Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest jakiś sposób na dobranie pojemności obudowy do glośnika o nieznanych parametrach?

Voice Kraft

Rekomendowane odpowiedzi

Słuszałem że uniwersalny sposób to średnica głośnika*2 litrów. Czyli 60 litrów do głośnika 30cm. Czy jest może jakiś bardziej wyrafingowany sposób?

Czy jest może jakiś bardziej wyrafingowany sposób?

Tak, jest, dobór odpowiedniego litrażu za pomocą parametrów głośnika.

Tak, jest, dobór odpowiedniego litrażu za pomocą parametrów głośnika.

swietnie, alke ja napisałem wyraźnie że chodzi o głośniki o nieznanych parametrach

To jest, Panie Marianie sposób wyrafinowanie perwersyjny; że ośmielę się tak wyrazić ;-)

Ciekaw jestem które parametry ( czasem nie wszystkie są osiągalne ) mogą pomóc

w określeniu maksymalnej wielkości obudowy ?

A może chodzi o minimalną; już sam nie wiem ...Vas czy jakieś inne jeszcze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

a może po prostu wysłać głośnik do Albeckiego , niech pomierzy parametry TS , pewnie wiele za to nie weźmie

...there is no spoon...

Słuszałem że uniwersalny sposób to średnica głośnika*2 litrów. Czyli 60 litrów do głośnika 30cm. Czy jest może jakiś bardziej wyrafingowany sposób?

Podobno tak obliczają w firmie Voice Kraft, pozostałe firmy robią obudowy wg parametrów Thiella-Smalla.

Można parametry głośnika pomierzyć, to nie jest specjalnie skomplikowane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli np. wiemy że głośnik przeznaczony do BR i w miarę przyzwoity, to coś tam sobie można założyć wstępnie. Do BR np. 18-22l do 18stek, 9-12l do pietnastek itp. Tak zupełnie zgrubnie.

No, ale do pomiaru impedancji i w konsekwencji parametrów TS potrzebna jest karta muzyczna, parę wtyków mały jack i rezystor, więc jakby nie jest to specjalnie kosztowne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.