Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do lampowego wzmacniacza.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Może ma ktoś z Was duże doświadczenie w odsłuchu kolumn podpiętych pod wzmacniacze lampowe. Poszukuję nieostrych kolumn do lampowca w granicach cenowych kolumn nowych: 5000 zł lub używanych również w granicy do 5000 zł. Pomieszczenie około 20m2. Muzyka pop, rock, italo disco. Nie poszukuję kolumn do muzyki klasycznej, jazzu czy blues'a.

Z góry THX, za pomoc.

Dzień dobry.

Proponuję posłuchać kolumny Tannoy revolution XT 6F (https://www.q21.pl/tannoy-revolution-xt-6f.html) oraz Kef Q550 (https://www.q21.pl/kef-q550.html). Myślę, że będą to dwie bardzo dobre propozycje pod wzmacniacz lampowy, które sprawdzą się w Twoich gatunkach muzycznych. To kolumny o raczej równej charakterystyce, gęstym, lekko ocieplonym dźwięku. Dodatkowo to kolumny, które nie mają wysokich wymagań w kwestii mocy i wydajności wzmacniacza, prawie każda lampa spokojnie jest je w stanie wysterować.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.

Proponuję posłuchać kolumny Tannoy revolution XT 6F (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz Kef Q550 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Myślę, że będą to dwie bardzo dobre propozycje pod wzmacniacz lampowy, które sprawdzą się w Twoich gatunkach muzycznych. To kolumny o raczej równej charakterystyce, gęstym, lekko ocieplonym dźwięku. Dodatkowo to kolumny, które nie mają wysokich wymagań w kwestii mocy i wydajności wzmacniacza, prawie każda lampa spokojnie jest je w stanie wysterować.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Tannoy revolution XT 6F, odpada. Wizualnie widzę, że moc ich nie będzie mi odpowiadała. Co do drugiej propozycji Kef Q550, wygląda to lepiej. Mam pytanie czy nie będzie miała druga propozycja nic wspólnego z marką TAGA do 3 tys zł? Pytam bo kiedyś zrobiłem błąd dokonując zakupu tej marki, a dokładniej modelu TAGA PLATINUM F-120. TRAGEDIA! Soprany metaliczne, zero naturalizmu. Nie zaufam już tej marce bo się zawiodłem. Z jeżdżeniem ze wzmacniaczem i odsłuchami będzie ciężko, dlatego zdam się na propozycje i kupię w ciemno. Zawsze mogę odesłać kupując na odległość. Chętnie przetestowałbym w swoim systemie proponowanego przez ciebie Kef Q550.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poszukuję nieostrych kolumn do lampowca

Jaki to wzmacniacz? źródło to cd? Z lampami lubią się kolumny Audio Physic (po kilku latach i paru wzmacniaczach i głośnikach w końcu trafiłem na swoje - lampy kt88 + głośniki Tempo VI). Tempo V jest teraz na aukcjach nawet kilka, poniżej 5 tys. da się kupić spokojnie. A jak akustyka w pomieszczeniu?

Witajcie.

Może ma ktoś z Was duże doświadczenie w odsłuchu kolumn podpiętych pod wzmacniacze lampowe. Poszukuję nieostrych kolumn do lampowca w granicach cenowych kolumn nowych: 5000 zł lub używanych również w granicy do 5000 zł. Pomieszczenie około 20m2. Muzyka pop, rock, italo disco. Nie poszukuję kolumn do muzyki klasycznej, jazzu czy blues'a.

Z góry THX, za pomoc.

Co to za wzmak? Ile mocy ta lampa produkuje? Do lampy najlepiej wysokoskuteczne kolumny, ale warto wiedzieć co ona potrafi.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wizualnie widzę, że moc ich nie będzie mi odpowiadała

pomijam juz fakt że kolumny nie mają żadnej "mocy" tylko zdolność do rozproszenia danej temperatury na uzwojeniach ,

to ... jak to oceniłeś ?

uważasz że ile "mocy" wykorzystujesz u siebie w pokoju ? :O

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Tannoy Precision 6.4 jeśli znajdziesz, chodź wątpię w cenie 5000 zl. KEFy serii Q na pewno odpuść. do Lampy to one nie są.

Ewentualnie używane Minas Anor, które są projektowane pod lampkę.

Ostatnio coraz bardziej jestem za wspanialym vintage audio jesli chodzi o kolumny.

Dzwiek ktory byl projektowany w czasach kiedy niekt nie oszczedzal na komponentach i wykonaniu.

Wyglad pasuje do wnerza nowoczesnego i klasycznego.

Jedyna moja sugestia to jest wymiana elementow w zwrotnicy na te z obecnej produkcji (kondy/rezystory)

Ostatnio zlozylem znajomemu zestaw kolumny vintage canton + nad z modem muda 44 + strumieniowiec onkyo ns 6170 zagralo to tak ze mnie samemu szczena opadla a cena smieszna bo za wszystko wyszlo 5tys taki byl budrzet ;)

Przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co widzialem na allegro to jest sprzedawca ktory sie w tym specjalizuje, mozna pewnie zagadac i moze cos specjalnego znalezc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Barcie azazel nie rob baranow z ludzi bo chyba sam nie wiesz jakie glupoty bradzisz.Nad muda ,Onkyo streamer i stare kapcie co najgorsze Canton i niby szczeka opada .Pytanie opada bo ktos nie wytrzymal i przestawil ja czy moze jakis inny powod.

Twoim zdaniem 5 tys zl za taki szajs to malo??? ja nie dalbym 2.

Odpowiedziałeś na posta, który powstał zanim pierwszy raz zalogowałeś się na tym forum.... 😎

Archeolog JPKM 😂

Pozdrawiam i do za cztery lata....

mam w upie