Skocz do zawartości
IGNORED

Montaż gniazda IEC w CD Sony

patkos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam CD sony CD-XE220, niski model niestety. Przeczytałem w necie ze zamontowanie gniazda IEC (takiego jak w zasilaczach komp. z filtrem poprawia jakość prądu i delikatnie wpływa na dźwięk. Wymontowałem właśnie gniazdo IEC z filtrem , kablelkami ktore biegły od gniazda do płytki w zasilaczu i uziemienie. Mam zamiar zasilać to potem kablem do zasilacza komputerowego, który będzie wpięty w listwe komputerową.

Mam pytania:

1.Czy 8cm kableki ktore sa przylutowane do gniazda IEC moge skrecic ze skróconymi kabelkami sieciowymi z CD?

2. czy skrecanie kabelków i zrobienie izolacji bedzie niebezpieczne? coś możę się potem stać? bo lutownicy niestety nie posiadam. Czy konieczne będzie usunięcie kabli z gniazda i przylutowanie bezposrednio kabli z CD?

3.W CD mam kabel brązowy i niebieski, natomiast na gnieździe mam oznaczenia L i N. Jak podłaczyć kable?

4.Co wogóle myślicie o takim zabiegu, warto się zato zabierać (mam wzmacniacz Sony TA-F530ES i Altusy 75)?.

dzieki

Jeśli nie masz lutownicy w domu, pytasz czy można skręcać kabelki i jak podłączyć L i N to lepiej odpuść sobie, były już tragiczne wypadki po takich „tuningach”. Dalej samo gniazdo IEC nic Ci nie da poza łatwą możliwością podłączania różnych kabli sieciowych, skup się lepiej na flakach CD, kondy o niskim ESR, opampy, stabilizatory, filtracja DAC-a i tym podobne zabiegi które faktycznie spowodują zmianę w odtwarzanym dźwięku rzecz jasna zleć to komuś jeśli nie czujesz się na siłach.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

przewodów sieciowych nie można skręcać, w miejscu skrętki miedz sie utleni i z czasem może iskrzyć , pozatym w momencie grzebania w cd możesz rozerwać to połaczenie i zostaniesz porażony prądem.Przepisy niedopuszczają podłanczania przewodów uziemiających tzw.zera ochronnego do obudowy urz.które niejest fabrycznie w taki bolec wyposażone pozatym sam wtyk iec nic niedaje (to jakas mania na tym forum ze jakiś rodzj wtyku sieciowego polepsza brzmienie - czarna magia i wyciąganie z ludzi pieniędzy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.