Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary zakłóceń linii zasilającej

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, że na jakość dźwięku w naszych domach ma wpływ jakość zasilania. Aby nie chodzić po omacku, postanowiłem zainwestować w miernik zakłóceń linii zasilającej. Działa w zakresie 10 KHz – 10 MHz i podaje wynik z dokładnością do mV.

power-line-meter-large.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przemierzyłem cały dom, w tym moje dedykowane linie zasilające i wiem jedno - mam jeszcze dużo do zrobienia !

Na linii zwykłej mam ok 300mV szumu, a na dedykowanej do audio (prosto od bezpieczników i na oddzielnej fazie) niby tylko 150mV, ale za to ... udary aż do 1500mV ! Będę musiał chyba elektryka zawołać aby pomierzyć wszystkie fazy pod względem szumu i udarów i przepiąć się na tą na której jest najmniej zakłóceń.

O 2:00 w nocy szum jest o ok 30% niższy - u siebie mam wtedy tylko 100mV - ale w dalszym ciągu są udary aż pod 1000mV:

Dla porównania, na wyjściu z kondycjonera mam tylko 22mV:

Ukryta Zawartość

Pomierzyłem też wszystkie zasilacze jakie miałem pod ręką (Teddy Pardo, iFi iPower, różne generyczne), lampy, itd. Wyniki także są bardzo ciekawe - zbiorę wszystkie w tabelkę i wrzucę.

A tak wygląda pomiar, na przykładzie zasilaczy do iPhone'a - oryginału Apple i podróby z Allegro. Ta ostatnia nieźle sieje !

eżeli ktoś wie jaki kod trzeba wpisać aby pokazywały się filmy z YT zamiast linków to prośba o podanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To ja wpiszę się w temat i zapytam o takie urządzenie : kondycjoner DB4 Ver IV SE. Nie jest to produkcja firmy Aston Martin :)tylko nasz miejscowy produkt . W necie cisza sza..

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

W zawodzie mam styczność z tematyką eliminacji zakłóceń przewodzonych do i z linii zasilającej. Powiem tak - jeśli ktoś chce tanio uzyskać dobre efekty zmniejszenia poziomu zakłóceń od zasilania 230V, to powinien spojrzeć na profesjonalne filtry np. Schaffner, TDK/Epcos stosowane w urządzeniach przemysłowych i medycznych.

Poniżej próbka tego, co można wybrać z takich filtrów (zasilanie jednofazowe) łącznie z cenami pojedynczych sztuk:

Ukryta Zawartość

a tutaj dane techniczne przykładowego Schaffnera:

Ukryta Zawartość

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Taki filtr wymaga oczywiście włożenia do estetycznej audiofilskiej obudowy i dołączenia przewodu/gniazda.

Wersje dla 16A byłby wystarczające, chyba, że w danym systemie można ograniczyć wymagania prądowe poniżej 16A - wówczas filtry mają nieco większe tłumienia.

Większość filtrów wymaga obecności przewodu PE (tzw. bolca), ale praktycznie wszystkie nowe instalacje domowe go mają.

W przykładowym datasheecie rodziny filtrów Schaffnera FN 2080 pokazany jest schemat wewnętrzny - widać, że nie jest to jeden element.

Norma wymaga testów emisji zakłóceń do sieci zasilającej w zakresie częstotliwości do 30MHz. W tym zakresie producenci filtrów podają ich charakterystyki tłumienia w dB w zależności od konfiguracji połączeń i wnikania zakłóceń (różnicowe, symetryczne).

Dla przypomnienia - spadek o 3dB to dwukrotne zmniejszenie poziomu zakłóceń.

Nie wypowiadam się w temacie skuteczności wszelkich listew zasilających audio i kondycjonerów zasilania, bo ich producenci nie podają żadnych danych technicznych, które byłby chociaż namiastką tego co w/w firmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zawodzie mam styczność z tematyką eliminacji zakłóceń przewodzonych do i z linii zasilającej. Powiem tak - jeśli ktoś chce tanio uzyskać dobre efekty zmniejszenia poziomu zakłóceń od zasilania 230V, to powinien spojrzeć na profesjonalne filtry np. Schaffner, TDK/Epcos stosowane w urządzeniach przemysłowych i medycznych.

Pisalem o tym apropos kazdej duyskusji o kondeycjonerach, bezpiecznikach itp, sam pomimo budzetowego sprzetu wyraznie slysze roznice po zastosowaniu tego typu filtra. Podobne zadanie spelniaja wszelkiego typu filtry montowane w sprzecie audio, zaskakujace ze w sprzecie starszej daty byly niemal standardem, np w odtwarzaczu cd mam dlawiki, kondensatory i warystor.

Jeśli ktoś siedzi w temacie DIY o moze popełnić sobie listwe sieciowa w oparciu o kit Power Cleanera z forum DiyAudio

Ale dla audiofili cena ok 200-300zl za taka puszeczke to bedzie zbyt niska ;p

Wg mnie przytoczony przeze mnie Schaffner z serii FN 2080 jest OK. Trzeba tylko dobrać sobie wymaganą wartość prądu maksymalnego i rodzaj wyprowadzeń.

Warto rozważyć do setupu audio wersję na prąd 6A (co daje moc max 6Ax230V = 1380VA), bo one mają dużo większe tłumienie - porównajcie charakterystyki "Typical filter attenuation" dla wersji 1-6A, 10-12A i 16A.

Czyli konkretnie - oznaczenie FN 2080A-6-07 - filtr na obciążenie 6A (przyrostek -6), z wyprowadzeniami na przewody (przyrostek -07).

No i najważniejsze - taki Schaffner czy TDK/Epcos to nie są firmy-krzaki. To renomowani producenci komponentów i urządzeń do pomiarów EMI/EMC.

Poniżej zdjęcia mojego kondycjonera Power Wedge (wersja na 230V, choć z gniazdami US).

U mnie, podłączony do którego któregokolwiek gniazda w domu (nawet w kuchni, gdzie mam ok 1800mV zakłóceń) powoduję redukcję zakłóceń do rzeczonych 22mV.

922RRs.jpg

ImQI2R.jpg

JlGwaL.jpg

9hBJ5k.jpg

mM0zza.jpg

9ugniY.jpg

Kupiłem za $400, waży ze 30-40kg.

Obok filtra w puszce (podobnego z wyglądu do tego co wkleiłeś) ma jeszcze trafa separujące na niskonapięciowych obwodach + osobne filtry na każde z gniazd.

Do tego jeszcze zabezpieczenia i przełącznik uziemienia (Normal/Lift/Reference) - także dla każdego gniazda osobno.

Wyjścia oznaczone jako 'Amplifier', przechodzą tylko przez ten duży, zbiorczy filtr.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To ja wpiszę się w temat i zapytam o takie urządzenie : kondycjoner DB4 Ver IV SE. Nie jest to produkcja firmy Aston Martin :)tylko nasz miejscowy produkt . W necie cisza sza..

Mam ,uzytkuje od dluzszego czasu. Nie wiem flaczego konstruktor nie dba o to by zaistniec w necie,nie wypowiada sie tez osobiscie w temacie? Robi swoja robote ,urzadzenia sie sprzedaja i to mu chyba wystarcza. Aktualnie wypozyczylem do testu ten sam model DB4 ale rozniacy sie od standardowego tym ze luty wykonano cyna z domieszka srebra,gniazdo zasilajace jest rodowane,moje zlocone i wszystkie odcinki przewodow wew. to miedz srebrzona. Tyle roznic a poza tym oba urządzenia sa identyczne.

Pouczajace doswiadczenie bo roznice w brzmieniu latwo uchwytne i znaczace. Czekam az mi sie to wygrzeje do konca . Zobaczymy co będzie za kilka tyg?

To porownanie jasno dowodzi ,ze nawet drobne rzeczy moga miec wplyw na brzmienie.

Elberoth, przyznaję, Twój kondycjoner wygląda solidnie, tak jak wspomniałeś - jest duży filtr (puszka), ale z tego co widzę na każde gniazdo jest też mniejszy (mocowo - 5A) filtr. Patrząc na zawartość skrzynki wg mnie jak najbardziej wart kwoty, którą zapłaciłeś.

Ja u siebie zlecilem pomiary energetyce . Niestety nie mialem mozliwosci mierzyc wszystkieego w domu. Pomiar polegal na kilkutygodniowym monitorowaniu sieci przy moim przyłączu. Wiekszych anomalii nie stwierdzono choc do idealu daleko bo jestem ostatnim odbiorcą na linii. Ale to co moglem zrobilem i nie jest zle. Moduł gigawatta w tablicy,osobna linia na solidnym ekranowanym przewodzie tej samej marki,dobre okablowanie sieciowe i kondycjoner. Sprzet gra na tym naprawdę bardzo dobrze. Jestem zadowolony.

A co to jest 'moduł Gigawatta' ?

U mnie EMI nie przekracza 18-19 mV (LAB12 Gordian).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przemierzyłem cały dom, w tym moje dedykowane linie zasilające i wiem jedno - mam jeszcze dużo do zrobienia !

Pomierzyłem poziom zakłóceń na wyjściu mojej zwrotnicy (przedwzmacniacz) do systemu aktywnego. W paśmie do ca. 200 kHz miernik nie wykazał nawet najmniejszego ruchu na wyjściu audio. Nawet po włączeniu w domu wszystkich odbiorników prądu mających zasilacze impulsowe. Orientacyjny poziom zakłóceń i szumów był daleko poniżej -100 dB. Zabezpieczeń na sieci żadnych nie mam. Tylko zasilacz w zwrotnicy i to impulsowy. Nie stwierdziłem też żadnych impulsów chwilowych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

U mnie EMI nie przekracza 18-19 mV (LAB12 Gordian).

Ukryta Zawartość

Fajny ten kondycjoner. Pomiary wykonane różnymi urządzeniami ciężko jest porównywać, ze względu na możliwe różnice w szerokości mierzonego pasma. Ale i tak wynik wydaje się imponujący. Ja niestety, mieszkając w centum Warszawy, mam całkowitą sieczkę w gniazdku.

Ukryta Zawartość

Cacuszko $130 + $70 wysyłka do PL.

Gdyby było więcej chętnych osób, to zawsze można jakieś zamówienie grupowe zrobić - w razie czego służę mailem do producenta.

Strona producenta:

Ukryta Zawartość

ale cen nie podają :(

Ukryta Zawartość

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

To ja też się dopisuje do zamówienia !

jak na;isał

Który model i za ile dokładnie?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

jak napisał ELB:

Cacuszko $130 + $70 wysyłka do PL.

pytanie kto się zajmie tym zamówieniem?

Ale Elb pisal bodajze o emi meter za te pieniazki a nie o kondycjonerze:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.