Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe kino domowe , Koda czy Eltax ?

Krzych_c

Rekomendowane odpowiedzi

Krzych_c

zgadzam się. Przy dzisiejszych zarobkach, mało znam osób ze swojego otoczenia, które na koniec miesiąca za swoją pracę dostają 1400 PLN. Większość z nich ledwie dociąga do 1000 PLN. Dlatego tacy obywatele również chcą poczuć troszkę luksusu i kupują sobie budżetowe kina domowe w jednym klocku, takie po 700-900 PLN.

Oni nie zastanawiają się czy kupić eltaxy czy kody, po prostu ich na taki luksus nie stać.

Przygodę z KD zaczynałem ponad rok temu od Y440 + 540 + eltax universe. Czyli od zestawu który nadal jest oferowany (formalnie w nowszym wydaniu) za znacznie niższe niż kiedyś pieniądze i jest rozważany przez wiele osób. Dopuszczałem od początku do siebie myśl, że universy pójdą do wymiany po w miarę krótkim czasie i to się potwierdziło. Niemniej dalej sądze że jest to ok. sprzęt w swojej cenie (ok. 700-800 PLN za komplet 5.0) ale moim zdaniem nie wykorzystuje on możliwości ampli Yamahy. Ponadto bardzo przeszkadzał mi w nich rozlazły buczący bas, którego nie dało się zlikwidować i brak góry (musiałem podbijać na ampli żeby jakoś grało). Dlatego zdecydowałem się po pół roku wymienić te zestaw na komplet 5.1. w cenie ok. 2500- 2800 PLN. Przesłuchałem parę zestawów kody (av 710, 702, F51, KF 225) i Jamo (e550 czy jakoś tak) i najbardziej mi się spodobały Koda KF. Dokupiłem do nich suba kody sw100B (oryginalnie w zestawie był sw1000 który mi nie pasował).

Wnioski - moim zdaniem porównanie obu zestawów wypada na korzyść pod każdym względem dla kody - zarówno w stereo jak i w kinie (dodatkowo są bardzo fajnie wykonane). Ale z drugiej strony KF225 jest to zestaw kilkukrotnie droższy od eltaxów universe (tzn. frony kosztują więcej niż 5.0 eltaxa). Na pewno nie zgadzam się z ludżmi którzy twierdza że eltaxy to totalny szajs. Są w cenie zestawów plastikowych i w porównaniu z nimi są na pewno lepsze. Dlatego na początek i do kina te głośniki będą ok. Jeżeli ktoś jest bardziej wymagający, szybko będzie chciał je zmienić (ale to samo dotyczy kody - wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia...).

Pozdr.

"ale dalej nie wiem co takiego ma Koda czego nie ma Eltax. Np. jakieś porównanie KodyAV702 do Eltax Universe "

Krzych kurde,brzmienie :).A pozatym to bez sensu bo fronty 702 to tyle co cały zestaw 5.0 universów.Dodam jeszcze ze Eltax to niezłą firma,ma w swojej ofercie niezłe kolumny takie jak np seria Liberty.Ale takie cos la universe badz Discowery to szkoda gadac.Chcociaz zgodz esie ze stwierdzeniem ze napewno lepsze od takich satelitek.No ale mówimy tu o pełnowymiarowych Kodach.

Elfan. Dojdzmy do sedna sprawy. Trzeba powiedzieć wprost : nie ma brzmienia doskonałego. Dlatego ważnym czynnikiem w wyborze kolumn jest ich przeznaczenie , czyli czego będziemy na nich słuchać. Eltax Liberty jest lepszy od Kody KF ale nie nadaje się do np. hiphopowej łupanki, jak i do mocnego brzmienia rockowego. Powiem tak : mój bogaty wujek:) posiada kolumny Sonus Faber ( za kupę kasy) nie pamiętam symbolu. Cztery podstawki i center czyli KD, ampli Marantz ( też top model) nie mam głowy do symboli:) . W stereo owszem gra to super ale jazz, jakiś popik, lekki rock. Ogólnie można powiedzieć : jest git. Schody zaczynają się przy KD, bo te kolumny nie są do tego przeznaczone! Koda zaś moim zdanem robi kolumny pod łupankę i dlatego ma tylu zwolenników. Co do moich Discovery : zle grają ciężkiego rocka, Koda AV702 robiła to lepiej , (żeby nie było potem że brałem w ciemno) ale już np. Testosteron Kayah na Discovery brzmiał o niebo lepiej. Jeżeli chodzi o KD to nie ma różnicy w obu przypadkach. Co do wykonania to chyba Yahool twierdził że widział jakieś zacieki. Powiem tak : ja sprzęt kupiłem przez Allegro, nie zauważyłem żadnych niedoróbek ani zacieków. Widziałem za to w Auchan te kolumny w opłakanym stanie, jak pomidory wymacane przez babcie na straganie. Jeśli jakiś barani sprzedawca pije na nich kawę to może się ona wylać, bądz kartony leżą na deszczu na zewnątrz, bo i tak się zdarza. W moich kolumnach( od półtora roku) nie złazi okleina i nie dzieje się nic co by mogło podważyć jakość Eltaxa.

co do brzemienia KOdy sie nie wypowiem, natomiast etaxy discovery im dłużej ich słucham tym stwierdzam ze grają gorzej, ale z drugiej strony słuchałem tez kolumn wystawionych w MM które kosztowały za 1szt ok 10tys i tez przy muzyce która wówczas grała nie zrobiły na mnie wrażenia. Ale nie zaliczam sie do audiofili i wiem ze słuch mam otępiały troszkę ;)

Przy eltaxach duzo zalezy jak dobrze jest nagrany utwór i jaki rodzaj muzyki to jest, bo czasem między jednym a drugim utworem jest przepaść w odsłuchu.

Co do wyglądu i jakości wykonania, ja mam zestaw wiśniowy z czarnymi maskownicami i wygląda naprawdę przyzwoicie, nie mogę sie do niczego przyczepić ale widziałem tez na wystawie zestaw srebrmy ze srebrnymi maskownicami i była to porażka, wykonanie i ich wygląd był taki jakby miało być to cos zupełnie innego niż posiadane przeze mnie kolumny, oczywiscie na korzysc moich.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.