Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Atmost w suficie

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

Może macie jakieś doświadczenia z głośnikami sufitowymi do Atmos ?

Mój zestaw to Klipsch RP 280 , centralny 450 i RS 52II , Onkyo 1100 . W planach jest (?) , a może były Klipsch CDT 3650 , 5650 . Ale cena mnie przeraża.

Wpadły w oko Magnat IC 62 , 82 oraz Indiana Line RD 260 , 280 .

Co ze zdrowym rozsądkiem powinienem wybrać ? Jakich Wy używacie głośników sufitowych ? Czy wybierając z spoza linii Klipsch , będzie brak symbiozy , czy i tak kalibracja zrobi swoje ?

https://www.audiostereo.pl/topic/133038-g%C5%82o%C5%9Bniki-atmost-w-suficie/

Masz sufit podwieszany, czy będziesz instalował głośniki bezpośrednio na suficie budując jakieś skrzynki?

Innymi słowy - jak to chcesz zamontować? Ile będzie tych głośników?

Jeśli masz sufit podwieszony - jaki jest dystans pomiędzy nim a sufitem "właściwym".

Może macie jakieś doświadczenia z głośnikami sufitowymi do Atmos ?

Mój zestaw to Klipsch RP 280 , centralny 450 i RS 52II , Onkyo 1100 . W planach jest (?) , a może były Klipsch CDT 3650 , 5650 . Ale cena mnie przeraża.

Wpadły w oko Magnat IC 62 , 82 oraz Indiana Line RD 260 , 280 .

Co ze zdrowym rozsądkiem powinienem wybrać ? Jakich Wy używacie głośników sufitowych ? Czy wybierając z spoza linii Klipsch , będzie brak symbiozy , czy i tak kalibracja zrobi swoje ?

Moim zdaniem nawet przy sufitowych powinieneś trzymać się klipscha szczególnie kiedy wszystkie kolumny masz z tego setu. W klipsch masz charakterystyczny wysoki głośnik co przy całym secie trzyma wszystko w spójności. A w atmosie większa ilość dźwięków jest odtwarzana przez ten głośnik, dlatego ja bymtrzymał się klipscha. U siebie wszystko mam na heco,łącznie z 4 atmosowymi..;-)

Moim zdaniem nawet przy sufitowych powinieneś trzymać się klipscha szczególnie kiedy wszystkie kolumny masz z tego setu. W klipsch masz charakterystyczny wysoki głośnik co przy całym secie trzyma wszystko w spójności. A w atmosie większa ilość dźwięków jest odtwarzana przez ten głośnik, dlatego ja bymtrzymał się klipscha. U siebie wszystko mam na heco,łącznie z 4 atmosowymi..;-)

Masz heco bo sa tanie i dobre.

Cena za te klipsche to tyle co za fronty. Jak dla mnie strata kasy. Wydać około 6000zł na 4 głośniki do Atmosa co grają szumy.

Ja kupiłbym coś tańszego

Głębokość max do stropu 15-16 cm , minus około 10mm na obudowę głośnika . Chyba wystarczy skrzynia z 10 mm płyty meblowej plus wełna .

Na ebay.com są Klipsch 3650 po 220 € x 4 . I tak taniej jak w pl ( 1120 PLN x 4 ) , a mimo wszystko szkoda monety , na coś, co gra sporadycznie.

Muszę jeszcze zbudować sufit , skrzynie . Kable już pociągnięte .

S4home o jakich Heco myślisz ?

Bipo , chyba przestanę Cię lubieć :) nic , a nic nie chcesz mnie rozgrzeszyć z tymi innymi modelami . Chyba chcesz , abym się wycyckał z monety :)

No i zagwozdka :) Heco 450-600 za sztukę , Magnat 250-350 za sztukę i Indiana Line 750 za parę :)

Bądź mądry i wybierz , jakich Wy używacie głośników ? Wskazane , aby bardziej grały wysokimi , czy niskimi tonami ? Na , co zwracać uwagę?

Skoro fronty mają 20 cm głośniki , wypada dać także 20 cm na sufit ? A , może 16,5 cm wystarczy ?

My mamy klipscha ale prawdę mówiąc nie pamietam który model :/

Wydaje mi sie ze 5650. Musiał bym sprawdzić.

Lepiej żeby grały czysto wysokimi. Niskich to i tak tam nie uraczysz. Prxzy głośniejszym graniu mają zachować czystość i nie wybiegać w ostrości przed resztę szeregu.

Hehe a może już gotowe kolumny w sufit? Nie musisz bawić się w budowę skrzynek itp :) Monitor Audio CP-CT150 lub 260 lub 380 lub model CP-WT. Fajne rozwiązanie z wysokotonowym jest bo można delikatnie ustawiać w miejsce odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2cd3db901c0796bf25c64e6fda531ffe.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Głębokość max do stropu 15-16 cm , minus około 10mm na obudowę głośnika . Chyba wystarczy skrzynia z 10 mm płyty meblowej plus wełna .

Na ebay.com są Klipsch 3650 po 220 € x 4 . I tak taniej jak w pl ( 1120 PLN x 4 ) , a mimo wszystko szkoda monety , na coś, co gra sporadycznie.

Muszę jeszcze zbudować sufit , skrzynie . Kable już pociągnięte .

S4home o jakich Heco myślisz ?

Bipo , chyba przestanę Cię lubieć :) nic , a nic nie chcesz mnie rozgrzeszyć z tymi innymi modelami . Chyba chcesz , abym się wycyckał z monety :)

Oj tam od razu nie lubić. .. :-)

Słuchaj wypożycz 4 heco 200f te co ja mam i Lolo w Atmosie i je wypróbuj. Jak się sprawdza to zostawisz. Obudowy już masz w nich wiec tylko przymocować. . :-)

1600zl i masz komplet. Bo tak jak Lolo napisał za dużo kasy chcesz w ładować w sufit w stosunku do tego ile dźwięków z niego usłyszysz.

Czy te Heco mają białe maskownice ? Ich plusem jest głębokość. Jak je mocować do miejsca odsłuchu , wysokotonowym do ekranu , czy słuchacza ?

Do sufitu myślę wyjąć głośnik niskotonowy i przez obudowę zawalić kółek do stropu :)

Zastanawiam drugiej strony mam za 1500 4 x Indiana Line z 20 cm głośnikiem ...

A , ceny ? Wysokie tony jak to w Monitor Audio ? Jak tak , to nie dla mnie . Ale dzięki :) Szukamy dalej :)

S4home , proszę podaj ceny 5650 .

Napisz do mnie proszę.

Maskownice tylko czarne, ja mam je zamontowane wysokotonowym bliżej miejsca odsłuchu.

Z tego co pamiętam to zacnie to u Ciebie wygląda. Mimo że kolumny nie są schowane w suficie.

Faktycznie cenowo i konstrukcyjne bardzo udany model.

Patrząc na pokój Bipa to można tylko pogratulować pomysłów jak i sprytnych (prostych) rozwiązań tj.np.mocowanie kolumn na suficie :)

Atmos w bloku dla mnie bomba tak jak ma zrobione.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Zdrowy rozsądek podpowiada Magnat IC 62 lub większe Indiana Line RD 280 . Iść w 20 cm przetworniki ? Mam jeszcze w planie końcówkę stereo Onkyo 5000 do mojego Onkyo RZ 1100 , tylko czy , to ma sens przy takim pre jakie jest w RZ 1100 ?

Powinieneś trzymać się głośników przynajmniej od tego samego producenta. Jednak Atmos robi się po to, żeby był odpowiedni efekt surround, a barwa wysokotonowego to podstawa.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Pamiętaj by przetworniki były mocno osadzone. Chodzi o to by kolie przetworników były mocowane w oparciu o masę sufitu a także o masę podłogi.

Oczywiste jest, że piszę o głupocie ...

W mojej opinii: Kierunek pionowy w AUDIO to totalna lipa.

Słuchacz nie jest fizjologicznie wskazać jaki to jest kierunek pion-poziom źródła.

Od kilku dni latają w mojej sypialni muchy i jakieś pszczoły.

Nowość, bo na Mazowszu mamy wreszcie ciepełko w powietrzu.

Namierzam i są wyraźnie po sufitem. A później zlatują na pościel by mnie zapewne dziabnąć.

Nie ma i nie będzie w sprawie 3D AUDIO ani woli ani żadnej realizacji producentów treści AUDIO.

Owszem ja 10 lat temu rejestrowałem śpiew ptaków na mojej działce (otoczenie).

Mam pliki w LPCM 5.1/dts/DD. Zawsze opisuję wyższość AUDIO 5.1 (walcząc ze STEREO - CD) odwzorowanie zdarzenia śpiewu w kościele ... A tu zaskoczenie, pion/poziom ma jednak znaczenie.

Niech więc WATYKAN i CERKIEW Moskiewsko - Ukraińska się w ten nowy standard AUDIO włączą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.