Skocz do zawartości
IGNORED

Lekarstwo na brak basu - subwoofer

juro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kiedyś zastanawiałem się, dlaczego właściwie nie dodać do monitorów suba - w wiadomym celu.

Nie zapytałem na forum, żeby przypadkiem nie dać plamy, ale wczoraj zakupiłem ostatnie HIFI, w którym

został właśnie ten temat podjęty, czyli subwoofer jako lekarstwo na brak basu.

A skoro fachowcy wsadzili kij w mrowisko, to może na forum uda nam się go wyciągnąć!

A więc warto, czy nie? Jakie są za i przeciw?

Zapraszam do podzielenia się swoimi przemyśleniami, a przede wszystkim doświadczeniami.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13335-lekarstwo-na-brak-basu-subwoofer/

Uwazam, ze warto bo dobrze kontrolowany, sprezysty i dynamiczny bas poprawia wrazenia odsluchowe. Mnie to osobiscie pasuje i przy sluchaniu stereo zawsze mam woofer wlaczony. Oczywiscie bas nie moze dominowac nad cala reszta ma byc tylko dopelnieniem.

Ostatnio w do samochodu wsadzilem sub JL-a i wreszcie zagralo to tak jak mialo zagrac.

Ale to jest moje odczucie. Pewnie bedzie pelno opini ze bas w stereo to bluznierstwo ale .... o gustach sie nie dyskutuje :)

Bardzo długo się wahałem przed kupnem sub-a. Najpierw był pożyczony na tydzień model z zestawu Yamahy dedykowany do KD. Przyznam, że był niskiej jakości odcięcie żeby nie dudnił zrobiłem najniżej głośność też musiała być niska i jakoś to było do momentu gdy go odłączyłem bo musiałem oddać. W rezultacie uczucie braku tego czegoś pozostało na tyle duże że kupiłem Tannoy M10 teraz jestem bardzo zadowolony. Podłączony jest on osobno tzn nie filtruje kolumn. Nadal odcięcie jest zrobione najniżej jak można za to głośność ustawiona na 11:30 przy słuchaniu z CD jak muzyke puszczam z analogu pogłaszam go do 13. Stoi mniej więcej pośrodku miedzy kolumnami. W takiej konfiguracji go po prostu nie słuchać kolejnego źródła dźwięku wszyscy jako jedyne wskazują kolumny i to pewnie dlatego że je widzą bo te z nowym wzmacniaczem po prostu znikają. Obecnie sub zasilany jest z gainclona uzupełniając Castle Eden.

słyszałem kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt konfiguracji sub-monitory i za każdym razem porażka. Co z tego że basu przybywało jak tracił on spójność z resztą pasma, zaburzał scene, pogarszał ewidentnie spójność fazową. Poza tym bez ustawienia go pomiędzy kolumnami nie ma w ogóle co liczyć na prawidłową scenę. SUB to stereo be!

Warto przeczytać poniższą recenzje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomimo, że nie dysponuje tak dobrymi urządzaniamy efekty w moim systemie obserwuje identyczne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja tez twierdze ze sub do stereo to pomylka. Moze jakis wysoki model za krocie dobrze by zagral ale czy jest sens wydawac 5000-10000 zl na suba?! moim zdaniem nie. Podlaczalem jakies tam do swoich monitorkow i za kazdym razem gralo to zenujaco. Brakowalo mi basu. Wkoncu sie przeprowadzilem i mialem mozliwosc zrobienia sobie pokoju od postaw i teraz wiem ze brak basu nie byl spowodowany brakiem suba:)

Wszystko zależy od tego, jaki to sub. Jak bierzemy pod uwagę sprzęt do 2-3k to mike27 ma rację - porażka. Kiepski głośnik, jeszcze gorszy wzmacniacz i miniaturowy trafo.

Jeśli sub będzie dobry, to po odłączeniu go mamy efekt jaki opisał Miś - nie da się słuchać muzyki - i biegniemy do sklepu żeby coś wybrać. Każdy monitor pozbawiony jest basu, z subem słucha się naprawdę przyjemnie. Wielu producentów za wysoko ustala dolną f podziału i przez to mamy wrażenie, że coś dudni. U mnie można ją ustawić na 10Hz.

Podsumowując: TAK dla subwoofera w stereo, pod warunkiem, że jest dobry (np. pokazany wyżej KEF to porażka do stereo).

e tam jakies tannoy m2 i ich bas :) wolne zarty popieram Igoda , prawdziwy gleboki bas daje tylko porzadny sub , ja znalazlem na swoj gust taki najleprzy w cenie do 2000zl choc pewnie DIY igoda zgniota go na miazge ale ten mi sie podobal , mianowicie : Paradigm PS 1000v4 natomiast bardzo nie podobaly mi sie shity subowe KODY w ktorych bas tlucze jak deska w sciane :( nie mozna tego nazwac brzmieniem , ale oczywiscie to tylko moja subietywna opinia :D i do kolumn podlogowych (stereo) wystrzegalbym sie raczej subow nizej jak 25cm glosnika basowego

Czy mozliwe jest przyzwoite zestrojenie suba z kolumnami pelniacymi role 'satelitow'. Mnie wydaje sie to bardzo problematyczne. Poza tym dochodzi kwestia 'audiofilskosci' wzmacniacza zastosowanego w 'subie' i jego dopasowania do brzmienia glownego wzmacniacza.....eeee....sprawy zaczynaja sie komplikowac.

Tu nawet nie trzeba odsluchow i czytania cudzych opinii - wystarczy odrobina wyobrazni. No, ale duzo zalezy od sluchanego repertuaru. Jesli ktos jest milosnikiem pneumatycznego umpa-umpa i brakuje mu atmosfery klubu techno to niech sobie taka proteze do monitorkow dostawia, czemu nie.

Wpływ kabli na dźwięk, problem kopiowania cyfrowego CD-ków, w ogóle kwestie odczytu cyfrowego, odtwarzanie dźwieku przez nietypowe głosniki, problem "skrzynka czy przetwornik", zależność słyszalnego basu od pasma przenoszenia,... W cholerę!

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Z moich doświadczeń wyciągnąłem wniosek, że zdecydowanie wolę nie stosować subwoofer`a podczas odsłuchów muzyki, żaden komplet 2.1 nie zapewnił takiej spójności i równowagi pomiędzy podzakresami pasma jakiej oczekiwałem, co prawda opieram się jedynie o odsłuchy budżetowego sprzętu.

=>loben

Ciekawi mnie Twoja konfiguracja sprzętowa, gdyż dla mnie w M2 zawsze basu brakowało.

Wracając do tematu, preferuję mięsisty, zróżnicowany tonalnie, szybki i dobrze kontrolowany bas, czego budżetowy subwoofer nie jest w stanie zapewnić.

ktos wspomnial o scenie przy uzyciu suba, rzeczywiscie jesli jest solo na basie grane tylko w jednym kanale (bardzo czesto w jazzie) to sub wszystko schrzani, chyba, ze mozna zainstalowac 2 w stereo, wtedy moze to ma sens...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.