Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood KR-950B bas

D3s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, myślę że mam problem z basem w Kenwoodzie KR-950b. Jest rozlazły i jak by pusty... po przyciśnięciu loudnes to już wgl się robi bardzo nie ciekawie... nie chce mi się wierzyć że konstruktorzy tak go zaprojektowali żeby grał takim basem, nigdy czegoś podobnego nie słyszałem... i mam pytanie, on jest z 1983 roku, czy jest możliwe że kondensatory już się ,,skończyły`` ? Jeżeli tak to które wymienić? Te z zasilacza czy może główne filtrujące? Nie wiem czy to coś pomoże ale zauważyłem że jak słucham z gramofonu i wezmę głośno to słychać buczenie, jak by przydźwięk sieciowy... Niestety nie bardzo znam się na schemacie i budowie wzmacniacza, mógł by mi ktoś powiedzieć co wymienić? Umiem lutować. Wstawię zdjęcie. I proszę mi nie pisać że nie warto go naprawiać bo to złom, to jest mój pierwszy sprzęt i chciałbym żeby ze mną został nawet do końca życia bo mam do niego sentyment i stan wizualny jest bez skazy, w środku też raczej oryginalny :) z góry dziękuje za odpowiedzi. Jeżeli zdjęcie jest za słabe to jutro mogę zrobić dokładniejsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/133185-kenwood-kr-950b-bas/

Był używany stale, czy długo stał gdzieś na półce ?

Jeśli trochę stał, może mu pomóc kilka długich sesji z obciążeniem,

jeśli bardzo długo stał to nie tylko zasilacz, ale również pojemności szeregowe

mogły stracić swoje wartości nominalne.

Jeśli był używany to trzeba szukać kondensatorów

Dobrać też czasem ciężko, ale nawet przy 6800 uF są to dość tanie dziś elementy.

Oczywiście masz też pewność, że to TYLKO sprawa wzmacniacza ...

Gdyby trzeba, to jest serwisówka tu:

Ukryta Zawartość

tylko parę chwil szuka pliku.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

mógł by mi ktoś powiedzieć co wymienić?

Zacznij od pomierzenia elektrycznych charakterystyk wzmacniacza. Tak, jak opisujesz problem, to pewnie nie dotyczy wzmacniacza tylko kolumn lub akustyki pomieszczenia. Spróbuj np. przestawić kolumny - zmienić odległość od ściany, zmienić rozstaw czy przesunąć w bok. Pomierzenie akustyki mikrofonem też może dać Ci sporo informacji.

Był używany stale, czy długo stał gdzieś na półce ?

Jeśli trochę stał, może mu pomóc kilka długich sesji z obciążeniem,

jeśli bardzo długo stał to nie tylko zasilacz, ale również pojemności szeregowe

mogły stracić swoje wartości nominalne.

Jeśli był używany to trzeba szukać kondensatorów

Dobrać też czasem ciężko, ale nawet przy 6800 uF są to dość tanie dziś elementy.

Oczywiście masz też pewność, że to TYLKO sprawa wzmacniacza ...

Gdyby trzeba, to jest serwisówka tu:

Ukryta Zawartość

tylko parę chwil szuka pliku.

Kupiłem go 2 lata temu. Nie znam jego historii, możliwe że długo leżał albo ktoś naprawdę bardzo o niego dbał bo w takim stanie przez te 2 lata nie widziałem tego modelu na zadnym portalu aukcyjnym... i w nim siedzą Elny 2x10000uF. U mnie gra on sporo...

Zacznij od pomierzenia elektrycznych charakterystyk wzmacniacza. Tak, jak opisujesz problem, to pewnie nie dotyczy wzmacniacza tylko kolumn lub akustyki pomieszczenia. Spróbuj np. przestawić kolumny - zmienić odległość od ściany, zmienić rozstaw czy przesunąć w bok. Pomierzenie akustyki mikrofonem też może dać Ci sporo informacji.

Niestety to dotyczy wzmacniacza bo miałem parę wzmacniaczy przez ten czas co mam ten ampli a kolumny cały czas te same, inne wzmacniacze normalnie na nich grały... a kr950b generuje pusty wręcz powiedział bym kartonowy bas :/

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.