Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrej klasy sprzęt grający w uczciwej cenie ? Wzmacniacz/Amplituner + głośniki :) MAX 5000 zł

akwarysta88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem Jakub i mieszkam w Krakowie. To w kwestii przywitania się !

Mam zaledwie albo aż 28 lat, prze moje ręce przechodziły przeróżne konstrukcje, nawet Tonsil Zeus i końcówka mocy T-Amp 1050 w pokoiku 20 m2.....kiedyś lubiłem słuchać głośno, nie koniecznie dobrze :)

W moim domu zawsze panowała era Tonsilu i nie ukrywam że mam ogromny sentyment do tej firmy, no ale do sedna sprawy, napiszę tą wiadomość którą wysłałem do paru sklepów, proszę was o weryfikację i pomoc w sprawie.

Pokój 17-19m2

Miejsce odsłuchu to prawy róg (górna ćwiartka zakładając że w przybliżeniu to kwadrat) pokoju licząc od połowy aż do jego końca.

Odległość między głośnikami to 2-2.5 metra, pomiędzy nimi szafka RTV z TV i miejscem na wzmacniacz.

Odległość od słuchacza to jakieś 1,5-3 metry w zależności czy słuchacz leży na łóżku czy siedzi na fotelu (siedząc na fotelu tworzy się trójkąt równoramienny ze mną i głośnikami a ja jestem na jego wierzchołku) .

Źródło sygnału : komputer podpięty HDMI (obraz i dźwięk) do telewizora i z niego kablem JACK CHINCH do wzmacniacza, i pliki FLAC, mp3 a także odsłuch programów i filmów z TV. Dodam że telewizor ma wyjście optyczne...Zakładam w przyszłości zakup DAC i podpięcie go do komputera i wzmacniacza/amplitunera osobnym kablem niż ten z telewizora.

Słuchane utwory - trochę rock, trochę pop, dużo muzyki dynamicznej, a i Marek Grechuta też się trafi, Kraftwerk, Jean Michel Jarre.

Ostatni sprzęt który był i co mu brakowało lub co było źle :

Yamaha R-S 700 i Paradigm 9 SEmk3 - Mała średnica (dużo za mała), wysokie w porządku, bass wgniatający w fotel, robiący trzęsienie ziemi

Nastąpiła zmiana głośników na podstawkowe Tonsil Siesta Sat, postawione na standach, wtedy po raz pierwszy w życiu zrozumiałem co to neutralny dźwięk, piękna średnica, wysokie tony przy większych głośnościach zbyt ''przytłumione ale jednocześnie jazgotliwe'', brakowało dynamiki przy większych głośnościach, R-S700 chyba nie była w stanie w pełni wysterować Tonsil Siesta/Fiesta Sat.

Utwory Metallici na tym zestawieniu powodowały ciarki na skórze, czuć było każde pociągnięcie struną, cudowne uczucie, naprawdę piękne !

Bas, hmm, basu nie było w ogóle, jednak w niektórych kawałkach Micheala Jacksona było przyjemnie czuć tąpnięcia basu, słyszalne ale nie wyczuwalne .

Sprzęt sprzedałem, coś brakowało, tym bardziej że jak wejdzie w Polsce DAB to R-S700 będzie mało potrzebnym sprzętem w domu.

Myślę nad Yamaha A-S701 i Tonsil Siesta/Fiesta Front w pełnej wersji, A-S701 powinno troszkę lepiej brzmieć z racji samego faktu że to sam wzmacniacz, potencjometr ALPS i brak modułów radia.

A Tonsil Siesta/Fiesta Front dlatego bo dodatkowy głośnik nisko średnio tonowy może pogłębi ten bas którego było troszkę za mało ?

Z kolei w Tonsilach ta ich jakość wykonania nie zawsze jest taka jak być powinna ...wiedzą Państwo o czym piszę :)

Inny wybór to wzmacniacz Denon 720 i STX Electrino 150/250 ? Bardzo polecany tani zestaw, co o tym myślicie ?

Wiedzą Państwo co lubię, czego słucham, czego brakowało lub czego było za dużo w poprzednich zestawach, proszę więc o pomoc.

Lubię dużo średnicy, i ten wyższy basik, nienawidzę buczenia, bas ma być dobrze nakreślony, krótki, impulsywny, ale nie wyrywający się przed szereg, dobrze wiecie kochani o co chodzi :)

ps. NAD 356 i Pylon Sapphire też brałem pod uwagę no ale to już finansowo wysoka cena, no i otwór B-R z tyłu kolumny ....

Najlepiej aby budżet nie przekroczył 4000 zł (max 5000 )

A jeszcze najlepiej żeby się okazało że Denon 720 i STX Electrino 150 wystarczą to wtedy będę w 7 niebie jak wydam tylko 2500 zł ;)

Pewien bardzo dobrze znany sklep zaproponował mi NAD 356 i Focal Chorus 706 z oryginalnymi standami, zaproponowali mi cenę 5500 zł za taki zestaw, ale nie ukrywam, żal mi wydawać tyle pieniążków .

Myślę też nad ONKYO 8150 i Klipsch R-26F, podobno dobry sprzęt ?

I jeszcze myślałem nad Pylon Topaz 20 i Nad 326, ale zraziłem się jak przeczytałem na forum że głośnik wysoko tonowy jest przyklejony do obudowy i zaślepione pierścieniem, nie lubię takich rozwiązań, wydają mi się troszkę prowizoryczne ale to tylko moje zdanie.

Drodzy koledzy, proszę o pomoc !

POZDRAWIAM !

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym Twoją uwagę na wzmacniacz Onkyo A-9050 (https://www.q21.pl/onkyo-a-9050.html) bądź Yamaha A-S501 (https://www.q21.pl/yamaha-a-s501.html), które to wzmacniacze połączyłbym z kolumnami podstawkowymi Focal Chorus 706 (https://www.q21.pl/focal-chorus-706.html) lub podłogówkami Pylon Audio Opal 23 (https://www.q21.pl/pylon-audio-opal-23.html). Każda z powyższych konfiguracji zapewni Ci dynamiczny, spójny dźwięk z dobrym wypełnieniem i świetną plastycznością.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

No właśnie wy mi zaproponowaliście rozwiązanie NAD356 i Focal Chorus 706 :)

Pylon Opal 23 mają otwór B-R z tyłu a kolumny będą stać nie więcej jak 30-50 cm od ściany tylnej więc nie wiem czy to dobry pomysł.

A co powiecie o pozostałych moich propozycja ?

PS. Focale podobno grają krańcami pasma ? To prawda ?

Myślę, że to ampli mimo wszystko bym na początek zostawił i zmienił kolumny - mogą być Pylon Opal 23 lub jakaś wyższa seria Pylona. Na ile budżet pozwoli.

50 cm, powinno być OK, nawet z BR z tyłu. 75 cm już byłoby super.

Zainwestował bym kilkaset złotych w jakiś dedykowany DAC. Nie wiem jaką masz kartę w PC, ale tutaj może być duża poprawa.

Ze wzmacniaczem - owszem można lepiej, ale to na samym końcu.

System gra dobrze, albo nie....

PS. Focale podobno grają krańcami pasma ? To prawda ?

tak, w dodatku bas jest kiepski ale w większości kolumn z tego segmentu cenowego bas jest kiepski lub ewentualnie gorszy...

A co powiecie o pozostałych moich propozycja ?

Szukaj zabawek na rynku wtórnym, 5k to za mały budżet aby cieszyć się muzyką - ZWŁASZCZA dynamiczną.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Myślę, że to ampli mimo wszystko bym na początek zostawił i zmienił kolumny - mogą być Pylon Opal 23 lub jakaś wyższa seria Pylona. Na ile budżet pozwoli.

50 cm, powinno być OK, nawet z BR z tyłu. 75 cm już byłoby super.

Zainwestował bym kilkaset złotych w jakiś dedykowany DAC. Nie wiem jaką masz kartę w PC, ale tutaj może być duża poprawa.

Ze wzmacniaczem - owszem można lepiej, ale to na samym końcu.

Obecnie nie mam żadnego amplitunera, muszę wszystko zbudować od postaw :) Karta zintegrowana, dźwięk idzie przez HDMI do telewizora tak jak pisałem. Czas na DAC na pewno przyjdzie, i tutaj myślałem nad projektem NOSTROMO :)

tak, w dodatku bas jest kiepski ale w większości kolumn z tego segmentu cenowego bas jest kiepski lub ewentualnie gorszy...

Szukaj zabawek na rynku wtórnym, 5k to za mały budżet aby cieszyć się muzyką - ZWŁASZCZA dynamiczną.

No właśnie, skoro Focale grają skrajami pasma to czemu Q21 poleca Yamahę która właśnie skrajami pasma gra ? Połączenie Yamahy z Paradigmami które też grają skrajami pasma było naprawdę tragiczne.

W grę wchodzi tylko nowy sprzęt z gwarancją, no chyba że się trafi jakiś zadbany sprzęt, zjadłem naprawdę zęby na używanej elektronice z allegro, naprawdę trzeba być bardzo ostrożnym.

Pozdrawiam

No właśnie, skoro Focale grają skrajami pasma to czemu Q21 poleca Yamahę która właśnie skrajami pasma gra ?

To jest sklep, nie patrz na to co poleca - tylko jak już sam będziesz wiedział czego chcesz to pytaj go o cenę.

W grę wchodzi tylko nowy sprzęt z gwarancją, no chyba że się trafi jakiś zadbany sprzęt, zjadłem naprawdę zęby na używanej elektronice z allegro, naprawdę trzeba być bardzo ostrożnym.

Szukaj na forum, ryzyko w zasadzie nie istnieje.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Bardzo mądry wpis, który powinien być mottem podwieszonym na stałe na stronie głównej. Jeśli chodzi o kolumny, to Twój gust brzmi jakbyś szukał Melodika BL40MK2

https://sklep.rms.pl/melodika-bl40-mkii-mk2-nowa-wersja-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W tym budzecie tylko i wylacznie przyzwoite monitory aktywne.

APS, Nubert, Genelec, Neumann etc.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Cieszyć się...nowym sprzętem...bo z używek dostanie bez problemów taki sprzęt. Oczywiście...zarówno w przypadku sprzętu nowego, jak i używanego, odsłuch jest rzeczą nieodzowną i obowiązkową.

Bardzo mądry wpis, który powinien być mottem podwieszonym na stałe na stronie głównej. Jeśli chodzi o kolumny, to Twój gust brzmi jakbyś szukał Melodika BL40MK2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez obrazy ale jak widzę sprzęt i kable firmy Melodika to w głowie mam tylko jedno : Polska firemka która sprowadziła sprzęt z Chin, obrandowała i robi kokosy, taki Kruger Matz, nie mówię że tak jest, ale ja po prostu czegoś tej firmy u siebie w domu nie postawię, możecie mnie wyśmiać ale takie jest moje zdanie.

W tym budzecie tylko i wylacznie przyzwoite monitory aktywne.

APS, Nubert, Genelec, Neumann etc.

Tylko sprzęt pasywny wchodzi w rachubę, i do tego wzmacniacz albo amplituner.

Cieszyć się...nowym sprzętem...bo z używek dostanie bez problemów taki sprzęt. Oczywiście...zarówno w przypadku sprzętu nowego, jak i używanego, odsłuch jest rzeczą nieodzowną i obowiązkową.

Wiem że jak bym szukał na rynku używanym to jest ogrom ciekawostek, ale chodzi tu też o to że potrzebuje na każdy z zakupionych sprzętów fakturę albo inny rachunek imienny.

A co do używek ...pamiętam jak za gówniarza naciąłem się na Altus 140 od znanego sprzedawcy na allegro, miały być igiełki, nie ruszane, PERFECTO ! Jestem pedantem i powiedziałem że nawet śrubki nie mogą być skancerowane, powiedziałem też że jak przyjdą to je otworzę aby ocenić stać w środku, sprzedawca się zapierał : Panie, sam regenerowałem głośniki, Panie ORYGINAŁ !

Sprzęt przyszedł, postawiłem, zaczął dudnieć i syczeć jak to w końcu Altus, na drugi dzień jak przyświeciło słońce w tył obudowy to coś mnie zaciekawiło ....

Czarna polakierowana plama, postanowiłem otworzyć ....zwątpiłem wtedy w boga, moją żonę, moje życie, we wszystko ....

Ktoś z tyłu dorobił dodatkowe otwory B-R bo pewnie jakiś Janusz naprawy mu tak doradził, ale zorientował się że to pogorszyło dźwięk, więc w miejsce dziury wstawiony kawałek framugi, TAK FRAMUGI OKIENNEJ, wkręcone to na długich wkrętach i po tym wszystkim od zewnątrz zakitowane i polakierowane.

Sprzedawcy powiedziałem że albo osobiście je odbierze albo po prostu założę mu sprawę w sądzie bo było to dla mnie zwykłe oszustwo.

Raz też miałem używane Paradigm, oglądałem godzinę podczas zakupu, ale dopiero w domu w idealnej ciszy wyczułem że cewka jednego głośnika ociera, minimalnie ale jednak, no i co wtedy ? Ani serwisu, ani części zamiennych, ani gwarancji.

Dlatego wolę kupować nowe produkty :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest sklep, nie patrz na to co poleca

Dobre choć może jest w tym racja.

Polska firemka która sprowadziła sprzęt z Chin, obrandowała i robi kokosy, taki Kruger Matz

Ja kiedyś napisałem że na oferty rodzime to jednak trzeba podejrzliwie patrzeć ;-)

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

jeszcze nie wiesz co to znaczy ciarki na plecach :)

A na czym poczuje prawdziwe ciarki ? Zamieniam się w słuch :)

Dobre choć może jest w tym racja.

Ja kiedyś napisałem że na oferty rodzime to jednak trzeba podejrzliwie patrzeć ;-)

Z polskich marek które coś znaczą to chyba tylko Audio Academy, Tonsil i STX. One są robione w Polsce.

Czekam dalej na wasze propozycje :)

Pozdrawiam

możecie mnie wyśmiać ale takie jest moje zdanie.

Hehehe.

A tak na poważnie w ślepym teście ta obrandowana Melodika zmiotła by większość z zagranicznej konkurencji.

Chciałbym zobaczyć jak wygląda w środku, zwrotnica, jakość klejenia.

Sama nazwa wywołuje u mnie odruch wymiotny, ale może uda się zmienić nastawienie ?

Widzę że u Ciebie grają napisy nie sprzęt.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

U mnie gra sprzęt, ale tak jak pisałem, są marki do których jestem po prostu zrażony, za chiny ludowe nie kupię telewizora blaupunkt albo hyundai, tak samo nie kupię sprzętu grającego MELODIKA.

Za 3500zł sprzedam Ci Rotela a12 + Rotel cd14.

Jakby co to na priv po info

Zaraz napiszę :)

Tylko sprzęt pasywny wchodzi w rachubę, i do tego wzmacniacz albo amplituner.

Oczywiscie Twoj wybor, niemniej za 5000 zl ciezko bedzie znalezc nowe: wzmacniacz i kolumny, aby graly porownywalnie do kolumn aktywnych w tej cenie. Dodatkowo przy zakupie oddzielnych komponentow (kolumny, wzmacniacz) zachodzi prawdopodobienstwo niedopasowania, czego przy zakupie kolumn aktywnych mozesz uniknac.

Uwierz, ze propozycja warta jest rozwazenia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Z polskich marek które coś znaczą to chyba tylko Audio Academy, Tonsil i STX. One są robione w Polsce.

Studio 16 Hertz. Zdecydowanie na pierwszym miejscu.

Ciary będą.

U mnie się były konkretne nie po całkiem wysokich modelach Dynaudio, Bowersów, AP, Focali a po S16 Hertz właśnie.

Oczywiscie Twoj wybor, niemniej za 5000 zl ciezko bedzie znalezc nowe: wzmacniacz i kolumny, aby graly porownywalnie do kolumn aktywnych w tej cenie. Dodatkowo przy zakupie oddzielnych komponentow (kolumny, wzmacniacz) zachodzi prawdopodobienstwo niedopasowania, czego przy zakupie kolumn aktywnych mozesz uniknac.

Uwierz, ze propozycja warta jest rozwazenia.

Tak jak pisałem, tylko pasywne plus wzmacniacz albo amplituner który posiada wiele wejść i ma pilota :)

Studio 16 Hertz. Zdecydowanie na pierwszym miejscu.

Ciary będą.

U mnie się były konkretne nie po całkiem wysokich modelach Dynaudio, Bowersów, AP, Focali a po S16 Hertz właśnie.

Ciekawy produkt, szkoda że strona producenta nieczynna, no i cena też nie ta, używki w cenie prawie całego mojego budżetu niestety.

Szukamy dalej ;)

Ja z takim budzetem szukalbym wylacznie uzywek ( monitory + wzmacniacz) , ale takich gdzie mozna podjechac i sprawdzic sprzet przed zakupem. Ostatnio sam chcialem cos kupic pierw bylo ok a potem koles proponowal mi spotkanie na stacji benzynowej.... poprostu go wysmialem :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Musisz jechać do salonu i coś posłuchać. Według mojego gustu bezkonkurencyjny jest zestaw nad 356 + focale, ewentualnie dynavoice z serii df.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Musisz jechać do salonu i coś posłuchać. Według mojego gustu bezkonkurencyjny jest zestaw nad 356 + focale, ewentualnie dynavoice z serii df.

Kolego a Ty słuchałeś kiedyś Nad z Focalami ?

Nie ukrywam że bardzo spodobała mi się marka Dynavoice, i model 6 tego zestawu. Słuchałeś kiedyś ?

Witaj,

Do Krakowa do domu możemy Ci podrzucić trochę sprzętu i sprawdzisz w domowych warunkach co i jak gra.

Jeśli interesuje cię pewnego rodzaju kompromis. Czyli akceptujesz nieco gorsza jakość dźwięku kosztem wbudowanego daca i sieci to model Yamaha rn602 to ciekawy wybór.

Biorąc pod uwagę że pewnie siec nie jest ci potrzebna to model klasycznego wzmacniacza sprawdzi się lepiej.

Co do kolumn to z podstawowych polecam silver 2 od monitor audio nieco tańsze elaci b6 czy wspomniane właśnie canto grand studio 16 hz.

Wówczas wzmacniacz pokroju NADa, marantza lub Yamahy as701.

Jak mówię mogę wypożyczyć ci sprzęt do domu. Sprawdzisz w domowych warunkach. To najlepsza metoda.

Pozdrawiam

Kolego a Ty słuchałeś kiedyś Nad z Focalami ?

Nie ukrywam że bardzo spodobała mi się marka Dynavoice, i model 6 tego zestawu. Słuchałeś kiedyś ?

Oczywiście. Był to pierwszy zestaw, który zrobił na mnie wrażenie. Dynavoice też dobre kolumny, mają niezły wygar na basie.

Moim zdaniem są to obowiązkowe pozycje do odsłuchania przed zakupem.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Pylony sobie odpuść, jak nie masz sporo miejsca z tyłu i po bokach jest duża szansa ze będą Buczec. Dobrze się magimnastykowalem aby Diamond 28 zagrał tak ja chciałem. Stx to szybki punktowy bas znaczna średnica, góra w zależności od modeli. 300 miałem miesiąc nie podeszlo mi jej granie, nie wiem jak te małe, ale możesz rozczarować się twardym i nie obfitym basem. Może 150 zagra lepiej. Altus 140 to już okrojona zwrotnica to nie to samo co 120. Buczec bo gdn 30/60/1 był w tragicznym stanie jak i zapewne buda wytlumienie itd. Ja wstawiłem do 120 kobalty na cewka Alu, dobrze wygluszylem i nic nie burzy itd sprzęt vintage hi fi ze średniej półki. Co do sprzętu używanego mam go sporo nigdy nie kupuje tanio i nie miałem problemu. Ostatnio kappy 8,2 w stanie jak nowe kupowałem w ciemno prawie. 5m odsłuch u mnie w garażu. Sprzedający się tylko na to zgodził. Dowiózl kolumny i przed podłączeniem chciał kasę. Tak więc to jest ryzyko, ale na blisko 100 urządzeń tylko nomos mnie nabil

w butelkę. Na szczęście zdjęcia jakie zrobili zdyskwalifikowaly ich brednie o super odnowionym magnecie. Nie mieli wyjścia musieli naprawić sprzęt. Ze starym sprzętem masz spory plus jest tani i naprawialny pomijam wyświetlacze itp bo czasem części brak.

Pylony sobie odpuść, jak nie masz sporo miejsca z tyłu i po bokach jest duża szansa ze będą Buczec. Dobrze się magimnastykowalem aby Diamond 28 zagrał tak ja chciałem. Stx to szybki punktowy bas znaczna średnica, góra w zależności od modeli. 300 miałem miesiąc nie podeszlo mi jej granie, nie wiem jak te małe, ale możesz rozczarować się twardym i nie obfitym basem. Może 150 zagra lepiej. Altus 140 to już okrojona zwrotnica to nie to samo co 120. Buczec bo gdn 30/60/1 był w tragicznym stanie jak i zapewne buda wytlumienie itd. Ja wstawiłem do 120 kobalty na cewka Alu, dobrze wygluszylem i nic nie burzy itd sprzęt vintage hi fi ze średniej półki. Co do sprzętu używanego mam go sporo nigdy nie kupuje tanio i nie miałem problemu. Ostatnio kappy 8,2 w stanie jak nowe kupowałem w ciemno prawie. 5m odsłuch u mnie w garażu. Sprzedający się tylko na to zgodził. Dowiózl kolumny i przed podłączeniem chciał kasę. Tak więc to jest ryzyko, ale na blisko 100 urządzeń tylko nomos mnie nabil

w butelkę. Na szczęście zdjęcia jakie zrobili zdyskwalifikowaly ich brednie o super odnowionym magnecie. Nie mieli wyjścia musieli naprawić sprzęt. Ze starym sprzętem masz spory plus jest tani i naprawialny pomijam wyświetlacze itp bo czasem części brak.

Kolego ale do kogo Ty to pisałeś ? Przecież ja nie chcę kupić Altusów ...., napisałeś bardzo chaotycznie, mógłbyś poprawić posta ?

Koledzy a co myślicie nad połączeniem Dali Zensor 7 z Yamaha A-S701 ? Z racji tego że lubię brzmienie dynamiczne i z wyraźnie zaznaczoną średnicą :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.