Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe na 16m2 - prośba o pomoc

radioaktywny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W temacie audio zacząłem się orientować dopiero niedawno ale chciałbym kupić kino domowe a szykuje mi się remont i będzie to jedyna okazja, żeby rozprowadzić kable. Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w doborze kina domowego.

Zacznijmy od tego jak docelowo wyglądać ma pokój

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz ścianka gdzie będzie telewizor (rzecz jasna chodzi tylko o rysunek poglądowy mebli)

post-66575-0-66473900-1493155194_thumb.jpg

Telewizor będzie powieszony między tymi szafkami (btw co sądzicie o wieszaku Maclean MC-564 B?). Szuflady tej z x nie będzie, żeby było miejsce na amplituner.

I tutaj dochodzimy do sedna - jaki zestaw byście mi doradzili?

1. Ilość głośników

Myślę nad zestawem 5.1 tylko czy przy tak małym pokoju odczuję różnicę z tych 2 dodatkowych głośników? Zwłaszcza że będę siedział pod ścianą.

Kolejna sprawa to rozmieszczenie tych głośników. Z tylnymi na ścianach nie będzie problemu bo przy remoncie sobie poprowadzę kable w ścianie i powieszę gdzie chcę ale z przodu będzie już gorzej. Z boku RTVki będzie po 10cm czyli z podłogówek lipa - zostają tylko fronty stawiane na szafce albo wieszane na ścianie. Która opcja lepsza?

Co do suba to zdążyłem się już dowiedzieć, że on musi stać na podłodze. Jedyna opcja jaką widzę to wywalić drugą szufladę i postawić go w jej miejscu. Ale i tak będzie otoczony z boków i od góry meblami. Czy taka opcja wchodzi w grę?.

2. Czego oczekuję

Na pewno musi mieć możliwość podłączenia jendocześnie dekodera tv, konsoli i komputera. Odtwarzacza dvd nie potrzebuję bo i tak większość filmów oglądam online (tutaj się rodzi kolejne pytanie czy przy takich filmach w ogóle jest użytek z tego 5.1?).

Nie oczekuję fajerwerków, chcę po prostu coś lepszego niż głośnik w tv. Z prawdziwego kina i tak nie zrezygnuję ale fajnie by poczuć przynajmniej namiastkę tego klimatu oglądając film po jakimś czasie w domu.

Od czasu do czasu puszczę też na tym muzykę ale jako że nie należę do audiofilów to wystarczy mi że przy nieco większej głośności nie będzie trzeszczeć i sub da bass wtedy kiedy trzeba.

Ostatnia sprawa do której będzie to kino używane to xbox. Niestety jeszcze 360, dlatego chciałem zapytać kogoś kto też używa, czy posiadane kd poprawia wrażenia z gry czy jednak jest to bez znaczenia?

3. Cena

Na chwilę obecną chciałbym kupić coś w granicach 2000, góra 3000 zł.

Wiem, że cudów za to nie kupię ale też i cudów nie chcę. W sieciówkach w tych cenach jest od groma zestawów ale wiem, że tam polecą mi ten za który mają najlepszą prowizję a nie ten faktycznie najlepszy. Czy może lepiej szukać nie w marketach a gdzie indziej.

I tutaj właśnie proszę o poradę gdzie i czego.

4. Czy kino to faktycznie dobra opcja?

Skupiłem się na kinie ale nie zamykam się na inne opcje. Co myślicie o np soundbarze? Zda egzamin? Na pewno będzie zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o ułożenie i estetykę ale nie wiem jak one się spisują bo na internecie znalazłem o soundbarach mnóstwo mocno rozbieżnych opinii.

Z góry dziękuję za każdą konstruktywną opinię

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam jeszcze mniej metrów, ale 5.1 to optimum; choćby "Fifth element" ;-)))

Jeśli ma być też do muzyki, szukaj kolumn frontowych nawet z zestawu, ale wyposażonych

w głośnik wysokotonowy ( najlepiej jedwabny lub twardy - nie mylar ) a nie szerokopasmowy.

Kolumienki front mogą też leżeć; byle nie za nisko i nie za wysoko, jak centralny.

Soundbaru nie ma co porównywać nawet z kinem z jednego pudełka za kilkaset zł.

Ani niskiego basu, ani 3D.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak powiedział kolega wyżej, zestaw 5.1 obroni się w tym metrażu i da całkiem niezły efekt. Nie kładłbym jednak kolumn frontowych bokiem, zestaw oparty na kolumnach podstawkowych będzie rozsądniejszym rozwiązaniem. Wśród mało gabarytowych zestawów mogę polecić Harmana, kolumny z serii HKTS:

https://sklep.rms.pl/harman-kardon-hkts-5-zestaw-glosnikow-5-1

https://sklep.rms.pl/harman-kardon-hkts-9-hkts9-zestaw-glosnikow-z-subwooferem-5-1-2

A amplitunerem w Twoim wypadku może być tańszy Pioneer, albo wygodniejszy Harman:

https://sklep.rms.pl/pioneer-vsx-531-vsx531-amplituner-kina-domowego-5-1-z-bluetooth

https://sklep.rms.pl/harman-kardon-avr-151s-avr-151s-amplituner-5-1-ze-spotify-connect

Alternatywnie, możesz iść w stronę lepszego brzmienia, zestawu stereo.

Wówczas zwróć uwagę na kolumny:

https://sklep.rms.pl/polk-audio-signature-s20-s-20-podstawkowe-kolumny-monitory-stereo-klasy-hi-fi

z amplitunerem Pioneer'a:

https://sklep.rms.pl/pioneer-sx-20dab-sx20-dab-amplituner-stereo-z-obsluga-radia-cyfrowego-dab

W razie pytań, lub specjalnej oferty dla forumowicza, służymy pomocą.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

od KAZDEGO soundbaru lepsze bedzie to:

Ukryta Zawartość

a jesli kino na takim malym metrazu to polecam to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

w takim małym metrażu to ja bym poszła w stereo i amplituner sieciowy np. onkyo tx8150 + Pylon Audio Sapphire 23

Takie połączenie będzie cieszyć ucho w muzyce, filmie. Tanie kino z plastikowymi kolumnami 5.1 da Ci tylko namiastkę dźwięku.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Powyżej 500 Hz głośnik możesz włożyć do wiadra i zalać betonem,albo użyć

jako kolumny plastikowej miski do zmywania i dużych różnic nie będzie.

Chyba, że ktoś wtopił na "poważniejszy" zestaw kasę i "nie chce wisieć sam" ;-)

Zestaw typu Bose wymyślono naprawdę dawno temu i jak się umie je obsłużyć...

A zestawy z dołożonym w tej samej skrzyni subem ....reszta bywa niewielka.

Zresztą nawet koncert z 7-ego rzędu w 5.1 brzmi lepiej, niż w stereo;

o efektach typowego KD to nawet mi się nie chce pisać ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy

Zresztą nawet koncert z 7-ego rzędu w 5.1 brzmi lepiej, niż w stereo;

chyba w San Escobar :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Prosty amplituner 5.1 i koniecznie zestaw małych kokumn typu canton movie, tannoy sfx, heco czy magnat. Moim zdaniem harman robi słabe te systemy.

Ewentualnie jeśli ma to jako tako także grać w stereo możesz pomyśleć o wymianie frontów na monitory, nieco większe. Ale na pewno nie mogły by wisieć.

Mam już bilet do San Escobar na Buena Vista Social ;-)

.. bo o tym materiale skrótowo pomyślałem, a zapomniałem dopisać.

Fragment z Carnegie Hall - miodzio właśnie w 5.1 bo o filmach akcji nie wspomnę...

• Moderatorzy

Ja już kino przerabiałam CA 551R. Ale ile można oglądać Fifth element ? A płyty czy pliki flac lecą bardzo często. Powiem tak jak usłyszałam u kolegi tani budżetowy wzmacniacz, który rozłożył na łopatki mój amplituner, to moje kino poszło od razu na aukcje allegro. Dobre stereo zagra naprawde dobrze koncerty.

np. onkyo tx8150 + Pylon Audio Sapphire 23

To będzie ponad 4 tysiące? Chyba że to szary import z Escobar ;)

Zamiast amplitunera stereo zdecydowanie lepiej kupić amplituner KD. W środku to samo ale kosztuje mniej, bo rynek na KD jest bardziej konkurencyjny.

Zamiast kolumn podłogowych lepiej szukać podstawkowych. Bardziej pasują do małego pokoju i za podobne pieniądze można kupić przetworniki lepszej klasy.

Z jednym się zgadzam, zacząłbym od konfiguracji stereo. 3 tysiące to wcale nie tak dużo, jeżeli sprzęt ma być przyzwoity.

Autor wątku zapodał, co następuje:

Od czasu do czasu puszczę też na tym muzykę ale jako że nie należę do audiofilów to wystarczy mi że przy nieco większej głośności nie będzie trzeszczeć i sub da bass wtedy kiedy trzeba.

Idąc tym tropem nie spodziewa się chyba zestawu służącego przede wszystkim do muzyki.

Mnie akurat nie trzeba przekonywać o "lepszości" wzmacniacza stereo nad zestawem KD.

Ale "Deadpool" czy "Spectre" tylko w stereo ? - wolne żarty....

• Moderatorzy

W środku to samo ale kosztuje mniej,

Tu się z Tobą nie zgodze. Amplituner stereo gra lepiej.

Amplituner stereo ma tylko dodany moduł FM/AM i nie wpływa to w żaden sposób

na jakość dźwięku z innych wejść na wzmacniacz.

A taki ampli KD ma sam nie wiem ile procesorów, które nawet jeśli nie biorą udziału

aktywnego, to wstawione ustawione w tor degradują po kolei wszystko; przejrzystość

w pierwszym rzędzie. Choć pojawiają się też modele z "pure audio" dające większe

szanse na niewielkie psucie sygnału.

A każdy słyszy to, co słyszy i tak zostanie.

degradują po kolei wszystko; przejrzystość w pierwszym rzędzie.

To właśnie jest subiektywna ocena, która ni jak nie przekłada się na mierzalne parametry. Każdy słyszy to co słyszy ;)

Amplituner stereo ma tylko dodany moduł FM/AM

Tak może było 30 lat temu. Teraz amplituner stereo z funkcjami sieciowymi to nieco uproszczona wersja sprzętu KD. Też ma DSP, przetworniki, czasami nawet scalaki 8-kanałowe z niewykorzystanymi wyjściami.

Mierzalne parametry są takie same dla linki 8 mm2 i drutu 0,2 mm2.

Możesz mi wierzyć, że brzmią inaczej. Podobnie z kondensatorami.

Bipolar w zwrotnicy na wysokich a MKP - też inaczej;

przykro mi jednak, że pozostaje Ci tylko wiara :-(

Ale to taki off...

To z czym się borykasz, to kwestia zamiany subiektywnych wrażeń na obiektywną ocenę. Problem jest trudny, rozwiązania są opisywane np. w normach ITU i generalnie przekraczają przeciętną wiedzę audiofila. Tym bardziej dyskusja wykracza poza temat wątku, więc ograniczę się do potwierdzenia mojej rady, że amplituner KD jest lepszym rozwiązaniem dla OP.

Zainteresowałbym się urządzeniami typu Pioneer VSX-831, Yamaha RX-V481 czy Onkyo TX-NR555. To jest cena rzędu 1700zł, taniej niż stereo TX-8150. Za pozostałą kwotę szukałbym podstawkowych kolumn stereo przyzwoitej firmy, np. Monitor Audio.

• Moderatorzy

To jest cena rzędu 1700zł, taniej niż stereo TX-8150

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) różnica 250 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym sklepie 312zł. Ja bym wolał te 300zł przeznaczyć na lepsze kolumny, tu różnica jakości może być istotna.

Ukryta Zawartość

Przyjąłem, że sprzęt ma mieć funkcje sieciowe ale chyba niesłusznie? Bez tego wybrałbym tańszy amplituner, np. Pionieer VSX-531 czy Yamaha RX-V381 w cenie rzędu 1200zł.

Nie wiem, czy jest potrzebne przełączanie wejść HDMI. Jeżeli tak, to większość sprzętu stereo odpada.

Im więcej odpowiedzi tym jestem głupszy :-)

Muszę zebrać wszystko do kupy:

- soundbar odpada bo dziadostwo

- stereo jest lepsze do muzyki ale kd do filmów

- na dobrym kd muzyki też się da słuchać

Załóżmy że wybieram kd z 4 małymi satelitami, centralnym i subem.

Ampli na razie zostawiam bo jest jeszcze czas. Na razie skupmy się na głośnikach. Na razie na placu boju mamy:

- Harman Kardon HKTS 9

- Canton Movie - ale który?

- Tannoy sfx - ale który?

- Heco - ale który?

- Magnat - ale który?

Jest bardzo dużo "ale który". Nie chcę iść na łatwiznę i prosić o konkretne zestawy ale prosiłbym o informację na co szczególnie zwracać uwagę przy wyborze głośników.

Kolejna sprawa i w sumie najpilniesza to jak je rozmieścić

Ukryta Zawartość

Czy tak by było ok? Te 2 fronty czy mogą być powieszone między szafką RTV a tymi półkami wiszącymi? I ten sub czy może być w miejscu tej szuflady?

Ukryta Zawartość

Sub żebyś go tam upchnął musiałby być jak ten:

Ukryta Zawartość

czyli podobny do tych "z pudełka" ale resztę możesz dobrać już dowolnie.

Fronty z boków TV w przestrzeni pomiędzy szafką a wiszącymi ale nie za blisko TV - baza.

Wieszał bym fronty w pozycji luki pomiędzy szafkami wiszącymi lub minimalnie szerzej.

Do tego suba np. komplet Magnata:

Ukryta Zawartość

Ale wszystko zależy od budżetu.

Gdybyś kupował zestaw z inną wybraną pozycją subwoofera, w pokoju to już ten HK 9

jest wystarczający do tego metrażu i nie rujnuje.

A reszta porad jest jak z kupnem samochodu:

cokolwiek kupisz, będziesz żałował, że nie kupiłeś innego ;-)

Trzeba o tym zawsze pamiętać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no bez przesady różnica pomiędzy brzmieniem amplitunera kinowe a stereo jest znaczna. Musiałeś trafić na słabe warunki akustyczne lub bardzo nie udane modele-oba.

Pomieszczenie takie że ja osobiście poszedł bym w kino ale zrobisz co zechcesz.

Jeśli fronty będą do kompletu mogą wisieć. Jeśli zastosujemy większe monitory to już nie!

Canton movie w zasadzie każdy według mnie zagra lepiej od harmana gra wyraźnie dołem i góra.

Tannoy sfx to jeden model nowsze tfx.

Heco ambient 5.1

Magnat interior 5.1x

Na fronty dac po prostu quantum 673 i masz udany zestaw na którym dobrze obejrzysz film a i muzyka grać będzie.

• 2 tygodnie później...

Ok. Przepraszam, że odkopuję stary temat ale wcześniej nie miałem czasu. Kolejna porcja pytań:

- Tylne głośniki - czy te zaznaczone miejsca są optymalne?

- Na jakiej wysokości dać tylne głośniki?

- Czy lepszym rozwiązaniem dla suba byłoby gdybym dał go przy podkowie na tej ścianie co są drzwi? Najchętniej wsadziłbym go do rogu między narożnikiem a ścianą zewnętrzną ale z tego co czytałem to on nie powinien stać w rogu bo dudni.

- Jakie zastosować kable pod te głośniki?

- Jak prowadzić kable? Myślałem żeby jechać nimi w listwie przypodłogowej i w odpowiednim miejscu dopiero jechać w bruździe w ścianie. Czy to jest ok? I czy mogę kabel zamurować bezpośrednio w ścianie czy muszę go dać do peszla?

- są optymalne

- na takiej aby nikomu nie wadzily. Tylko skieruj je w twoja stronę.

- jeśli nie zmiescisz go z przodu przy prawych drzwiach to daj go z tyłu między sofą a narożnikiem.

- zwykle. 1.5 mm

- albo w listwie albo w korytkach w ścianie. Ważne abyś miał możliwość ich wymiany. Bardzo ważna sprawa!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.