Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 600-800zł do 13m2

a720

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Szukam kolumn dla siebie, od około miesiąca nie mogę się zdecydować na nic konkretnego.

Poszukuję czegoś co zagra ze wzmacniaczem Yamaha A-720 i CD Nakamichi CDP-2E na TDA1541.

CD mało słucham, więc w sumie mniej ważne, więcej komputer i tuner.

Miałem Tannoy M2, Eltax Liberty 3 oraz któreś podłogowe Wharfedale. W Warfedale brakowało mi średnicy o dziwo i ogólnie dziwnie to grało trochę, w Tannoy dosłownie ciut za mało basu, góra wiadomo - talerze nie brzmią najlepiej, ale dało się słuchać przez to "mięsko" w rocku. Brakowało tylko mocnej stopy i wykopu.

Szukam kolumn, które dobrze zagrają mi Soundgarden, Temple of the dog, Linkin Park, Genesis, Depeche Mode, Dire Straits oraz nowoczesną sieczkę z radia.

Chciałbym uniknąć kłujących wysokich, ale żeby znowu nie zamulało. Znaleźć wokale raczej wysunięte do przodu oraz bas konkretny, ale nie twardy.

W tym budżecie oczywiście nie ma kolumn spełniających te wymagania, ale może chociaż jesteśmy w stanie się zbliżyć.

Mój pokój ma 13m2. Myślałem raczej o podłogowych, do monitorów musiałbym szukać podstawek, no ale opcjonalnie też by były.

Co do Yamahy - na pewno jest po jaśniejszej stronie mocy, ale czy gra ostro, nie powiedziałbym. Porównywałem z jakimś Technicsem nawet kiedyś i wypadła dużo "ciemniej" z Wharfedale.

Iść w Tannoy M3?

https://www.audiostereo.pl/topic/133218-kolumny-600-800z%C5%82-do-13m2/

a ja AE tych raczej z ciepłym wzmakiem bym nie łączył.. znam te kolumny na wylot.. wg mnie potrzebują neutralnego bądź wręcz nieco jaśniejszego wzmacniacza..

co do tannoy m2- mało basu?

z sony 570ES za którym nie przepadam, tannoye "produkują" bas taki że nie jedne podłogówki mogą się schować.

Inna sprawa że dla mnie tannoyowy bas jest trochę.. hm, kluchowaty i dośc mało zróznicowany..

pod tym względem lepiej już wypadają AE.

a ja AE tych raczej z ciepłym wzmakiem bym nie łączył.. znam te kolumny na wylot.. wg mnie potrzebują neutralnego bądź wręcz nieco jaśniejszego wzmacniacza..

u mnie są zestawione z ciepłym PM-50 i jest to dobre zestawienie, góra jest ładnie okiełznana chociaż nie próbowałem ich w połączeniu z bardziej neutralnym bądź jasnym wzmacniaczem. To takie kolumny, które ze wzmacniaczem za 2000 zł + pokażą o wiele więcej i moim zdaniem przebijają M2 zróznicowanym basem, którego nie powstydziłaby się niejedna podłogówka, oraz bardziej szczegółową (choć nie wypchniętą przed szereg) i słodszą górą. Pułap cenowy bardzo podobny do M2

moim zdaniem przebijają M2 zróznicowanym basem

Jeśli chodzi o AE to podpisuje się pod tym rękoma, nogami i penisem :P ;)

M2 grają jakimś takim kluchowatym basem, który cały czas, wszędzie jest prawie taki sam..

Oprócz Ae Aegis One posiadam też grundig box 500 i wole bas grundigowy. ogólnie wole te 500ki.

no tyle że teraz mam lampę i Grundigi za cholere nie chcą z nią grać...

dlatego poki co Aegis One wróciły do łask i śmiało mogę powiedzieć że tak dobrze nie grały z żadnym tranzystorem

(z tych które miałem).

Ponadto AE potrafią zagrać na basie z zadziwiającą werwą. za to M2 (słyszałem je u siebie dosłownie chwile kiedyś), mają chyba trochę lepszą średnicę, bardziej obecną i ciepłą.. wtedy z moim ówczesnym zestawem - Toshiba SC-530 i SY-530 (końcówka +przedwzmacniacz)- M2 bardziej niż AE dociązały mi gitary np.- i było tak bardziej rockowo niż na AE.

Jeśli miałbym jednak ogólnie się wypowiedzieć- które kolumny z tych dwóch są wg mnie lepsze, postawiłbym na AE.

Jeśli miałbym jednak ogólnie się wypowiedzieć- które kolumny z tych dwóch są wg mnie lepsze, postawiłbym na AE.

O gustach się nie dyskutuje ale zdecydowanie AE brzmią lepiej od M2, które na dobrą sprawę mogą być uważane za przereklamowane.

Aegis Evo One mają potężny dźwięk, sprawdzają się praktycznie w każdym gatunku muzycznym. Mają cechę takiej zdrowej uniwersalności. Jest takie powiedzenie, że jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego ale to nie tyczy się Aegis Evo One. Nadają się do wszystkiego. Nie ma bałaganu w brzmieniu, wszystko na swoim miejscu.

Proponuję duńskie kolumny ze stajni Avance albo Dali oparte o doskonałe przetworniki Seasa lub Vifa

Stare Tannoy Mercury M2 to też nadal bardzo dobre monitory, pod warunkiem, że nie zajechane i nie grzebane.

Nie są wymagające.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.