Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Denon AVR - 1509 wyłącza się miga czerwona dioda

Bartek Kaczmarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uzytkowników

Trafiłem na forum poszukując rozwiązania problemu który mi się ostatnio przytrafił

sprzęt:

amp Denon AVR-1509

kolumny Jamo Studio 160 4-8 ohm

sub Jamo SW 1008

Do tego jest podpięty komp i tv przez dwa wejścia optyczne

tematy w sumie są dwa:

po podłączeniu przez optykę sprzęt zaczął grać cicho tzn żeby uzyskać mocniejsze brzmienie trzeba było krecić sie ponizej 20stki

natomiast poważny problem jest teraz po dwóch miesiącach - amp zaczął wyłączać się - miga dioda czerwona i trzeba odpalać (nie trzeba odłączać zasilania - wystarczy włączyć pilotem)

wyłacza się losowo - może grać cicho albo głośno albo może być cisza - pstryk i miga na czerwono

sprawdziłem kable przy kolumnach i ampie - wszystko ok z reszta nie było nic ruszane

sprzęt stoi w szafce rtv u góry 10cm z tyłu 5 a z przodu otwarty na pokój

przed chwilą wrzuciłem listwe zasilającą nową (starej sie juz należało) ale nic to nie pomogło

sprzęt kupiłem używany - chyba ostatni raz....

moze ktoś poleci coś z niskiej półki cenowej ampów - warunek dwa wejścia optyczne ;-)

To że z TV gra cicho to norma.

Na kompie możesz mieć ściszone w opcjach windowsa.

10 cm to za mało od góry. Ampkituner nagrzewa sięw ciagu 15-20 minut. po tym czasie ma prawo sie gasic.

Wyjmij go poki możesz, o ile juz nie jest za poźno.

To że z TV gra cicho to norma.

Na kompie możesz mieć ściszone w opcjach windowsa.

10 cm to za mało od góry. Ampkituner nagrzewa sięw ciagu 15-20 minut. po tym czasie ma prawo sie gasic.

Wyjmij go poki możesz, o ile juz nie jest za poźno.

nie no w windowsie mam wszystko ok na max ustawione a co do temp to obudowa nie jest nawet gorąca ledwie ciepła.

natomiast poważny problem jest teraz po dwóch miesiącach - amp zaczął wyłączać się - miga dioda czerwona i trzeba odpalać (nie trzeba odłączać zasilania - wystarczy włączyć pilotem)

zobacz jakiej impedancji kolumny obsługuje ten amplituner a jakiej są kolumny. W specyfikacji kolumn jest podane 4-8 ohm a amplituner obsługuje kolumny 8-śmio i 6-cio ohm-owe wiec to może być przyczyną wyłączania się amplitunera, niepotrzebnie zniechęcasz się do kupna używek, po prostu nie dobrałeś odpowiednio kolumn do ampla a impedancja jest ważniejsza od ich mocy, następną sprawą na którą trzeba brać pod uwagę to skuteczność kolumn, im więcej dB tym głośniej zagrają i też nie zależy to od ich mocy,

moze ktoś poleci coś z niskiej półki cenowej ampów - warunek dwa wejścia optyczne ;-)

do jakiej kwoty, zacznę od najtańszych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale też najnizszą impedancja jest 6 ohm,

Ukryta Zawartość

ale powtórka z impedancją j/w

Ukryta Zawartość

ten jest gicio ale ma jedno ale - brak oryginalnego pilota,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten dodatkowo ma wejscie 5.1 z zewnętrznego dekodera jak Twój,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sprawdzam go dalej.

wyjalem go z szafki pochodzil jakies 40min i stop.

po otwarciu obudowy nie widze popuchnietych kondesatorow ani wizualnych sladow przegrzania. grzeje sie tylko radiator przy koncowkach mocy ale nie mocno. amp od stanu zimny chodzi max 45min potem wylacza sie i potem coraz krocej. W srodku nie był wogole zakurzony.

W kolumnach może od czasu do czasu ocierać się cewka o magnes . Kiedyś o tym było .

Po odłączałeś wszystkie przewody od amplitunera i zostawiłeś np . na noc ?

Przecież napisałem Ci, że Twoje kolumny współpracują ze wzmacniaczem/amplitunerem o impedancji od 4 do 8 ohm a amplituner obsługuje kolumny o impedancji 6 i 8 ohm. 4 ohmy są dla niego za niską impedancją i dlatego wyłacza się.

Spróbuj dorwać gdzieś (znajomy, kolega, rodzinka) kolumny o impedancji 8 ohm, podłącz i zobaczysz czy wtedy będzie się wyłączał, jeśli tak to z nim jest coś nie tak a jeśli nie to pozostaje wymiana kolumn.

ok to tak:

właśnie kombinuje z kolumnami (czy to ma znaczenie jeśli odepnę kable przy kolumnie a przy ampie?)

na razie odpiąłem i zabezpieczyłem przewody przy kolumnach frontowych i wyłączył się

co do impedancji to tylko pytanie czemu to grało od stycznia do teraz bezproblemowo?

poszukalem i mam w domu kolumny samba 250tki 8ohm tyle ze tylko stereo

rozumiem ze problem impedancji dotyczy tylko kolumn frontowych bo satelity i centralny w tym zestawie maja 6ohm

To nie kwestia impedancji.

Impedancja jeśli jest nie właściwą powoduje nadmierne grzanie a to z kolei wyłączenie.

Mam wrażenie że obie przyczyny czyli schowanie go do szafki i impedancja spowodowały to że jak tylko trochę się nagrzeje końcówki się gaszą. Możliwe że są tam zimne luty lub coś się odkrzalcilo pod wpływem temperatury.

Ma to sens w momencie kiedy oodoinasz kolumny. Prad na końcówki i tak idzie.

Podłączyłem te 8mio ohmowe kolumny i dodatkowo przełożyłem je na kanał "B" - zobaczymy co to da.

prawdopodobnie będzie jednak tak jak kolega S4Home mówi - pytanie czy opłaca się to naprawiać? Ew kogo polecacie na śląsku żeby mu to oddać?

wczoraj już myślałem ze będzie dobrze - miałem trochę pracy w ogrodzie wiec puściłem dźwięk mocniej i poszedłem na dwór robić (z balkonu słyszałem czy gra) - przez dwie godziny chodził a potem niestety wyłączył się. Nie wiem komu go oddać do naprawy bo nie znam tu elektroników (przynajmniej żadnego wartego polecenia). Martwi mnie tez to ze żeby posłuchać głośniej (bez przesady) muszę kręcić go pod koniec skali (10 i mniej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.