Skocz do zawartości
IGNORED

MF A3.2 i... co dalej?

Decao

Rekomendowane odpowiedzi

W tempie ekspresowym podjalem decyzje i juz praktycznie stalem sie posiadaczem zestawu cd + integra Musical Fidelity A3.2. Ciesze sie bardzo, tylko ze... od zastanawiania sie i rozmow o zestawach glosnikowych do tego rozbolala mnie glowa. Czuje sie kompletnie zagubiony. Ma to grac w ok. 18m2, glownie akustyczny jazz. Do wydania ok. 5kPLN, z bolem moze bys wiecej.

Sam rozwazam nastepujace zestawy: Dynaudio 42, 52, 62 lub poki co w sferze goraczkowych obliczen budzetu Contour S1.4 (+-8600zl); B&W 705 lub Nautilius 805 (cena promocyjna 6400); Proac Studio 100; Sundial Impetus, ESA Ostinato2; Acoustic Energy Aelite Two; Usher X-718; Revolver Audio R33 i koncza mi sie pomysly.

Blagam o sugestie, najlepiej od razu z pomyslem czym to wszystko do kupy polaczyc...

wydaje mi sie że godne rozważenia są rozmaite Proack`i, może Triangle o ile ci podchodzą. Oczywiście S&L od centurionów w górę, ja sprawdzałem z Guardain i Pretorian było świetnie, ale do 18 m maksymalnie Guardain.

Posłuchaj też jak to zagra z Vienn`ą. ESY nie znam. Z dynąraczej nie będzie dobrze, choćja nie slyszalem monitorów, sprawdzałem z podłogowymi 72 oraz 1,8mkII.

Warto sprawdzić Harbetha, super 5-ki, mi sie ten dzwięk podobał, z tym że słyszałem te nieco mniejsze monitory (ale cena niemal ta sama co HL-5). O to może yćtakze b. fajne zestawienie w twoich 18-tu metrach.

Zoller imagination

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w ogłoszeniu za 5500 zl i to jest okazja. To sa doskonale glosniki, nie wiem tylko jak graja z MF

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witaj!

Ja sluchalem wczoraj B&W 805 z MF A308 (komplet) , to bylo to jak dla mnie !!! Przestrzen marzenie, bas jakiego sie po 805 nie spodziewalem absolutnie, reszta bez zarzutu (jak dla mnie oczywiscie). Nie wiem jaka tylko zasluga w tym 308 a jaka kolumn, biore swoj wzmacniacz i udezam na dalszy ciag odsluchow.

Dzisiaj sluchalem natomiast MA6500 z Thiel 1.6 i sie zawiodlem w porownaniu do powyzszego zestawu dzwiek jak dla mnie byl jednak gorszy. Mimo ze zestaw MF + B&W kosztowal jakies 25 tys a zestawMcIntosha i Thieli jakies kilka razy wiecej (CD to topowy MA1000). Mam nadzieje ze to kolumny mi nie spasowaly, bo MAC jest sliczny i kiedys ktoregos kupie :-).

Wnioskując proponuje posluchac koniecznie 805 zwlaszcza jak pomieszczenie masz nie za wielkie.

Pozdrawiam

Paweł

Dynaudio to wlasciwie jeszcze pomysl z czasow, gdy myslalem o bardziej budzetowym systemie - mialo to grac z NAD 352 + NAD 542. Ciagle sie zastanawiam co to bedzie, ale odsluchy wstrzymuje do stycznia, kiedy bede mial srodki na kaucje... Poki co, okazalo sie, ze dzisiaj odebrane klocki z moimi starymi Tonsilami Barcarola 200 graja... co najmniej niezle, a w kazdym razie o tyle lepiej od Technicsa, ze jeszcze troche moge pocierpiec :)

Najpowazniejsi kandydaci pozostali na placu boju to Sundial Impetus, ESA Ostinato2, Proac Studio 100 i... Argos Beta. Argos zdumial mnie swoim podejsiem do klienta - sa sklonni przyjechac do mnie i zorganizowac odsluch! :)

...i wszystko jasne ;o)Popatrz w te wątki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->Decao

Na Twoim miejscu bym posłuchał: koniecznie Proaców Studio 100 i Sundiali, VA Mozart (do symfoniki z MF A300 to była absolutna rewelacja, przestrzeń, uderzenie, barwa). Dynaudio bym odpuścił - rozczarowujące dopasowanie.

Również B&W 705. 805tek bym spróbował, jeszcze lepiej starzych matrixów.

Ale Zollery, za tę cenę kupiłbym prawie w ciemno! Posłuchaj KONIECZNIE

Jeszcze tylko ważne pytanie czy masz sensownie wytłumiony pokój. Jeśli nie to daj sobie spokój z Dyną.

Poza tym moim zdaniem najlepiej powinny zagrać studio 100 i 805.

Posłuchaj i wybierz.

Ja lubię Proac'a bo ma bardziej spójne brzmienie. W B&W będziesz miał bardziej "ostrą" górkę... ale to już kwestia gustu.

Dzieki za wszystkie rady! Poszukiwania zawezone coraz bardziej. Jeszcze przed odsluchami w roli faworytow polskie zestawy - Impetusy Sundiala i Bety Argosa - jestem naprawde zbudowany ich podejsciem do klienta. W ogole zauwazylem, ze w branzy hi-fi, czy jak zwal, kupuje sie bardzo przyjemnie...

• 7 miesięcy później...

i co dalej ...

przepis na bas a`la Krell :)

1. Kolce (stożkami do góry)

2. Płyta np: Granitowa 50x40x5cm (25-30kg)

3. Kolce.

4. CD MF A3.2 (lub inny byle nie top loader :) )

5. kolce

6.Płyta granitowa jak wyżej

7. kolce

8. wzmacniacz

Otrzymujemy twardy, konturowy, szybki, zróżnicowany bas. Posłuchajcie sobie teraz np: M2 Marcusa Milera, albo jakąś dobrą popisuwkę na kontrabasie, solo niewyżytego perkusisty itp :)

u mnie M.M. nie gra on strzela z basu jak z kałacha :) Przy okazji porpawia sie również przejrzystość systemu. Ten dźwięk nie ma nic wspólnego z opowieściami/wspominakami o jakimś ciepłym misiowatym graniu.

Różnica jest naprawdę duża, ja po tych zmianach usiadłem z wrażenia. Pomimo tego, że wcześniej sam CD tałna kolcach na płycie granitowej co też przynosiło pewną poprawę. Ta jest jednak spektakularna.

Ustawienie to powstało w wyniku porady Martina, za co pragnę mu niniejszym podziękować. Sam, długo bym jeszcze przestawial meble i kombinował z ustrojami , a to niby banalne rozwiązanie nie wiafdomo kiedy przyszło by do głowy. Zachęcam do eksperymentu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.