Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy glosnikowe ARGOS?

Decao

Rekomendowane odpowiedzi

Firma Argos (www.argos-audio.com) jest zdaje sie dosc mloda - o ich zestawach byla mowa na forum glownie przy okazji Audio Show. Moze jednak macie jakies konkretniejsze doswiadczenia z ich zestawami (zwlaszcza Beta). Monitorki sa dosc drogie w liczbach bezwzglednych, ale jesli powalaja i jesli Argos zlozy jakas promocyjna propozycje...

Ja do tej pory nie slyszalem naprawde dobrze grajacego Baltlaba (co nie oznacza, ze to jest zly wzmak - ciagle wierze w konfiguracje Broya :) ) - wiec nie zwalalbym winy za taki sobie dzwiek w czasie AS na Bety. Natomiast mialem okazje slyszec Bety z Rockiem - i bylo naprawde calkiem dobrze. Tak czy owak przeciez nie kupisz niczego w ciemno (mam nadzieje!!) - musisz posluchac i albo Ci sie spodoba albo nie - zadawanie takiego pytania na forum zawsze spowoduje, ze iles osob wyglosi opinie (zawsze beda to i pozytywne i negatywne) i Twoj ewentualny osad moze nie byc juz do konca obiektywny. Na Forum mozesz poprosic o sugestie czego posluchac, potem sam wybierz co Ci odpowiada.

Z polskich monitorow moge polecic (do odsluchu) oprocz Bet, glosniki Impetus Sundiala, Nuova Eryka S., a jesli jednak wolisz nizszy pulap cenowy to zdecydowanie Diony AA.

Jako "główny winowajca" mogę tylko powiedzieć że AS nie jest miejscem do wyciągania jednoznacznych wniosków. Wszystkiego przed zakupem należy posłuchać w sobie znanych warunkach, mogę tyle tylko powiedzieć, że Argos przewiduje taką możliwość.

Na AS na szczęście spotkaliśmy się oprócz krytyki także z bardzo pochlebnymi opiniami. Pomieszczenia były trudne, zupełnie nie przygotowane, jakość dźwięku zmieniała się w zależnosci od liczby obecnych osób na sali. osoby z dużym doświadczeniem dobrze o tym wiedzą, niestety jest też spora grupa osób która wyciąga zbyt pochopne wnioski, dlatego coraz bardziej skłaniamy się do tego ze nie nalezy organizować pokazów w nie kontrolowanych warunkach. Z AS nie zrezygnujemy, bo kogo nie ma na AS tego nie ma w branży, ale chyba zaprzestaniemy jakichkolwiek wyjazdów na kameralne spotkania. Nie po to ponosi się koszty żeby jeden z drugim po 2 minutach odsłchu w niesprzyjajacych warunkach obsmarował nas.

Jeśli chodzi oodsłuchy w bardziej kontrolowanych warunkach (choc też wcale nie idealnych) to na forum jest kilka opinii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Bartosz Zaborowski

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedzmy, że polemizowałbym na temat tego, że "kogo nie ma na AS, tego nie ma w branży". Jest w Polsce co najmniej kilka małych firm, które do tej pory nie pokazywały się na AS, a jakoś funkcjonują. Np. firmy S&L na AS nie widziałem..., albo Sphinx'a lub CMC. Najwyraźniej mają inne sposoby prezentacji swoich wyrobów.

OK.

Przypomina mi się pewna rozmowa z producentem (polskim i to bardzo znanym), który na AS wystawiał się bodajże dwa lub trzy razy. Podczas tej rozmowy żalił mi się, że efekty tej prezentacji były - dosłownie - żadne. Mówił że tylko pieniądze niepotrzebnie wydał. Od trzech lat go w ogóle nie widzę na AS, a w żadnym wypadku powiedzieć nie mogę, że sprzęt tego producenta jest złej jakości lub coś w ten deseń. I do dzisiaj istnieje. Obawiam się, że na AS nie przychodzą potencjali klienci tylko oglądacze, więc efekty prezentacji w takim miejscu mogą być - że tak powiem - niezadowalające. Oczywiście na pewno jest z tym różnie i niczego nie można uogólniać. Ale fakt systematycznej absencj niektórych producentów na AS może zastanawiać.

Pozdrawiam.

Nie miałem niestety okazji posłuchać głośników sygnowanych ARGOS (a szkoda), za to wcześniej gdy Argos funkcjonował chwilowo (?) jako OPUS Audio - miałem okazję posłuchać u siebie 2 prototypów monitorów. Może ci to się do czegoś przyda - to opinia na temat tańszego i według mnie lepszego modelu:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

ARGOS:

Jeśli uważa, Pan, że go "obsmarowuję", to proszę o wybaczenie, nie to było moim zamiarem. Wypowiedziałem swoje zdanie nt. występu w/w głośników w konkretnym miejscu i czasie, i zdaje się, że akurat w tej opinii nie jestem odosobniony. Proszę również o pewną dozę szacunku - nie jestem może znawcą tzw. hi-endu (cokolwiek by to nie znaczyło), ale uszy mam. Nie jestem kolesiem spod budki z piwem i nie życzę sobie być w ten sposób traktowany.

Pozdrawiam, życząc bardziej udanych występów,

Marcin.

wierzbowski: prawda, na AS przychodza głównie oglądacze, ale jak chce się zaistnieć na rynku to patrzysz raczej ile ludzi przychpodzi a nie kto przychodzi. Niemniej jednak zdarzali się prawdziwi pasjonaci.

Co innego jest być firmą, która już gdzieś zaistniała w świadomości potencjalnych nabywców, a co innego dopiero zaczynać. Co inngo mieć taką siłę jak Audio Klan a co innego mieć w ofercie kilka modeli kolumn. Gdybyśmy zaczynali 5 lat wcześniej być może teraz nie byłoby sensu się wystawiać, w naszej sytuacji taki sens jednak dostrzegamy.

AS w gruncie rzeczy jest dla nas dosyć bezpiecznym przedsięwzięciem, od dawna wiadomo że na AS nic nie pokazuje pełni swoich możliwości, znawcy tematu traktują więc odsłuchy z przymrużeniem oka, więc na pewno nie będą szybko i krytycznie nas oceniać na podstawie krótkiego odsłuchu, a jeśli chodzi o nowicjuszy to nie celujemy w ten segment rynku.

Kończymy natomiast wszelkie wojaże po kraju, robimy jeszcze tylko dwie ostatnie prezentacje, które obiecalismy już wcześniej i na tym koniec z partyzantką. W ten sposób można sobie tylko zaszkodzić.

Zegarmistrz: wiem, wiem, wyszło jak wyszło, nie chcę juz nic obiecywać bo na samym starcie wydarzyła się masa nieprzewidzianych rzeczy. Na pewno będziesz mial okazję ich posłuchać, prędzej czy później :) moze nawet prędzej...

>Argos

Jestem daleki od krytykowania głośników, wogóle daleki jestem od krytyki, dopóki czyjeś działania pozbawione są samokrytyki i odrobiny pokory (patrz przypadek Velum). Wyrażam swoje zdanie, do którego każdy ma prawo, a... być moze akurat tak się nieszczęsliwie złożyło, ze nie zagrało. Nie potrafie sądzić o czymś czego sam percepcyjnie nie doświadczyłem. Tylko...? Dlaczego Baltlab zazwyczaj grał na AS co roku w różnych konfiguracjach? Grał nawet z o wiele tańszymi głośnikami, co z pewnościa świadczy o uniwersalności i neutralności wzmacniacza. Nie bez kozery jest on laureatem wielu wyróżnień i pochwał. Wniosek nasuwa się jeden. Lepiej poświęcić więcej czasu na staranną konfigurację systemu, lub lepiej wcale nie prezentować brzmienia, jeśli ma być odebrane negatywnie. Zaryzykował bym twierdzenie że raptem na palcach jednej ręki mógłbym wymienić pokoje w których nastąpił taki nieszczęśliwy zbieg okoliczności, ze.. niegrało. Ale czy aby napewno zbieg okoloczności?

Tak czy inaczej jako fan polskich firm audio szczerze każdemu producentowi życzę wielu sukcesów na nierównej i nie przyjaznej drodze zwanej "Audio". Rynek jest nieubłagany i chylę czoła kazdemu kto stara sie cokolwiek zrobić z własnej inicjatywy, na własny koszt z większym lub mniejszym skutkiem w tym "chorym" kraju.

Pozdr.

terminator: nie zabraniamy ci wyrażania opinii o tym jak zagrało, nalegamy tylko żeby nie wyciągać zbyt pochopnych wniosków. Trafiłeś w niezbyt szczęsliwym momencie i jednoznacznie oceniasz nasze produkty.

Co do decyzji Baltlaba o wystawianiu się z nami: gdybyś uważnie sledził to forum to wiedziałbyś że przed AS robilismy generalną próbę, czy te klocki ze sobą zagrają. Nie chcę tutaj oceniać dźwięku jaki udał się uzyskać, bo byłbym nieobiektywny, ale myślę, że gdyby było źle to Baltlab wystawiłby się sam. Zbliżone efekty do naszej próby generalnej udało się nam uzyskać na AS, ALE PRZECIEŻ NIE BĘDĘ ZAMYKAŁ DRZWI przed gośćmi i nie będę ich rozsadzał w odpowiednich miejscach żeby grało w każdej chwili w podobny sposób. Spoko, trafiłeś na gorszy moment, akurat nie było widać z tego optymalnych warunków do odsłuchu (setki razy powtarzałem że zmieniały się one w zależności od "zaludnienia" sali), możesz powiedzieć że akurat jak byłeś nie było najlepiej, ale skąd wiesz że to akurat kolumny popsuły dźwięk? OK, znasz dobrze Baltlaba, ale tor składał się w tym momencie jeszcze z kilku istotnych elementów.

To samo w jednym z wpisów spotkało Baltlaba, ktoś napisał ze to Baltlab zepsuł dźwięk, i że Epoca nie była w stanie wysterować naszych 3 drożnych kolumn. Autor wpisu pewnie dałby się pokroić za swoją teorię, szkoda tylko, ze Epoca nie była podczas AS podłączona do 3 drożniaków. Wkurza mnie coś takiego, wyroki ferowane po kilku minutach odsłuchu albo nawet po oględzinach (jak miało to miejsce w w/w przypadku). Jestem skłonny zwrócić Ci pieniądze za bilet, przyjedź posłuchaj w normalnych warunkach a potem dopiero oceniaj nasze kolumny.

Pozdrawiam!

Bartosz Zaborowski

>terminator wyciagasz pochopne wnioski. bardzo dobrze znam baltlaba i przyznam, ze w wiekszosci odsluchow wypadal kiepsko, najwyzej przecietnie. sluchalem tez nowego mocniejszego baltlaba z sundialami... mimo to zdaje sobie sprawe, ze przy odpowiednim doborze reszty toru oraz w dobrym pomieszczeniu baltlab moze niezle zagrac jak na swoja cene. trzeba sie nieco nagimnastykowac. takze takie szybkie werdykty nie zawsze sa do konca obiektywne.

Ciekawy jestem czego to się spodziewał ten producent niezadowolony z efektów wystawiania się na Audio Show? Czyżby myślał, że w ciągu tygodnia po wystawie zbierze pełen portfel zamówień na przyszły rok? Niestety mizeria wielu polskich "producentów" jest straszliwa, również w kwestii rozumienia przez nich podstaw marketingu. Zresztą właściwie większość z nich nie tyle producentami co DIY z zarejestrowaną działalnością gospodarczą.

Marcin: Nie chodzi o opinie nt. konkretnego występu, to akurat jest mało istotne. My postrzegamy to tak - skoro obok negatywnych były także pozytywne, to prawdopodobnie było jak być powinno. Chodzi jednak o pochopne i moim zdaniem krzywdzące - nie tylko dla mojej firmy - wyciąganie wniosków. Nie tylko nam się oberwało, wystarczy prześledzić wątki dotyczące AS. Jeżeli poczułeś się jak "koleś spod budki z piwem" to przepraszam, obrażanie kogokolwiek nie było moim zamiarem. Określenie "jeden z drugim" użyte zostało do zobrazowania tego co nas spotyka kiedy zamiast siedzieć i użalać się nad swoim losem próbujemy sami wyjść do klientów, a nie jako szczyp do Ciebie i terminatora.

pozdrawiam

Bartosz Zaborowski

>ARGOS

No dobrze, niech będzie:-), po prostu nie podobało mi się jak zagrały głośniki z Baltlabem, co nie znaczy że są złe (o tym już pisałem gwoli przypopmienia). Audio Show jest tak specyficznym zjawiskiem, które odzwierciedla również starania producenta do pokazania swojego produktu od najlepszej strony. W Was tego niestety zabrakło. Widziałem wielu zniesmaczonych zwiedzających, którzy wychodzili z pokojów innych dystrybutorów po usłyszeniu paru taktów jakiegoś nudnego "plumkania". TO JEST SHOW i musi porażać, zaskakiwać, czarować zwiedzających jak półnaga tańcząca dziewczyna na wypolerowanej rurce. Jak wiecie, jest wlelu producentów, którzy mniemają, że są mistrzami świata w swojej dziedzinie. Zgadzam się tym samym ze wpisem Zbiga. Narazie proponuje zobaczyć jak to robią inni. Baltlaba słuchałej już w wielu konfiguracjach i zawsze sie bronił. Z pewnością przyjdzie czas na porządny odsłuch głośniczków, a wtedy wymienimy opinie, dobrze?! Pozdrawiam.

--->Terminator

Co do Show... Nie każdemu odpowiada dziewczyna na rurze .Są tacy , którzy wolą poznawać kobietę w domowym zaciszu..:-) Dziewczyna na rurze rzadko okazuje się dobrą partnerką na dłuższy związek....Ja do takich "pań" podchodzę z rezerwą - pierwsza noc OK ale pózniej..... róznie bywa !

A poważnie - co do "plumkania" . Zasada jest prosta: przeważnie prezentowane są płyty zwiedzających a na to nie mamy wpływu. Dla nas AudioShow jest miejscem pokazania że istniejemy. Naszym Klientom zawsze zalecamy odsłuch w swoich domowych,sprawdzonych warunkach - zapraszamy także Ciebie ( niezobowiązująco oczywiście....) Mam nadzieję że się spotkamy i po odsłuchu Twoja opinia będzie bardziej miarodajna poparta konkretnymi spostrzeżeniami - wtedy krytykę uszanuję ina pewno nie będę z nią polemizował .

Szanuję każdą opinię , także krytyczną o ile jest ona poparta miarodajnym odsłuchem . A tego w przypadku AudioShow chyba nie można powiedzieć .

Pozdrawiam

Waldek Klawikowski

>Argos

Panowie, trochę wiary w siebie :-). O swoim istnieniu, na Audio Show 2004, to może się przypominać Tonsil (i wielkie brawa za to - mimo wszystko). Od nowych świeżych firm oczekuje się czegoś więcej, może nie żeby odrazu "mocnego wejścia" z chirliderkami, bankietem i darmowym gadżetami, ale musi zostać niezapomniane wrażenie "tego czegoś" w tym wypadku pożądane jest co najmniej poprawne brzmienie. Zdaję sobie sprawę, że skonstruowanie naprawdę dobrego głośnika to nie lada wyzwanie, dlatego jako fan polskiego hajendu tym bardziej chylę czoła taki producentom jak Sound&Line, Audio Academy, Esa, Audiowave, Qba, GLD czy paru innym za nieugiętość w pracy nad nowymi projektami, pomimo również wielu krytycznych uwag. Nie sposób dogodzić wszystkim, bo to by była prostytucja na własne życzenie.

Co do materiału roboczego, prezentując głośniki na płytach zwiedzających daleko się nie zajedzie, właśnie z takich powodów ludzie opuszczali pokoje. Niestety, albo stety większość dystrybutorów prezentowała sprzet na płytach "efekciarskich" - pomyślicie: błąd? Nic bardziej mylnego. Większość z takich płyt ma każdy z nas (prawie), więc zna je od pierwszego taktu. Zauważyłem, ze dobrym zwyczajem było prezentowanie systemów na płytach zwiedzających zaledwie po 1-2 minut wybranego fragmentu. ...Ups, zagalopowałem się, bo nie mam moralnego przyzwolenia na pouczanie kogoś, ale pamiętajcie, nawet krytyka potrafi być konstruktywna, a uparty konstruktor będzie do ostatniej kropli krwi dążył do perfekcji - jeżeli jest wystarczająco ambitny.

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich!!!

Musze sie wtracic w dyskusje bo konstrukcje ARGOSa od poczatku sa mi dobrze znane gdyz od samego poczatku pomagalem chlopakom w sprawach wykonczeniowych, i wiem ile pracy w to wszystko zostalo wlozone. Niejednokrotnie mialem okazje sluchac wszystkich propozycji ARGOSa jak i wczesniej OPUSa i uwazam (mimo mojej nieobecnosci na AS)ze te kompozyty sa swietne na codzien slucham rozniego rodzaju muzyki od House po Progressiv czy tez stare dobre Techno ale uwiezcie ze gdy Bartek z Wldkiem puscili mi swoje dore kawalki to zrozumialem co jest w tej muzyce tak pieknego po prostu ta muzyka do mnie dotarla i uslyszalem to co powinienem. Ostatnio mialem okazje posluchc rowniez moich kawalkow na ARGOSach i po raz pierwszy przezylem cos takiego jeszcze nigdy mi sie nie zdazylo uslyszec tak czystego brzmienia prosze was jak chcecie oceniac ich to skuscie sie na male spotkanko w zacisznym miejscu a nie na zebraniu "panienek na srebrnych rurkach"i wtedy oceniajcie to co BiW tak naprawde stworzyli.

P.S. Dla zainteresowanych :) moze niedlugo beda dostepne pirwsze ARGOSy wykonczane politura, prace trwaja!!!

• 1 rok później...

Bardzo zaciekawiły mnie konstrukcje firmy Argos, grube ścianki, ogromna masa - to zapowiada dobry dźwiek a ja lubie niekonwencjonalne konstrukcje :D Widze ze forum odwiedza producent wiec moze napisałby troche szczegółów technicznych?

1. Czy i jakiego sprzetu uzywa do pomiarów

2. Czy badane sa charakterystyki np pasma przenoszenia? Chetnie bym zobaczyl wykres jak sprawdza sie brak bass refleksu w alfach i betach

3. Ktorego stopnia sa filtry w zwrotnicach

4. Z jakiego materialu sa glosniki wysokotonowe

5. Do jakich duzych pomieszczen sa rekomendowane poszczegolne modele

6. Jesli beta jest dwukomorowa to czy glosnik niskotonowy nie pracuje przy za malej objetosci?

7. Czy gniazda przewiduja biwiring?

To tyle co mi przyszło do głowy :) jezeli cos jest tajemnica marketingowa to zrozumiem :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.