Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tylko szary ekran najlepszy do KD?

Stephen Moody

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Mam zamiar kupić ekran ok 140” - pewnie będzie to Kauber.

Salon nie będzie dobrze wyciemniony. Biały sufit, część ściany również biała. Wiem, że przy takich warunkach rekomenduje się płótno szare.

Jednakże, przy tej wielkości ekranu – i odległości projektora od ekranu ok 4,3 m -ilość światła z projektora będzie odpowiednio mniejsza.

Będzie problem z doświetleniem ekranu. Czy biorąc pod uwagę powyższe warunki nie powinienem jednak wybrać płótna białego?

Będę wdzięczny za podzielenie swoimi doświadczeniami w tej sprawie.

P.S. Projektor Epson TW 5000

Robiąc kalkulację odległości według stony projector calculator dla Epson – pojawia mi się informacja (przy wielkości 140”), że powinienem albo zwiększyć jasność ekranu (screen gain) czyli iść w stronę białego albo zmniejszyć wielkość ekranu.

https://www.audiostereo.pl/topic/133746-czy-tylko-szary-ekran-najlepszy-do-kd/

Dziękuję za odpowiedź

Czy są białe ekrany z większym gain niż 1.0?

Widzę, że Kauber ma tylko białe ekrany z gain 1.0.

Czy to będzie za mało?

Oczywiście że są 1.2 czy 1.4. Ja mam 130" przy ekranie kauber szarym 0.8 gain. Teraz mam jaskinie i brałbym Kauber białego z tym 1.0 gain. U ciebie moim zdaniem również Spokojnie wystarczy 1.0 bo masz mocna lampę.

Masz jeszcze jedną kwestię.

Ekran nie będzie miał czarnego topu. Będzie tylko 5cm czarna ramka u góry.

Ponieważ kaseta będzie schowana w podwieszeniu - te 5 cm to będzie jedyna granica między sufitem a aktywną częścią ekranu.

Czy tak mała odległość (5cm między białym sufitem a białym ekranem )- nie odbije się niekorzystnie na jakości obrazu?

Czy też powinienem iść zdecydowanie w kolor szary ekranu?

Szary może być u Ciebie za ciemny. Lepiej weź biały z gain min. 1.0, może nawet więcej.

Zmniejszyć moc światła możesz zawsze, ale w drugą stronę już nie dasz rady, jeśli obraz będzie za ciemny.

Czy tak mała odległość (5cm między białym sufitem a białym ekranem )- nie odbije się niekorzystnie na jakości obrazu?

Na jakości nie. Najwyżej na wygodzie oglądania, ale można się przyzwyczaić :)

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Niestety nie jest tak różowo z bialym sufitem bo rozwali ci cały obraz. Jeśli masz tylko 5cm czarnej ramki sufit obowiązkowo 1,5-2,0m pomaluj na czarno. Ja tylko 1 miesiąc tak wytrzymałem, następnie zaciemniałem materiałem 1,6 od ekranu w stronę widza.

Qbakos oczywiście do wszystkiego się można przyzwyczaić ale ja nie dałem rady widząc to co się dzieje na ekranie poprzez odbicia od sufitu. Zapomnij o czerniach i nasyconych kolorach, nawet szary ekran nie pomoże.

Ja wcześniej miałem zaciemniony pokój tylko w okolicach ekranu teraz mam cały salon na czarno w trakcie seansu i jest bez porównania.

Macie rację, nie doczytałem, że sufit będzie biały. Do tego jeśli dojdzie ekran z wysokim gainem to już w ogóle będzie tragedia.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Ja też rozpinam płachta na suficie koło ekranu. Niestety zgody na pomalowanie nie mam.

W jaki sposób rozpinasz tę płachtę? Mógłbyś zrobić jakieś zdjęcie jak to wygląda?

Niestety nie jest tak różowo z bialym sufitem bo rozwali ci cały obraz. Jeśli masz tylko 5cm czarnej ramki sufit obowiązkowo 1,5-2,0m pomaluj na czarno. Ja tylko 1 miesiąc tak wytrzymałem, następnie zaciemniałem materiałem 1,6 od ekranu w stronę widza.

Ile masz czarnej ramki od sufitu?

Na 4 kołkach od podłogi do sufitu, na wcisk.

Jest to pas czarnego materiału, robi się taki baldachim, jednocześnie zasłania sufit i oba boki od sufitu do podłogi.

Ja mam ekran w kasecie pod sufitem. Czyli ramka od powierzchni projekcyjnej 5cm plus kaseta 15cm. Sama kasete ostatnio okleiłem na czarno co łącznie z czarnym sufitem mam jednolitą czerń. . :-)

Możesz pomalować sufit farbą flugger 2s. U mnie komfort oglądania przy białym suficie i szarych ścianach jest akceptowalny, chociaż lampa pracuje w trybie high. Warunki to 113 cali kauber grey, odległość do ekranu ok 3,7 m. Ważnym aspektem w tych warunkach jest głośność wentylatora w projektorze w trybie high.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Na 4 kołkach od podłogi do sufitu, na wcisk.

Jest to pas czarnego materiału, robi się taki baldachim, jednocześnie zasłania sufit i oba boki od sufitu do podłogi.

Brzmi to ciekawie.

Czy mógłbym prosić o jakieś zdjęcie?

Rafał kolega pyta o konstrukcję zaciemniajaca salonu w trakcie seansu z projektora.. :-)

Ja podwieszałem lekki materiał na haczykach. Płachta wielkości 5m/1,6m rozciągania przed ekranem. Z każdej strony tj. na rogach dawałem obciążnik oraz pod spodem materiału prowadziłem linkę po skosie od rogu do rogu podtrzymujaca aby środek nie opadał. Miałem tak przez ok 2 lata i ta konstrukcja spisywała siębardzo dobrze. Potem żona dala zielone światło na czarny sufit i farbę. . :-)

Możesz pomalować sufit farbą flugger 2s. U mnie komfort oglądania przy białym suficie i szarych ścianach jest akceptowalny, chociaż lampa pracuje w trybie high. Warunki to 113 cali kauber grey, odległość do ekranu ok 3,7 m. Ważnym aspektem w tych warunkach jest głośność wentylatora w projektorze w trybie high.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Jaką masz odległość od sufitu do górnej krawędzi aktywnego ekranu.

Czy farba flugger całkowicie lub w ogromnym stopniu eliminuje problemy odbić z ekranu na sufit?

Cały czas mam dylemat który ekran będzie lepszy.

Zakup ekranu chciałbym potraktować przyszłościowo. Przy Epson TW 5000 - powinienem pójść w stronę ekranu białego.

Z drugiej strony obawiam się tych odbić ze względu na bliską (5 cm ) odległość między sufitem a częścią aktywną ekranu.

Może pomogłoby wprowadzenie od góry 15 cm dodatkowego czarnego topu???

To jednak wiązałoby się z obniżeniem dolnej krawędzi o te 15 cm. Czyli miałbym 20 cm od sufitu do krawędzi ekranu aktywnego.

Czy taka odległość plus farba antyrefleksyjna flugger w znacznym stopniu wyeliminowałoby efekt odbić między sufitem a ekranem???

Panowie czy sądzicie, że dolna krawędź aktywnego ekranu zaczynająca się ok 63 cm od podłogi czy to nie będzie za mało przy tej wielkość ekranu 140"???

Im niżej tym lepiej, środek ekranu jakbyś miał na wysokości wzroku było by idealnie. Ja mam dolna krawędz na ok 65cm. Jak bym dał radę niżej dałbym niżej ale mam rtvke i kolumnę centralną. Jeśli dasz rade pomalować czarnym flugerem 2s to maluj ilość odbić zmniejszy Ci się do 2% bo taki współczynnik odbicia światła ma ta farba a to jest ogromna różnica w stosunku do białego sufitu.

Jeśli dasz rade pomalować czarnym flugerem 2s to maluj ilość odbić zmniejszy Ci się do 2% bo taki współczynnik odbicia światła ma ta farba a to jest ogromna różnica w stosunku do białego sufitu.

Myślałem o białej farbie fluger 2s. Czy ma sens pomalować sufit białym flugerem 2s? Czy jedyny sens jest w czarnym?

Dokładnie czarny nie żaden biały, przy czarnym robi Ci się typowy klimat kinowy bo widzisz tylko obraz. Przy białym suficie I jasnych scenach będziesz miał jasno w pokoju jak dzien.. :-) Biały sufit malować białą farbą fluger 2s jak dla mnie szkoda czasu i pieniędzy.

Czy w związku z tym biały sufit skompensuje niższy 0,8 gain szarego ekranu???

Cały czas zastanawiam się czy szary ekran nie będzie lepszy - zarówno biorąc pod uwagę biały sufit jak również perspektywę wymiany projektora za kilka lat.

Sam sufit poprawi Co obraz w górnej jego części. Znikną Ci rozjasnienia powstające na skutek jasnych obrazów wyświetlanych na ekranie. Co do ekranu szarego on się sprawdza przy jasnych pomieszczeniach i mocnych projektora ch ale prz mniejszych calarzach ekranu. Przy tak dużym ekranie raczej brałbym biały i sufit obowiązkowo na czarny mat nie biały. . :-)

Sufit u mnie niestety nie przejdzie na czarno - żona nie wyrazi na to zgody.

W związku z tym obawiam się, że 20cm odległości od sufitu do krawędzi białego ekranu spowoduje u mnie kiepski obraz.

5, 20 czy 50 cm od sufitu wielkiej różnicy nie robi.

Zawsze biały ekran w jasnym pomieszczeniu da kiepski obraz.

Ale ... wszystko jest względne.

Zależy jakie masz wymagania i oczekiwania.

Znam osoby które mają zwykły dlp 3000lum na białej ścianie w białym pokoju i są zadowolone.

Jednak na tym forum to nie przejdzie ;>)

Dla mnie najwazniejsza w obrazie jest czerń i to ona decyduje o jakości.

I należałoby zrobić ile się da, żeby uzyskać jak najlepszą.

... i szacunek.

Jeżeli zamierzasz kupić epsona 6700 to nawet nie myśl o białym ekranie. Akurat posiadam tego epsona w całkowicie czarnym pomieszczeniu i ekranie adeo reference grey i nawet wtedy czarna ściana potrafi zaświecic. Nie mówiąc już nawet o żarówkach ledowych w suficie. Dzięki tej jasności natomiast potrafi doświetlić naprawdę duże ekrany.

Sufit u mnie niestety nie przejdzie na czarno - żona nie wyrazi na to zgody.

To możesz wypróbować coś takiego... nie stosowałem tego, ale słyszałem bardzo dobre opinie na temat takiego rozwiązania. Kup czarny aksamit i naklej go na sufit nad ekranem - szerokość powinna przekraczać nieznacznie szerokość ekranu, a długość możesz dać min. 1,5 - 2m (właściwie czym więcej, tym lepiej). Samo klejenie do sufitu nie jest łatwe, ale są firmy, które Ci to bez problemu zrobią. Czarny aksamit pochłania światło lepiej niż jakakolwiek farba - odbicia są praktycznie zerowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.