Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne głośniki dwudrożne 2.0 do pokoju 3x5m z podbitym środkiem, ok. 1000zł

reese

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Jak w temacie. Podbicie środka dobrze jakby było zbliżone do tego jakie jest w legendarnych głośnikach YAMAHA NS-10 (przy

czym te głośniki są psywne).

vide:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobrze jakby te monitory nie miały konsersji analgowo-> cyfrowej, a potem cyfrowo->analogowe aby podzielić pasmo do

poszczególnych głośników. Mam wrażenie, że tego typu operacje zawsze mocno zniekształcają sygnał. W końcu nie po to stosuje

się wysokiej jakości przetworniki DAC (cyfrowo analogowe) w karcie muzycznej aby potem znowu to odkręcać.

Choć nie wiem czy takie konstrukcje istnieją (tj. podział pasma jest za pomocą zwrotnic w głośnikach aktywnych).

Być może lepszym rozwiązaniem będzie pójść ścieżką tradycyjną: tj. kupić wzmacniacz i głośnik osobno, ale wydaje mi się to

rozwiązanie droższe zwłaszcza jeśli chciałbym mieć sprzęt nowy a nie używany, ponadto trzeba się dobrze znać na sprzęcie aby

odpowiednio dopasować wzmacniacz do głośników.

Jakiej maksymalnej mocy powinienem szukać głośników do pokoju 3mx5m? Jaka w takim przypadku jest optymalna średnica

głośnika niskotonowego - gdzieś czytałem, że to 4'' (bo jak jest za dużo basów, to one się odbijają od ścian tak, że wszystko się

zlewa).

Dobrze jakby głośniki miały pełne ekranowanie magnetyczne oraz regulację niskich i wysokich tonów ale w tej cenie (około 1000

-1500 zł. za parę) pewnie o to jest trudno.

Na razie znalazłem tego typu propozycje ze stajni Yamaha:

1)HS-50M:

Ukryta Zawartość

2)HS-5:

Ukryta Zawartość

W artykule

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest pokazane pasmo HS-5. Ewidentnie środke jest uwypuklony choć inaczej niż w NS-10. Ciekawe jaka jest różnica w odsłuchu między tymi modelami. Może ktoś wie?

3) HS-HS7:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (-> one raczej są za mocne do mojego pokoju)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze jakby te monitory nie miały konsersji analgowo-> cyfrowej, a potem cyfrowo->analogowe aby podzielić pasmo do

poszczególnych głośników.

Kolumna wielodrożna musi mieć zwrotnicę. To może być zwrotnica pasywna, aktywna analogowa lub aktywna cyfrowa. Zwrotnica cyfrowa jest najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem, także najdroższym. W popularnych monitorach zapewne będziesz miał te tańsze rozwiązania.

Być może lepszym rozwiązaniem będzie pójść ścieżką tradycyjną: tj. kupić wzmacniacz i głośnik osobno, ale wydaje mi się to

rozwiązanie droższe

Alternatywą dla wzmacniacza i pasywnych kolumn jest przedwzmacniacz i aktywne kolumny. Masz przedwzmacniacz? Jeżeli nie, to jak planujesz przełączać źródła dźwięku i regulować głośność? Być może planujesz tylko korzystanie z PC bez innych źródeł. Karty dźwiękowe w PC posiadają programowy mikser i regulację głośności ale często ściszanie przebiega w domenie cyfrowej i odbywa się kosztem jakości dźwięku.

Popej dzięki za odpowiedź. Nie wiedziałem, że są zwrotnice aktywne analogowe... - to są te które działają na małych napięciach?

Kolumna wielodrożna musi mieć zwrotnicę. To może być zwrotnica pasywna, aktywna analogowa lub aktywna cyfrowa. Zwrotnica cyfrowa jest najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem, także najdroższym. W popularnych monitorach zapewne będziesz miał te tańsze rozwiązania.

To wszystko zależy od jakości przetworników DAC zastosowanych w kolumnach. Jeśli sam dobry DAC może kosztować w granicach dwóch tysięcy, to co dopiero mówić o kolumnach zbudowanym na takim rozwiązaniu. Zatem być może zwrotnica cyfrowa jest b. zaawansowana to jednak taka konwersja sygnału analogowe na cyfrowy i odwrotnie myślę, że zawsze źle wpłynie na jakość sygnału.

Alternatywą dla wzmacniacza i pasywnych kolumn jest przedwzmacniacz i aktywne kolumny.

Nie wiem co Ty nazywasz przedwzmacniaczem ale pewnie chodzi Ci o DAC. Zatem tak mam DAC'a. Sygnał jest analogowy dobrej jakości ale o małym natężeniu. Zatem należy go wzmocnić aby mógł napędzać głośniki. Aaaa może alternatywą jest po prostu końcówka mocy + pasywne kolumny. (Wzmacniacz to raczej dwa w jednym czyli DAC i końcówka mocy).

Być może planujesz tylko korzystanie z PC bez innych źródeł.

Masz dobre intuicje. Docelowo ma być dobry DAC (napędzany napięciem nie z USB) podpięty pod USB.

popej chodzą Ci jakieś po głowie głośniki, które w miarę odpowiadałyby moim wymaganiom?

Tak, aktywne zwrotnice można zrobić na analogowych wzmacniaczach, pracujących na poziomie sygnałów liniowych.

Jeśli sam dobry DAC może kosztować w granicach dwóch tysięcy, to co dopiero mówić o kolumnach zbudowanym na takim rozwiązaniu.

Układ scalony pełniący funkcję DAC kosztuje kilka $, topowe scalaki kilkadziesiąt. Natomiast ceny sprzętu audiofilskieg są brane z kapelusza, bo króluje zasada "im droższe tym lepiej zagra". Aktywne monitory to generalnie sprzęt profesjonalny (dla muzyków czy studia nagraniowego) i tam ceny są racjonalne, czyli niższe.

Nie wiem co Ty nazywasz przedwzmacniaczem

Coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jak sygnał z DAC podepniesz do kolumn, to będziesz miał problem z regulacją głośności. Te profesjonalne monitory mają gałkę głośności z tyłu i właściwie to nie jest regulacja głośności ale dopasowanie poziomu napięcia do źródła sygnału. No chyba, że Twój DAC ma regulacje głośności, np. przy wyjściu słuchawkowym. Wtedy możesz z tego skorzystać.

chodzą Ci jakieś po głowie głośniki

Głośników trzeba samemu posłuchać. To jest najbardziej istotna część Twojego zestawu audio, bo w przeciwieństwie do elektroniki, głośniki wnoszą własne brzmienie. Nie doradzę Ci, bo już od dłuższego czasu nie zajmowałem się odsłuchami głośników.

Ukryta Zawartość

Podstawowym modelem i to cenionym tu i ówdzie jest Microlab Solo 9c.

Poszukaj opinii, sprawdź wyposażenie ( wł ze zdalnym ) i ew. posłuchaj.

Do Twojego metrażu powinny być akurat; chyba, że model mniejszy np. 6c.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jak sygnał z DAC podepniesz do kolumn, to będziesz miał problem z regulacją głośności. [...] No chyba, że Twój DAC ma regulacje głośności, np. przy wyjściu słuchawkowym. Wtedy możesz z tego skorzystać.

Hmm czyli te zewnętrzne DAC'i to tak naprawdę to jest DAC z przedwzmacniaczem (mogącym robić za wzmacniacz np. słuchawkowy), tak?

Teraz rozumiem po co są te przedwzmacniacze - aby regulować głośność w sposób analogowy a nie cyfrowy (czy tylko po to?). Ciekawe czemu te cyfrowe rozwiązanie nie sprawdza się hmmm a jest tak wygodne (regulowałbym głośność pilotem do kompa). Wyżej pisałeś " często ściszanie przebiega w domenie cyfrowej i odbywa się kosztem jakości" - na początku wydawało mi się to mało prawdopodobne, bo przecież teoretycznie to jest proste skalowanie... jednak w praktyce może faktycznie coś tu nie gra.

Na razie korzystam z w miarę dobrej karty muzycznej w kompie, analogowego wzmacniacza słuchawkowego (z potencjometrem, którego nie używam - reguluje poziom głosu cyfrowo) i słuchawek ale w przyszłości chciałem zaopatrzyć się w jakiś zewnętrzny dobry DAC z wyjściem słuchawkowym (oraz z wyjściem do kolumn aktywnych) i - jak teraz wiem - koniecznie z potencjometrem. Jeśli jest tak jak mówisz, to dobrze aby ten wzmacniacz miał pilota do ustawiania poziomu głośności. Albo dobrze gdyby same głośniki miały pilota tak jak jest to w polecanych przez audioburak'a Microlab Solo 6c - tym bardziej, że ich cena nie jest wygórowana - za parę 500 zł.

Nigdzie w sieci jednak nie mogę znaleźć jak wygląda u nich pasmo przenoszenia a to kluczowa informacja. Też miło jakby można było je gdzieś w trójmieście odsłuchać.

Doraźnie chciałem podpiąć kolumny aktywne do karty dźwiękowej ale z tego co piszesz, nie jest to najlepsze rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

leniu jeden ;-)

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak ściszasz głośność cyfrowo w karcie dźwiękowej, to poziom szumów pozostaje bez zmian. Czyli im ciszej ustawisz głośność, tym gorszy masz stosunek sygnału do szumu. Jak regulujesz głośność analogowo za kartą, to ściszanie głośności równocześnie ścisza szumy karty (stałe pozostają szumy wzmacniacza). Zależnie od jakości karty, to może być problem lub nie. Będziesz miał mniej szumów, jeżeli ściszysz głośność regulatorami na kolumnach aktywnych. Ale wtedy także ograniczysz maksymalną głośność odtwarzana, co znowu może być kłopotliwe lub nie, jeżeli słuchasz zwykle na podobnym poziomie głośności.

Microlab bardziej mi się kojarzy z głośnikami komputerowymi niż profesjonalnymi monitorami. Co ma tę zaletę, że takie głośniki są przystosowane do bezpośredniego połączenia z kartą dźwiękową i mają wygodną regulację głośności.

Najlepsze aktualnie male aktywne 2.0 to KEF Egg, cena ok. 1500 zl, tylko ze one maja megawyrownane pasmo niemal jak monitory studyjne, o zadnym podbiciu nie ma mowy, ale jak bardzo lubisz nieprawdziwe brzmienia to softwarowy korektor w PC moze podbic cokolwiek jakkolwiek :))) jak juz sobie ustawisz :)))

Ukryta Zawartość

9db1b61ceb2d0cb0fe3fd359742f23aae015eebe_1431446407.jpg

Mozesz sobie nawet ustawic dokladnie taka charakterystyke jak te "legendarne" YAMAHA NS-10 skoro to Twoj ideal szczescia. Ale nie zamierzasz chyba na tym sluchac muzyki? Tylko "obrabiac" dzwiek? :)))

Ukryta Zawartość

Jak w temacie. Podbicie środka dobrze jakby było zbliżone do tego jakie jest w legendarnych głośnikach YAMAHA NS-10

"Bullek666 napisał(a):

Zakupiłem własnie yamaha ns10m studio . Odpaliłem i ponieważ pierwszy raz odsłuchiwałem na nich muzykę strasznie się zdziwiłem ilością środka ,brakiem dołu i płaskim brzmieniem . Może ktoś napisze dlaczego są one w tak dużej ilości studiów nagraniowych? Co sprawia ,że sa tak popularne i jak na nich miksować ? Tylko bez uszczypliwości proszę ... :)

Odpowiedz: Trzeba rozgraniczyc dwie rzeczy, ktore troche sie wprawdzie pokrywaja, ale troche nie: popularne sa, a raczej byly, bo byly popularne i tanie, w dodatku byla to mniej wiecej srednia polkowych zestawow hifi - nawet u nas produkowano dokladnie takie same zestawy hifi, w Elizabeth stereo i Elizabeth hifi dokaldnie takie, a w zestawach Meluzyna/Kleopatra ze zdwojonym niskotonowcem. To, ze nasze akurat srodka pozbawione byly, to inna sprawa ;)

Yamaha zauwazyla popularnosc ns10 w studiach i wyszla naprzeciw, likwidujac dwie najwieksze wady - ostra gore (slynne chusteczki) przez dodanie filcowego pierscienia oraz mala moc i zwiazane z tym czeste palenie gwizdkow.

To popularnosc. A dlaczego z tak paskudnym brzmieniem sie przyjely? Bo dobrze sie na nich ustawia proporcje z wokalem, to przede wszystkim.

Microlab bardziej mi się kojarzy z głośnikami komputerowymi niż profesjonalnymi monitorami. Co ma tę zaletę, że takie głośniki są przystosowane do bezpośredniego połączenia z kartą dźwiękową i mają wygodną regulację głośności.

Tak, też mam takie wrażenie, dlatego mimo atrakcyjnej ceny raczej ich nie kupie... choć jak będzie taka możliwość, to chętnie je odsłucham i zobaczę na co je stać. Ogólnie to trudno kupuje się głośniki w ciemno - najlepiej je wcześniej odsłuchać, ale wydaje mi się, że w Polsce jest mało miejsc gdzie jest duuuuży wybór głośników i każdy można odsłuchać. Przeważnie jest kilka zestawów i najczęściej do kina domowego... no ale może, ktoś zna taki sklep w trójmieście?

ściszasz głośność cyfrowo w karcie dźwiękowej, to poziom szumów pozostaje bez zmian. Czyli im ciszej ustawisz głośność, tym gorszy masz stosunek sygnału do szumu. Jak regulujesz głośność analogowo za kartą, to ściszanie głośności równocześnie ścisza szumy karty (stałe pozostają szumy wzmacniacza).

Wielkie dzięki popej - no tak, że też o tym wcześniej nie wiedziałem! Przekonałeś mnie! :)

To popularnosc. A dlaczego z tak paskudnym brzmieniem sie przyjęły? Bo dobrze sie na nich ustawia proporcje z wokalem, to przede wszystkim.

Żeby była jasność: ja nie będę nic nagrywał ani miksował. Kolumny mają służyć tylko do odsłuchu. Zależy mi na tym aby były dobrze słyszane wokale, stąd chce aby głośniki miały podbity mocny środek pasma. Czy jakieś monitory oprócz tych yamaha ns10m. też słyną z tego, że mają uwydatniony środek?

Aktywne monitory to generalnie sprzęt profesjonalny (dla muzyków czy studia nagraniowego) i tam ceny są racjonalne, czyli niższe.

Znów cena informacja :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.