Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Restek Challenger

Grzegorz_52417

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czas na zmiane kolumn chce zastapic moje Heco acada 2 kolumnami powiedzmy klase wyzej do wyzej wymienionego wzmacniacza. Pokoj to 20 m akustycznie w miare ok. Szukam dobrego polaczenia z tym wzamcniaczem tylko uzywki do powiedzmy 2000 zl .Muzyka Pink Floyd, Turnau ,Sikorowski, Jazz itp. Wydaje sie ze to polaczenie jest bardzo dobre ale wlasnie brakuje mi tej namacalnosci dzwieku i wiekszej neutralnosci ,zalezmy mi tez na lepszym budowaniu sceny w glab . Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/133801-kolumny-do-restek-challenger/

Jak masz możliwość zwiększ budżet do ~3kzł i szukaj infinity Renaissance 80, nic w takich pieniądzach nie jest w stanie się z nimi równać. Scena, detale, średnica - bezkonkurencyjne, do tego bas z OZ...

Nie mniej jednak trzeba mieć na uwadze fakt że restek do detalicznych piecy nie należy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość numik

(Konto usunięte)

Jak masz możliwość zwiększ budżet do ~3kzł i szukaj infinity Renaissance 80, nic w takich pieniądzach nie jest w stanie się z nimi równać. Scena, detale, średnica - bezkonkurencyjne, do tego bas z OZ...

Nie mniej jednak trzeba mieć na uwadze fakt że restek do detalicznych piecy nie należy.

dokładnie i jakoś w głąb też nie gra, ale ja w innej sprawie...Atari 130 XL to chyba nie istniało!! :) 800 XL / 65/130 XE

Czyli chcesz zmienić te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeśli nie chcesz modyfikować charakteru dźwięku to np:

Ukryta Zawartość

z drugiej strony, jeśli brak Ci namacalności może się zdarzyć, że będziesz chciał

zmienić typ membrany na tytan czy alu.

Pytanie też, czego brak w neutralności; to ważne w poszukiwaniach, a nie wszystko

da się poprawić kolumnami, jak jest muł wzmacniacz, shitowe IC itd...

Zakładam, że ruchy z okablowaniem systemu na bardziej przejrzyste druty masz za sobą

i pozostaje już tylko wymiana kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Atari 130 XL to chyba nie istniało!! :) 800 XL / 65/130 XE

A no możliwe, nie pamiętam ale 130 miało na pewno :)))

dokładnie i jakoś w głąb też nie gra

Warto ominąć w nim pre (rozpiąć z tyłu zworkę i grać bezpośrednio), dużo się poprawia w kwestii przestrzeni...

Dzieki za odpowiedzi wiec kable jakie posiadam to IC Van Del Hull First Ultimate MKII spinam go z modownym przez Macgyver Denonem 835. Sieciowka to Bazodrut jakis podstawowy. Zworki mam wyjete i wpialem w niego IC Oyaide. Bezposrednio wpiete Cd w pre nie dawala takiego dobergo efektu ja wpiecie Oyaide. I fakt zwory strasznie psuja dzwiek.

Czyli chcesz zmienić te:

Ukryta Zawartość

i jeśli nie chcesz modyfikować charakteru dźwięku to np:

Ukryta Zawartość

z drugiej strony, jeśli brak Ci namacalności może się zdarzyć, że będziesz chciał

zmienić typ membrany na tytan czy alu.

Pytanie też, czego brak w neutralności; to ważne w poszukiwaniach, a nie wszystko

da się poprawić kolumnami, jak jest muł wzmacniacz, shitowe IC itd...

Zakładam, że ruchy z okablowaniem systemu na bardziej przejrzyste druty masz za sobą

i pozostaje już tylko wymiana kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myslaem o tych kolumnach ale nie znam ich zupelnie nie wiem jak graja i troche boje sie zeby nie bylo tak samo albo gorzej.

Dzieki za odpowiedzi wiec kable jakie posiadam to IC Van Del Hull First Ultimate MKII spinam go z modownym przez Macgyver Denonem 835. Sieciowka to Bazodrut jakis podstawowy. Zworki mam wyjete i wpialem w niego IC Oyaide. Bezposrednio wpiete Cd w pre nie dawala takiego dobergo efektu ja wpiecie Oyaide. I fakt zwory strasznie psuja dzwiek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myslaem o tych kolumnach ale nie znam ich zupelnie nie wiem jak graja i troche boje sie zeby nie bylo tak samo albo gorzej.

Moze powiem jak to gra razem wiec dzwieki niezalenize od skaldu oprocz synfoniki nie zlewaja sie ze soba kazdy instrument gra z osobna. Jesli chodzi o szerkosc to jest bajka sciany nie istnieja . Jesli o glebokosc to tu w znaleznosci od nagrania jest wieksza lub mniejsza glebia Czesto jest tak ze wokal jest bardzo gleboko usadzony na scenie a perkusja gra z przodu i to mnie wkurza. Poza tym kolumny cholernie wymagajace co to ustawienia doslownie z minimetrem trzeba je ustawiac. Bo niedokladnie ustawinone tworza nieład i zamulaja. Mam je odsuniete od tyu sciany 125 cm z boku 85cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

Hmm...VDH i Oyaide z Restekiem - kurcze nie wiem - nie wiem jaki jest w sumie zamierzony efekt i cel.

Ja bym próbował coś bardziej charakterystycznego jak Audioquest/Hidiamond/Acrolink/Ariniaudio/Tara. Cardas to nie wiem, ale może warto posprawdzać różne ic, z tym wzmakiem to może mieć znaczenie

Oyaide fakt cieply ale dobrze nasyca srenice niestety troche zamula Vdh cieply i nie zamula tak bardzo ma dobra przestrzen moze w tym klopot ze to wszystko za cieplo gra. Myslaem tez o zmianie kabli glosnikowych bo mam Qed ruby i tez nie wiem na jakie wymienic.

Po pierwsze zamiast zworek z pre daj krótki odcinek - 8 -10 cm kabla solid:

srebrzanki, albo zwykłego przewodu solid, tyle, że nie grubszego niż 0,5 mm.

Czyli najtańsze wtyki cinch połączone takim drucikiem - wystarczy.

Z tego samego przewodu mam IC i polecam takie rozwiązanie;

bardzo porządkuje dźwięk i co dziwne zmniejsza u mnie skłonności do

uwypuklania sybilantów i agresywność. A zachowuje wysoką analityczność.

Koszt żaden, a doświadczenie bezcenne ;-)))

AudioQuest to dobry kierunek, ale wyżej polecany jest od niego lepszy.

Klasyczne AQ ze średnicą 0,7- 0,8 już są mniej przejrzyste.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Po pierwsze zamiast zworek z pre daj krótki odcinek - 8 -10 cm kabla solid:

srebrzanki, albo zwykłego przewodu solid, tyle, że nie grubszego niż 0,5 mm.

Czyli najtańsze wtyki cinch połączone takim drucikiem - wystarczy.

Z tego samego przewodu mam IC i polecam takie rozwiązanie;

bardzo porządkuje dźwięk i co dziwne zmniejsza u mnie skłonności do

uwypuklania sybilantów i agresywność. A zachowuje wysoką analityczność.

Koszt żaden, a doświadczenie bezcenne ;-)))

AudioQuest to dobry kierunek, ale wyżej polecany jest od niego lepszy.

Klasyczne AQ ze średnicą 0,7- 0,8 już są mniej przejrzyste.

ok dziekie za odpoweiedz bede kabinowal ale kusi mnie zeby wymienic kable glosnikowe tylko nie wiem na jakie jestem wstanie dac za glosnikowe max 100 zl za metr

Zworki mam wyjete i wpialem w niego IC Oyaide

Nie o to chodzi, żadnych zworek, wypnij zwory/ic czy co tam masz i wepnij się odtwarzaczem prosto w "main in".

Nie o to chodzi, żadnych zworek, wypnij zwory/ic czy co tam masz i wepnij się odtwarzaczem prosto w "main in".

Wyjalem zwory i w ich miejsce dalem ic oyaide. Chodzi o to ze odtwarzacz cd bezposrednio wpiety w main in gra chudym dzwiekim bez basu i bez mocy nie wiem od czego to zalezy ale brakuje mu energi . Miedzy Cd a wzmacaczem mam wpiety VDH First Ultimate MKII i wpinajac go bezposrednio w main in jest spadek mocy brak basu i to wszystko jakies nijakie. Ale gdy zamiast zwor uzylem oyaide pa-02 ktory lezal w szufladzie i sie kurzyl dzwiek sie otwiera panly sa wieksze i jest wiecej basu i nizszej srednicy kurde nie wiem co mam myslec o tym. Wychdzi na to ze ten kabel bardzo miesza w dzwieku ale daje lepszy efekt

Chodzi o to ze odtwarzacz cd bezposrednio wpiety w main in gra chudym dzwiekim bez basu i bez mocy nie wiem od czego to zalezy ale brakuje mu energi .

Generalnie poprawa jaką można odnotować słuchając prosto przez "main in" w stosunku do słuchania ze zintegrowanym pre to większa konturowość basu, lepsze tempo, większa mikro i makro dynamika, więcej detali, więcej powietrza i bez porównania lepsza scena. Nie ma mniej mocy tylko końcówkę napędzasz w trybie pasywnym.

Skoro w takim połączeniu gra Ci jednoznacznie gorzej to musisz mieć strasznie słabe wyjście w CD że nie daje rady poprawnie napędzić końcówki. Jak masz możliwość to podłącz jakiś sensowny zewnętrzy preamp i zobaczysz dopiero jak gra ten wzmacniacz, zabawa w kabelki to strata czasu...

Generalnie poprawa jaką można odnotować słuchając prosto przez "main in" w stosunku do słuchania ze zintegrowanym pre to większa konturowość basu, lepsze tempo, większa mikro i makro dynamika, więcej detali, więcej powietrza i bez porównania lepsza scena. Nie ma mniej mocy tylko końcówkę napędzasz w trybie pasywnym.

Skoro w takim połączeniu gra Ci jednoznacznie gorzej to musisz mieć strasznie słabe wyjście w CD że nie daje rady poprawnie napędzić końcówki. Jak masz możliwość to podłącz jakiś sensowny zewnętrzy preamp i zobaczysz dopiero jak gra ten wzmacniacz, zabawa w kabelki to strata czasu...

Bede bawil sie z podmiaka CD zamienie na starego Rotela 965 BX bo nawet nie probowlaem tej konfiguracji Bo w tej chwili jade na zmodowaanym Denonie na lapmach zobaczymy co to da

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.