Skocz do zawartości
IGNORED

Chyba jestem głuchy na źródła :((

Bronco

Rekomendowane odpowiedzi

A miało być tak pięknie.... Wziąłem do odsłuchu NADa 542 w moim niedawno zakupionym minisystemie (szczegóły w o mnie) i okazuje się, że .... nie słyszę najmniejszej różnicy między tym NADem a moim wysłużonym Onkyo 7111 ... Gdy zamieniłem amplituner na wzmacniacz, zmiana była kolosalna, gdy zamieniłem kolumny z podrzędnych Jamo(chłonów) na JMlab Chorus 716s, zmiana znów była olbrzymia. A teraz - nic!!! :(( Myślałem, że spadnie ostatnia chusta z głośników, że wsio sie poszerzy wzdłuż i wszerz,że dół się jeszcze bardziej zbierze w sobie - a tu nic!!! No i teraz nie wiem - ze mną coś nie tak, z tym NADem cos nie tak, czy z tym Onkyo aż tak dobrze...? Zrobiłem po 2 kopie paru płyt - puszczałem równolegle, ba, puszczałem oryginał na NADzie a kopie na Onkyo - i efekt ten sam... :((. Fakt, pokój mam jeszcze nie do końca tak wytłumiony jak bym tego chciał, ale to chyba bolącza większości z nas... Gra to póki co na podrzędnych kabelkach, ale one miały być ostatnim szlifem ...(przed kolejnym nawrotem).

Sam nie wiem jaką wolę odpowiedź - ale czy to oznacza że:

1) moja percepcja kończy się na niższym poziomie cenowym, czy;

2) żeby usłyszeć coś więcej i lepiej w kierunku który opisałem wyżej trzeba poszukać dużo wyższego źródełka?? (reszta systemu nie podlega wymianie przez najbliższe parę lat).

Co sądzicie o tym odtwarzaczu? Czy aby na pewno jest wart swej ceny? Ktoś porównywał bezpośrednio np. z Rotelem z serii 02? Może inna propozycja? Może jednak upgrade tego co już mam?

pozdr

Hmm..to dziwne,jakies roznice powinny byc,chociazby niewielkie,ale zeby zadnych?? 8-(

Porownywalem kiedys NADa 541i z Rotelem RCD961,Rotel gral bardziej zdecydowanie,dynamicznie,bas twardawy,sprezysty,srodek nieznacznie wycofany,duzo gory,ktora wydaje sie oderwana od rzeczywistosci za sprawa wycofanego przelomu srodek/gora.

NAD bardziej przestrzenny,spokojniejszy,bardziej wyrownany.

IMO NAD to w swojej cenie urzadzenie godne uwagi.

Czasem słychać różnicę. Miło stwierdzić, że nowe cd to różnica klasy. Nie jestem przekonany, czy wśród odtwarzaczy na dobrym poziomie róznicę są wielkie. Posłuchaj moze jakiegoś Rotela...

Ale czemu chcesz zmieniać obecny odtw. cd ? Co jest nie tak ? (Z nim aby ?) (Produktów ONKYO nie znam. Z ust osoby od lat sprzedającej różną elektronikę, słyszałem jedynie, że odtw. DVD + ampli.: "doktor 2.0" ma ponoć świetny czytnik i to wszystko, co wiem ;))

Może jeszcze poczekaj ze zmianą swego cd ? (Zawsze zdążysz.)

Pozdr.

Bronco popatrz na to tak, jesli nie widac roznicy, to po co przeplacac. Jesli w tych samych "warunkach" jest tak jak opisales, to zaoszczedziles pieniadze wydane na NAD'a. Czy drozszy sprzet zacznie byc "zauwazany" to bedziesz wiedzial jak podepniesz, przekonasz sie tez czy warto w Twoim przypadku placic az tyle...

Oczywiscie obydwa CDki staly w tym samym miejscu?, przypadkiem nie tak, ze jeden z nich (np. NAD), na jakiejs chybotliwej polce... ;). Zwolennicy "wygrzewania" moga dorzucic argument, ze moze NAD byl "zimny" ;).

Jesli sprawdzisz drozszy sprzet, to opisz wrazenia z porownania :).

Pozdrawiam

To nie o to chodzi że coś jest nie tak... To o to chodzi że zawsze mogłoby być jeszcze lepiej :) Kolumny wybrałem za to, że są energetyczne, wystarczająco szybkie i wystarczająco dynamiczne jednocześnie, wzmacniacz za mikro, makrodynamike i muzykalność, no i szukam źródła, które zdejmie jeszcze jedną woalkę z kolumn, skróci trochę dół i jednocześnie nie przetrzebi płyt nagranych z 25 lat temu... Pewnie kiedyś znajde, ale brak możliwości rozróżnienia między wypozyczonym a moim jest zastanawiający, bo dotychczas zawsze jasno widziałem (słyszałem) różnice między tym co mam a tym co jest jakby z lekka droższe ...

Grają sobie równo 9 godzin juz i dalej nie rozróżniam, a kobita zmienia źródła i sie nabija.... :)

Oj nie powiem jej tego - dotychczas popierała moje działania w pełnej rozciągłości. I nadal popiera. Nawet nie narzeka, że jedna z kolumn stoi cokolwiek po drodze do łóżka ... ale broń Boże nie grodzi dostępu

Zbig: kudos dla Ciebie. Po prostu szacunek (choć akurat moja baba jest z gatunku słyszących).

Bronco: chyba dostałeś już sensowną radę: nie słyszysz różnicy, odpuść, przynajmniej czasowo - prędzej czy później wróci, niestety: jako ciekawostkę podam tu fakt, że swojego czasu grałem na źródle 2x droższym niż cała reszta, bo na tańsze nie dawały upgrade'u :)))

Bronco

Zapewniam cię że jest różnica. Musisz tylko przestawić percepcje na mikro. Spodziewałeś sie zmiany w dżwieku podobnej do tej jaka nastąpiła po zmianie kolumn. Przy odtwarzaczach różnice są mniejsze i innego rodzaju.

Najprostsza rada to posłuchać NADa przez tydzień a potem wrócić do Onkyo. Wówczas powinieneś sam dojść do wniosku że czegoś brakuje i stopniowo będziesz uczył sie dostrzegac różnice.

tomant

Pomarzyć zawsze można, ale po co? Nie lepiej nie musieć?;)

mike27

Percepcja i recepcja powoli wracają mi do normy, bo zaczynam coś słyszeć ... Ale jeszcze troche ...

darkul

Niewyspany jestem i nie rozumiem :) Leżeć może cos komuś na tak lub na nie, kwiczeć raczej na nie, więc co, wzm. do duszy?:)

Bronco nie przejmuj sie...mysle ze wieksze roznice sa w porownywaniu wzmacniaczy niz CD a tak pozatym to duzo ludzi na tym forum w roznego rodzaju porownaniach sprzetu kieruje sie cena a nie sluchem... :P

Brak zmiany przy wymianie jednego z elementów systemu zazwyczaj świadczy o tym, że jest to jego mocny element. Pewnie wąskie gardło jest gdzie indziej - wzmacniacz, kable, głośniki...

Maxi,pozwole sobie nie zgodzic sie z Toba.Dobre zrodlo to podstawa udanego systemu.Z mojego doswiadczenia wynika ze zastosowanie wysokiej jakosci zrodla przynosi znacznie wieksza poprawe jakosci dzwieku,niz zastosowanie drogiego/dobrego/ wzmacniacza.

Chcesz skrócić bas spróbuj z sieciówkami nawet tymi tańszymi niedługo zamieszczę opinie o dwóch sieciówkach PJ Audio. Sam byłem zaskoczony różnicą. Teraz najpierw kupie sieciówkę dopiero potem interkonekt, albo najlepiej jedno i drugie równocześnie.

No cóż, odwiedził mnie na jeden dzień kolega z Micromegą Stage 6 i juz wiem, że odkładam zakup cd-ka na jakiś czas.... Jednak nie jestem do końca głuchy na źródła :) Dzięki za porady, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.