Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć głośniki z mniejszą oporowością do Tonsil Fenix

huiggi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumny Tonsil Fenix, pierwszy model. Bez subwoofera. Podłączone są bezpośrednio do amplitunera Yamaha AX-500 przewodami głośnikowymi.

Niestety siadły mi dwa niskotonowe głośniki z prawej kolumny, a wymiennych GDN 16/50/19 15ohm nie ma już w sprzedaży, więc polecono mi GDN 17/50/2 4ohm jako najbliższe zamienniki. No to kupiłem i nie bardzo wiem jak je teraz podłączyć. Wygląda to tak jak poniżej.

Wiem tylko, że głośniki 15 ohm były łączone równolegle, a głośniki 4 ohm musiałyby być połączone szeregowo. Poza tym musi być jeden 15ohmowy w każdej kolumnie żeby grały równo.

Problem polega na tym, że nie mam za bardzo doświadczenia z elektroniką i nie wiem co gdzie przylutować. Pomóżcie pls.

Vdv2jM7.png

oddaj te nowe głośniki do sklepu i oddaj te zepsute do naprawy-nie można zamienić głośników bez ingerencji w zwrotnice-wyjdzie bigos

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przełożyłbym jeden z dwu dobrych starych głośników do drugiej kolumny , i dodał np na dół nowe po jednej sztuce na kolumnę .

Ingerencja w zwrotnice zapewne musi być , załóż temat w zakładce Diy , może chłopaki pomogą .

@szpotek73 dobrze radził, bo nie da się wykorzystać jednocześnie 15 Ohm i 4 Ohm.

Albo dokupisz jeszcze dwa czteroomowe, albo:

zostawisz jedną kolumnę z dwóch równoległych 15, tak, jak było połączone fabrycznie,

a drugą skleisz z dwóch 4 Ohm połączonych szeregowo, ( czyli plus z minusem ) włączone w miejsce,

gdzie są w drugiej kolumnie te 15 Ohm połączone równolegle.

Mam nadzieję, pisząc to, że wiesz, co znaczy łączyć szeregowo i równolegle.

Ale tak, jak napisałeś - raczej będą grały inaczej, niestety.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A nie można wymienić cewek w uszkodzonych głośnikach?

Jako druga opcja- pogadaj w Tonsilu, żeby poskladali Ci głośniki wg specyfikacji tych pierwotnie zalozonych 15 ohm. Kiedyś była taka możliwość, sam z niej przed laty skorzystalem. (Chyba, że dzisiejszy Tonsil to już nie to samo.)

Zakup głośników 4ohmy był niezbyt mądrym posunieciem, zwłaszcza 2ch sztuk.

Chyba, że dzisiejszy Tonsil to już nie to samo.

No jak mu poradzili 4R jako zamiennik do 15R i to w dodatku do kompletu do drugiej 15stki, to raczej nie to samo. Durna porada że dawno nie słyszałem takiej. Albo kolega rozważył tylko jej połowę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.