Skocz do zawartości
IGNORED

podłączenie wzmaka słuchawkowego?

Gość fiki miki

Rekomendowane odpowiedzi

Koledze chyba chodziło o to, że jesli wzmacniacz słuchawkowy nie ma przelotówki, to przy bezpośrednim połączeniu nie może słuchać muzyki przez kolumny. Wtedy rzeczywiście jest skazany na wyjście magnetowowe, ale wtedy juz nic nie nagra na magnetofon. Jest jeszcze inne wyjście ale bardzo nieaudiofilskie: kupić "złodziejkę" cinch (czyi innymi słowy rozgałęziacz), za pare złotych, ale nie wiem czy efekty muzyczne nie zostaną zubożone, pewnie tak. Sam tak sobie kombinowałem ok 10 lat temu na midi-wieży Kasprzaka, więc dźwiękowej różnicy nie raczej nie było. No ale to zależy jaki wzmacniacz, odtwarzacz i kolumny.

Jakis czas temu mialem przyjemnosc sluchac zestawu zlozonego z NAD S500 + NAD S300 oraz NAD C541i + NAD C370 oba odsluchiwane na kolumnach B&W Nautilus 805 oraz tych samych kablach Tara Labs (przy srebrnych nadach interkonekt byl w wersji XLR). Moje spostrzezenia moze nie do konca beda wlasiwe co do porownania obydwu kompaktow gdyz wzmacniacze byly inne (mi wlasnie chodzilo o porownanie ''szarej'' serii ze srebrna). Moje spostrzezenia sa nastepujace: srebrna seria ma wiecej powietrza, lepsza scene i slychac wiecej szczegolow. Co do rownowago tonalnej to 'szara' seria ma ciut bardziej wyeksponowany sredni bas.

Ja mam podłączonego Head-Boxa Pro-jeca bezpośrednio do CD. Potem przelotką sygnał idzie do wzmacniacza, ale jako, ze moje słuchawki są lepsze, niż kolumny, potraktowałem je pierwszorzędnie. A jaki masz system?

Panowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_16&m=Bay%20C5_201&opinie=1 i wszystko jasne :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość fiki miki

(Konto usunięte)

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Mam zamiar kupic odtwarzacz CD NAD C541i, własnie Head Boxa, Sennheisery 580,

zastanawiam sie nad kabelkami do tego (macie jakies propozycje?).

ps: kupowal ktos moze odtwarzacze na allegro od Angeli? Sa nieco tansze niz w sklepie

ale nie wiem czy kupno tak drogiego sprzętu na aukcji to dobry pomysl. Babeczka sie zwinie i

po gwarancji. Moze znacie kogos tanszego i pewniejszego?

Gość fiki miki

(Konto usunięte)

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Mam zamiar kupic odtwarzacz CD NAD C541i, własnie Head Boxa, Sennheisery 580,

zastanawiam sie nad kabelkami do tego (macie jakies propozycje?).

ps: kupowal ktos moze odtwarzacze na allegro od Angeli? Sa nieco tansze niz w sklepie

ale nie wiem czy kupno tak drogiego sprzętu na aukcji to dobry pomysl. Babeczka sie zwinie i

po gwarancji. Moze znacie kogos tanszego i pewniejszego?

Gość fiki miki

(Konto usunięte)

Witam wszystkich !

i mam pytanko: czy odtwarzacz cd da sie jakos podłączyc bezposrednio

do wzmacniacza sluchawkowego czy mozna to zrobic tylko poprzez

gniazda magnetofonowe wzmacniacza?

Chcialem kupic tylko dobre slychawki, wzmacniacz słuchakowy, dobre kable

i odtwarzacz cd- (korzystam tylko z sluchawek-warunki mieszkaniowe :-)

(sorki jesli pytanie jest głupie ale nie znam sie na tym zbyt dobrze :-) )

Teraz NAD podrożał, a ja kupiłem go w grudniu za 1950zł. Jeżeli teraz kosztuje 2400, to za te pieniądze szukałbym czegoś jeszcze lepszego, albo kupił gorszy CD i zainwestował we wzmacniacz słuchawkowy i właśnie kabelki. Ja przy wyborze wzmaka brałem jeszcze pod uwagę Skorpiona, ale znajomy audiofil oświecil mnie, że same części do takiego wzmacniacza kosztują nie więcej niż 400zł, także trochę mnie to osłabiło. Z NADem nie ma takiego problemu, bo zrobiony jest na cacy.

Ja mam dla Ciebie takie propozycje:

- Odtwarzacz modyfikowany Denon, którego sprzedają w Lublinie w melomanie. To tylko 500zł więcej, niż 541i, a gra jak klocek za 5000. Sennheisery to pokażą i nie będzie biedy. Jeżeli kasy Ci nie starczy, to możesz na początku korzystać z wyjścia w CD. Ja bym przynajmniej takie właśnie wyjście wybrał gdybym miał składać system od początku.

- Potargować się o tego NADa żeby zejść na 2100 (spokojnie się da), do tego Pro-Ject i kabelki Van DEn Hula. Taki systemik właśnie mam i jestem bardzo zadowolony. Jak taka opcja ci odpowiada, to mogę napisać więcej. Teraz spadam, ale jeszcze wrócę.

Do wszystkich -> Zwaliła mi się skrzynka pocztowa nie wiem na ile czasu. Zmieniłem adres na:

[email protected] To tak gwoli upgrade'u:-)

• 33 lat później...

Mam taki swój własny, szaleńczy pomysł.

Do Pro-Jecta chcę kupić dwa Van den Hule jednocześnie i będą one swego rodzaju "korektorem graficznym" dla zestawu z HD-600.

The First Ultimate i The Second.

Oba sa bajeczne, ale roznica tkwi w zastosowanym srebrze w The Second.

Przez co ma on nieco mniej ciepelka i nadaje sie bardziej do lomotu,

ktory tez lubie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Redaktorzy

First, Second, a probowal ktos tego nowego ze stopu amorficznego kilku rzeczy razem do kupy? Jakos to sie nazywa, i kosztuje mniej wiecej tyle co wczesniej wymienione. Znam to tylko z testu, ktos sie zachwycal.

Kabelki za prawie 1400 zł (w przypadku najkrótszych odcinków 0,6 m) do wzmacniacza za 750 zł i słuchawek za 1250 zł. Jestem pod wrażeniem. Czyżby pierwsze ofiary tegorocznych upałów?

Gość Krzysiek>Zbig

(Konto usunięte)

Wiem o co Ci chodzi, ale nie widze tu nic nierozsadnego.

Nie ceny sa tu wyznacznikiem ale parametry i efekt koncowy.

No coz, jeszcze nie zglupialem i nie bede zebral po salonach

o zejscie z ceny o polowe.

Na ten moment i chyba na najblizszy rok nie bede mogl

kupic normalnego wzmaka, kolumn i kabli.

Wiec na ta chwile decyduje sie na mikro-audio ....

ale jakie !!!

:-)

Gość Zbig > Krzysiek

(Konto usunięte)

Jak już kupiłeś słuchawki i wzmacniacz, to pole manewru ogranicza się do kabli, to prawda. Ale przy takim budżecie kupiłbym Musicala lub Scorpiona i tańszy interkonekt.

A może zamiast drugiego interkonektu do muzyki rozrywkowej kupić inne słuchawki, np. Grado SR-80?

Sorry że mnie długo nie było.

Ja mam BAY C5 i myślę że droższe kabelki Van Den Hula będą jeszcze lepiej uzupełniać ten systemik. Sam bym sobie to połączył jakimś węglowym patentem, żeby dodać odrobinę ciepełka, gęstości i jeszcze więcej mięcha. Spróbuj najpierw kupić The Second i ocenić zmianę. Jak Ci się spodoba, kup The Firsta i nie przejmuj się ceną. Tak myślę, że przy takim właśnie systemie kable są jedną z niewielu dróg modyfikowania brzmienia. W słuchawkach Cię przecież nie obchodzi akustyka pomieszczenia, stabilność kolumn, rodzaj dywanu... :-) Ja myślę, że od kombinacji Pro-Ject+Sennheiser definitywnie lepsza może być kombinacja HD600+Naim Headline, albo na przykład Elektrostaty Staxa. Ale to już wyższa półka.

A może fajnie by było mieć dwa wzmaki słuchawkowe? Pro-Jet, a obok Skorpion. Na początek Headboxa do mocnych wrażeń, a potem Skorpiona, gdy uszy już trochę zmiękną i zrobi się ciemno...

Gość Krzysiek?KoRnik

(Konto usunięte)

Znam oba Van den Hule.

Mysle ze moj CD jest za jasny do The Second.

Dlatego mysle o The First.

Wiem co moge na tych interkonektach uzyskac.

Stad moje "szalencze" pomysly.

I powtorze za Toba, ze mi sie moje Senheissery rowniez

bardzo podobaja brzmieniowo i nie zamierzam zmieniac ich

na Grado, czy cos innego.

Sluchalem juz paru innych modeli, wysokie AKG i wysokie

Bayerdynamic.

Niestety to nie to samo.

Kiedys gdy kupowalem HD-600, stalem w sklepie i "wazylem"

w rekach je i najwyzszy model Bayerdynamica.

Bayerdynamic odpadl dlatego, ze wiedzialem ze juz z niego nic wiecej

nie wyciagne, a HD-600 choc sa bardzo przejzyste w gorze, to mozna

wykonac pare kombinacji aby to dopasowac.

I tyle.

zanim kupisz VDH koniecznie zmien okablowanie w samych sluchwkach, to przeciez tylko 200$:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.