Skocz do zawartości
IGNORED

VIFA M17WH / SEAS h519 ( K25TFFC ) ???

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Tanio kupiłem głośniki Vifa M17WH-25-08 i Seas H519 (K25TFFC) i chciałbym z nich poskładać kolumny podłogowe dwudrożne o pojemności 20-25 l i podziale pasma 3-3,5 kHz ( bas 6dB wysokie 12 dB/oktawę)-bass reflex z tyłu. Co o tym sądzicie? Uda się wydobyc niski basik, bo myslęm że reszta powinna być OK. Bas nie musi być super szybki, aby go tylko nie brakowało ( bo lluuubię basik ). Skuteczność powinna sięgać 90 dB, więc mój wzmacniacz JLH class A będzie miał lekko. Może ktoś zaproponowałby zwrotnicę? Chętnie skorzystam z sugestii. Acha, nie mam parametrów tej Vify,ale dystrybutor twierdzi, że na 95% to jest M17WH-09-08 tylko robiona pod specjalne zamówienie. Wysłałem je do pomierzenia,więc sytuacja wyjaśni się za jakis czas.

https://www.audiostereo.pl/topic/13285-vifa-m17wh-seas-h519-k25tffc/

Superniskiego zejścia nie będzie. Dlaczego? Spójrz na parametry T-S. Za to kontrola i średnie tony bez zarzutu. Seas też niczego sobie. Gratulacje, teraz tylko sensownie to poskładać.

kurcze, trochę daleko. czy mógłbyś zaproponować jakąś zwrotnicę, mógłbym coś powoli składać. narazie seasy jeszcze nie dotarły,więc jest czas na przygotowania. można działać ze skrzynkami. nie chciałbym schodzić poniżej 20 l. myślisz, że 20 l jest do przyjęcia?

Bogdan - obudowa 20 litrów, strojenie ~50Hz będzie w sam raz. W pomieszczeniu zejdziesz do 40Hz bez problemu. Otwór o średnicy 60mm, długość 13cm. Głośnik jest raczej średnio słaby. Mogłeś wybrać M18WH.

McGyver nudzisz już z tym WinISD i uprawianiem reklamy. WinISD jak każdy program liczy na podstawie kilku modeli, gdybyś nie był ignorantem to byś sobie sprawdził na którym. Na tych samych modelach (a jest ich kilka) opierają się obliczenia wszystkich programów na świecie (nawet BassBoxPro który tak polecasz). Jeszcze nikt nie wymyślił i prawdopodobnie nie wymyśli w tej materii nic nowego.

A może podważasz zdanie panów Thiele'a i Small'a?

Co do reklamy to wiem, że podbudowało Cię na duchu to, że klient był zadowolony z kolumn które zrobiłeś (ciekawe na czym wcześniej słuchał), wszyscy je widzieli, bardzo ładne, ale od tamtego momentu przesadzasz.

Spróbuj dać w obu głośnikach 1 rząd z podziałem 3kHz. Kopułkę słumić o jakieś 4dB. Dla niskotonowca cewka 1,4mH, dla kopułki kondensator 4u7. Potem możesz pobawić się w zmianę kondensatora dla kopułki lub dołożenie do niej cewki (2 rząd).

To jest oczywiście wróżenie z fusów, bo bez pomiarów ciężko stwierdzić jakie będą tego efekty. W każdym razie 1 rząd jest bezpieczny.

Możesz również spróbować zastosować zwrotnicę z Ostinato2000, jest dostępna w sieci (mam cały projekt tej kolumny).

Igod, czemu na mnie napadasz? Jaka reklama, coś Ci się przywidziało? Człowiek potrzebował pomocy to mu ją zaoferowałem, a sam wiesz, że w takiej kwestii "zdalna" pomoc nie jest możliwa, sam piszesz że to wróżenie z fusów. Klient był zadowolony i nadal jest. Słuchał różnych kolumn, między innymi Castli Harlech II (ponad 7000zł) a jednak wybrał moje, to świadczy o tym, że wybór był świadomy, bo miał z czym porównać, nie brał w ciemno. U mnie od tamtej pory nic się nie zmieniło, ale Ty oczywiście musisz przejawiać nieuzasadnioną wrogość, podobnie jak do Darkula i Fadeovera. O Twoim stosunku do ludzi świadczy już choćby Twoje "o mnie".

igod czy byłoby przesadą, gdybym poprosił o ten projekt na maila [email protected]

PS Panowie, po co te nerwy. wszyscy mamy super hobby i to powinno nas "łączyć", motywować

do współpracy, do konstruktywnej wymiany poglądów, na której mogą skorzystać również mnie zorientowani w temacie.

pozdrowienia

Witam

---> Bogdan

Zgadzam sie z Kolegami-obudowa ok.20dm3 to dobra opcja dla tego głośnika.

Co do zwrotnicy - sugestia Igoda co do 2 rzędu dla wysokotonówki jest dobra!

Z doświadszczenia wiem że wysokotonówki Seasa z 1 rzędem czasami potrafią zabrzmieć nieco agresywnie , ostro co chyba nie za bardzo by pasowało do "analogowego"brzmienia Vify...

Jeżeli obudowę zamierzasz wykonac samemu- nie żałuj materiału na mocną , szytwna ( i grubą ...) ścianę frontowa . Warto też pomyśleć o osobnej komorze dla wysokotonówki - to przeważnie przynosi poprawę .

Dobór elementów i okablowania zostaw na koniec- po dopracowaniu zwrotki.Próby rób na zwykłych elementach. Zaoszczędzisz w ten sposob nieco kasy.

Jakby co- jestem do dspozycji.

pozdrawiam

Waldek K

Salmo, to już drugi wątek w którym się mnie czepiasz na zapas. W wątku o klonowaniu Proaków wyraziłem swoje zdanie na temat wielkości obudowy popierając pogląd innego forumowicza, również doświadczonego konstruktora kolumn sugerując twórcom klonów (wielu spośród nich po raz pierwszy konstruuje kolumny, więc doświadczenia nie mają żadnego w tej dziedzinie), że opracowanie firmowe mogą jeszcze poprawić, podpowiedziałem też trochę jak to zrobić. Gdzie tu reklama? A jeżeli masz inne zdanie niż ja, to wykaż mi gdzie się mylę? W tym wątku usiłowałem odpowiedzieć na prośbę o pomoc kolegi forumowicza, gdzie tu reklama? Pojawiłem się na tym forum dysponując pewną wiedzą, którą dzielę się często z forumowiczami, gdybyś zadał sobie trud skorzystania z wyszukiwarki to byś wiedział ile użytecznych informacji zamieściłem i ilu forumowiczów z tego skorzystało. Ja też na tym forum znalazłem wiele użytecznych informacji i prowadziłem wiele interesujących dyskusji. A dyskusja polega na wymianie poglądów, a nie obsypywaniu się zarzutami wyssanymi z palca. Trochę wyżej fajnie ujął to Bogdan, z dyskusji bardziej doświadczonych mogą skorzystać również mniej zorientowani, ale pod warunkiem że będzie to dyskusja rzeczowa, a nie na zasadzie "nie wypowiadaj się w tym wątku bo to autoreklama". Jeżeli masz inne zdanie niż ja, to może raczej je przedstaw, jeżeli je sensownie uargumentujesz, to może rzeczywiście zrozumiem, że się mylę? Z Twoich wpisów wynika że też konstruowałeś kolumn, jeżeli tak, to zapewne sam zdajesz sobie sprawę jak ciężko jest pomóc komuś mniej doświadczonemu jedynie udzielając korespondencyjnych wskazówek, dlatego zaproponowałem osobisty kontakt, który jest utrudniony ze względu na odległość, i to załatwia sprawę, zostawiam pole do popisu innym którzy mają bliżej. Bardzo sensowny jest wpis Waldka (pozdrawiam i życzę wielu równie udanych projektów jak ten, którego słuchaliśmy w Puzonie), może chociaż jego doświadczenia nikt nie będzie kwestionował, co pozwoli koledze Bogdanowi wreszcie skorzystać z czyjejś kompetentnej pomocy. Czego i wam, i sobie życzę.

--->McGyver

Dzięki za miłe slowo . Ale bez przesady - nie czuje się na siłach by być jakimś autorytetem , którego wypowiedzi się nie kwestionuje . Zasugerowałem tylko coś co wynika z moich doswiadczeń - i - broń Boże -wcale nie oczekuję że zostana one bezkrytycznie przyjęte , a tym bardziej uznane za "jedynie słuszną opcję " .

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

No to poskładałem wszystko do kupy. Po pomiarze moich nietypowych Vif ( mam M17WH-25-08 ) okazało się ,że różni się ona parametrami od M17WH-09-08,tnz.

FS: 38 HZ

VAS: 67,95

Qms: 1,89

Qes: 0,31

Qts: 0,28

Zabudowałem je do obudowy 26 l , a bass reflex stroiłem na słuch.

Jeszcze muszę je trochę pomęczyć, żeby się dotarły, ale już jest nieźle.

Chociaż mam wrażenie, że bas jest trochę suchy i nie schodzi specjalnie nisko.

Chociaż po Tannoya M2, to i tak rewelacja-zaraz zostanę skrytykowany, ale nie jestem głuchy

i słyszę, że to poprostu inna klasa.

Zwrotnica wymaga szlifu,ale to już dłuższa historia.

Ogólny koszt za parę to ok. 650 zł (głośniki z rynku wtórnego, seasy używane, vify nowe ).

Gorąco polecam eksperymenty ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim to fantastyczna zabawa.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

witam

=====

A co powiecie na temat tego głośniczka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czy może ktoś z was robił juz coś na nim i czy warto zawracać sobie nim głowę? koszt tekowego to 250 zł - czy warto ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dla głośniczka M17WH 09-08 optymalna obudowa to 28 dm^3 strojenie obudowy to 54 Hz a tunel powinien mieć 9 cm długości przy średnicy 7cm . Wszystko to jest dla charakterystyki QB3 - maksymalnie płaska

>>Bogdan dla głosnika M17WH 25-08 i podanych przez Ciebie parametrów:

Vas - 68

Qts - 0.28

Fs - 38 Hz

to skrzynka powinna mieć 18 dm^3 tak by uzyskać maksymalnie płaską charakterystykę bez podbarwiania w dół ani w górę, strojony układ powinien być na 53 Hz a tunel długi na 8 cm przy średnicy 5 cm. To wszystko daje przenoszenie do 64 przy spadku do -3dB.

=======

dla modelu M17WH 09-08

Vas - 26

Qts - 0.36

fs - 49 Hz

to skrzynka powinna mieć 28 dm^3

tunel długości 9cm o średnicy 7cm

strojona na 54 Hz

częstotliwość graniczna dolna -3dB to 59Hz

=======

wszystko to wedle charakterystyki QB3 - najbardziej optymalnej dla strojenia obudowy Bass-Reflex zważając na charakterystyki impulsowe i mocowe [sPL] zestawu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.