L R . Przerwij licytację

Kurde, niby coś tam wiem o podłączeniach. Ale nagle okazuje się że jestem zielony :/ Ale ta Ymaha RX-V565 ma wyjście AUDIO OUT i PRE OUT (subwoofer). Jakbym zostawił sub Koda, to mogę go podpiąć pod SUBWOOFER IN? Ale czy wówczas mogę także podpiąć wzmacniacz stereo pod LINE IN???

s-l1600.jpg

Akurat zalicytowałem model najniższy, najtańszy w aukcji, która kończy się najszybciej :/ Mam jeszcze w obserwowanych: RX-V667, RX-V765, RX-V771 i one mają te chinch'e o których mówi czester15.30

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.