Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z kablem do projektora

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

przepraszam że pisze jeszcze raz o tym samym ale moze poprzedni tytuł wątku (kabel RCA/VGA) był niezbyt zachecający... a naprawdę zależy mi na odpowiedzi, zatem jeszcze raz:

Mam następujący problem:

Właśnie zostałem posiadaczem (nie wiem jescze czy szczęśliwym) projektora Benq 6100. Maszynka daje bardzo fajny obraz z kompa ale oprócz prezentacji ma także słuzyć do KD podłączona do Pionka 656A. Wybrałem go porórwnujac różne budzetowe projektory (a właściwie dane techniczne i opinie o nich) jednym z orgumentów za Benkiem było podawane w opisie wejście komponent. Ponieważ w Pionku mam takowe to się bardzo ucieszyłem i już prawie zamówiłem 10 m kabel komponent. Jakież było moje zdziwienie gdy po otwarciu pudełka i dokładnym obejrzeniu Benka ze wszystkich stron stwierdziłem brak wejścia component. Były tylko S-Video, composite video i komputerowe wejscie VGA 15 pin. Po przestudiowaniu instrukcji okazało się że sygnał component video mozna doprowadzić ale poprzez wejście VGA (D-sub 15 pin) i radzą własnie w ten sposób podłączyc DVD w celu uzyskania najlepszego obrazu. I tu zaczął sie problem - nigdzie w krajowych sklepach internetowych ani na Allegro nie mogę znaleźć odpowiedniego kabla lub chociażby przejściówki (3 x RCA / VGA). Znalazłem takie wynalazki na :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie bede przecież kabelka z USA sprowadzał ! Może wiecie gdzie mozna u nas coś takiego nabyć albo moze ktoś podjąłby się skonstruowania takiego kabelka ?

schemat jest na stronie:

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13319-problem-z-kablem-do-projektora/

Witam.

Przesyłam schemat złącza VGA, z opisem sygnałów wg firmy panasonic.

Życzę udanego lutowania, Pzdr, A

[obrazekLUKASZ-217599_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... przepraszam, nie zauważyłem linku do schematu.

PS: Tak przy okazji jest to trochę dziwne, że firma nie dodaje własnej przejściówki.

W specyfikacji kilku znanych mi projektorów występują one jako wyposażenie.

Pozdrawiam, A

dzięki za odpowiedź

a tak BTW to czy różnica w obrazie pomiędzy S-Video a component jest znaczna ? zaczynam się zastanawiać czy nie kupic jednak kabla s-video, olać komponent i czekac że może w końcu pojawia się ospowiednie kabelki wnoralnych cenach na naszym rynku (przesłanie z USA to ok. 35-50$ samych kosztów przesyłki)

ps. w nautilusie w krakowie maja taki kabelek (podobno jakiś super dobry jak zwykle) ale chcą za niego ok. 500 zł (!!!!) - sumienie nie pozwala mi tyle zapłacić (nie wspominam co by było gdyby się żona dowiedziała...)

pozdro

Różnica na moim ae-200 jest b. duża.

Najlepszą jakość daje sygnał bez przeplotu, który w transmisji analogowej można przesłać tylko przez component (lub vga). Radzę (niestety) zmienić w systemie wideo pionka 656, ponieważ nie ma on trybu 'progressive-scan'. Pzdr, A.

jak to nie ma progressive scan, tu piszą że ma:

Ukryta Zawartość

w manualu też piszą że ma.

Chyba jednak bedę musiał kupić (albo znaleźć kogoś kto mi zrobi) ten cholerny kabelek.

Ukryta Zawartość

> Mateuszek

jaką przejściówkę ??

dokładnie przepatrzyłem cały karton i znalazłem:

1. kabel s-video

2. kabel VGA-VGA (do komputera)

3. kable sieciowe sztuk 2 (europejski i amerykański lub angielski)

4. kabelek composite video (1 cinch)

5. Płytka CD z instrukcją

6. Instrukcja drukowana (bez poskiej wersji)

7. karta gwarancyjna

no i oczywiście projektor sztuk 1 :)

i to by było na tyle

przejsciówki brak. Jak wygląda taka przejściówka ? napisz coś więcej

Benka kupiłem w sklepie komputerowym BINO w Krakowie mieli promocję za ok. 3100 netto. Moze w promocyjnych egzemparzach nie ma przejściówki...:(

pozdro

aaa zapomniałem o tęczy - na razie jeszcze DVD nie popiąłem - dołączony kabel SVHS jest za krótki, a dłuższego nie kupiłem bo szukam kabla VGA-component, na obrazie z kompa przez kabel VGA zadnej tęczy nie ma (4 osoby poatrzyły zadna nie zauwazyła)

Mam ten sam model Benq i miałem ten sam problem. Kabelek przejściówkę zrobiłem sobie sam. Wykorzystałem stary kabelek VGA od monitora komputerowego do którego po przecięciu dolutowałem końcówki RCA. Koniecznie podłącz przez kabel component bo różnica z S-VHS jest porażająca. Być może jest to u mnie kwestia słabej jakoścki kabelka S-VHS lub dużej odległości ( kabelek 15m), ele teraz ogladam DVD wyłącznie przez component z progresiv-scan. Jezeli nie widzisz efektu tęczy przy podłączeniu komputera jako źródła sygnału, to nie zobaczysz go także przy DVD. Ja tego efektu nie zaobserwowałem i żaden z moich gosci których zaprosiłem na projekcję.

• 2 miesiące później...

Po tym jak zrobiłem kabel ComponentVGA na RG-59 firmy Technokabel (muzyczny.pl) do projektora to dzisiaj znalazłem kabel przejściowy DVIVGA (d-sub 15pin), dlaczego nie znalazłem tego wcześniej ?!!

To jest myślę dobre rozwiązanie dla osób które poszukują kabla z component-vga u nas praktycznie nieosiagalnego, a mają w DVD wyjscie na DVI - link do firmy z tym kablem DVIVGA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Chyba tego nikt w tej konfiguracji jeszcze nie testował, wiec co o tym sądzić, czy to może być lepsze rozwiązanie od componenta?

Jest to realne? Przecież sygnał z DVI jest podawany w postaci cyfrowej, chyba jednak to ślepa uliczka.

Co o tym sądzicie?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

no właśnie, mam też przejściówkę dvi->vga od ati (w karcie dwa wyjścia vga i dvi), nawet podłączałem przez nią kablem vga projektor do komputera i działało doskonale,

ciekawe wiec czy jest różnica w jakosci, wszystko zalezy pewnie od budowy kabli, moze sie okazac, ze dobry component jest lepszy od dvi, trudno mi to bedzie sprawdzic, jak nadazy sie okazja zobacze,

ciekawe jakie sa na ten temat opinie ludzi w sieci

co lepsze w tym wypadku component czy dvi

pzdr

Sprawdzalem mozliwosc podlaczenia kablem VHS (monitorowym) Samsunga do proj. Benq6100, wykorzystalem przejsciowke DVI->VGA dolaczaną do kart Ati, niestety Benq6100 nie przyjmuje sygnalu w postaci cyfrowej, nic sie nie pojawia.

Z wyj. DVI karty komputerowej Ati8500 dzialalo przez ta przejsciowke, karta widocznie ma mozliwosc podania w ten sposob sygnalu analogowego (mozliwosc pracy dwumonitorowej), troche sie nabralem, wydawalo sie, ze można to polaczyc przez dvi.

zapytaj u nich mają różne dziwne kabelki w dobrych cenach pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>skrzypek

Jeżeli używałeś przejściówki z Radeona to mogło nie działać dlatego bo jest to przejściówka zrobiona specjalnie dla kart ATI spróbuj kupic (np. na Allegro za 4 zł) przejściówke pełną:

Ukryta Zawartość

może zadziała (myślę że warto zaryzykować) jak sprawdzisz koniecznie daj znać czy działa - aktualnie nie mam DVD z wyjściem DVI ale może niebawem sobie takie sprawię (myślę poważnie o Samsungu 745).

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Podlaczalem Benq6100 za pomoca s-video(projektor)s-video(PC) do k. graficznej jednak nie mogl znalezc obrazu. Podlaczalem do DVD i widzi obraz........................ Porownywalem ten sam film za pomoca kabla s-video(projektor)S-video(DVD) i D-sub(projektor)D-sub(PC). Roznicy nie zauwarzylem. Testowalem dosc krotko. Ktos widzial moze roznice? miedzy S-video ,a D-sub ?

progresive scan to obraz w pełnej rozdzielczości 525 linii bez przeplotu - normalnie w TV obraz z DVD jest wyświetlany "co drugą linię". Nie każde DVD posiada tę funkcję. Róznica w jakiosci obrazu jest znaczna - lepsza ostrość i stabilność. PS nie da się osiągnąć poprzez S-VIDEO a jedynie wyjście component (trzy oddzielne kabelki dla każdego koloru podstawowego) lub DVI.

Czyli to co wspomniales to bedzie dobre do projektora Benq 6100. ? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przyjmujac, ze cena tego kabla jest odzwierciedleniem jakosci to przymierzając do klasy projektora benq dla mnie jest troche na wyrost, tym bardziej, ze dodatkowo potrzebujesz przejsciowke component>vga,

ewentualnie mozesz wywalic trzy wtyki z jednej strony i wlutujesz wtyk vga (d-sub 15pin 3-rzedowy), ale szkoda ingerowac w tak drogi kabel, bo moze stracic swoje "magiczne" wlasciwosci ;)

mozesz zrobic kabel ze skretki 5kat. (kabel sieci komputerowych) cena 2 zl mb, lutowanie wtyczki d-sub i tak cie nie ominie, a efekt moze byc bardzo dobry, powtorze link z pierwszego wpisu w tym temacie

Ukryta Zawartość

zaleca sie wykonanie polaczenia component z kabla RG-59 (75omow), taki przewod znalazlem w muzyczny.pl , maja tez w ofercie wysmienitej jakosci wtyki d-sub i rca

Ukryta Zawartość

Mam ciezkie pytanie. :) Lepiej wydac kase na DVD z progresive skan z wyjsciem na component i kablem - (DVD)componentvga(projektor) czy dolozyc troszke kaski i wybraz projektor Benq6200 z wiekrza rozdzielcozscia/.? A przy benq6200 zostane przy kabli VgaVga

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.