Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 9m2 sypialni

30Palo30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie otwieram kolejne poszukiwania. Tym razem szukam niewielkich kolumn do 9m2 sypialni. Nie będzie to główne miejsce do słuchania muzyki, więc nie oczekuję cudów. Ot takie spokojne (niezbyt głośne) słuchanie w trakcie dnia lub przed snem. Główne gatunki muzyczne to nu jazz, rock, rock progresywny, indie pop, elektroniczna, szeroko pojęta alternatywa itp. Raczej preferuję naturalne brzmienie, ale z zarysowanym, szczegółowym basem, bez mocno krzykliwych gór.

Co do tego z czym sprzęt będzie grał to tu jeszcze nie jest to pewne na 100%. Może będzie to Denon pma-737, Kenwood ka-4020, lub Yamaha cr-400 (pierwszy gra obecnie w salonie, dwa kolejne wymagają serwisu). Chyba, że padnie wybór na monitorki aktywne. Co by nie było, źródłem dźwięku będzie przede wszystkim chromecast audio ze spotify premium.

Preferowany jest bass reflex z przodu ze względu na brak możliwości ustawienia kolumn 40-50cm od ściany.

Budżet to powiedzmy 2000zł. Jeśli jednak da się taniej to oczywiście chętnie :) A jeśli pojawią się poważne argumenty, to niewielkie powiększenie budżetu też wchodzi w grę.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

ps.

Gdyby nie bass reflex z tyłu, to pewnie poważnie wziął bym pod uwagę Kefy q150 lub q350. Te drugie nie wiem, czy nie są już za duże na te pomieszczenie, ale miałem okazję je słyszeć i zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Nie sądziłem, że coś tak małego może tak potężnie zagrać. A może q100/q300? Te mają bass reflex z przodu. Ale ogólnie jestem otwarty na propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/134062-kolumny-do-9m2-sypialni/

Dzień dobry.

Zdecydowanie zaproponowałbym Ci jeden z modeli najnowszej serii Kef Q - Q150 (https://www.q21.pl/kef-q150.html) lub moim zdaniem także optymalne do Twojego pomieszczenia Q350 (https://www.q21.pl/kef-q350.html). Kolumny te nie mają jakiś wyjątkowych wymagań w kwestii wolnej przestrzeni, tak więc nawet kilka/kilkanaście centrymetrów swobody powinno wystarczyć. Brzmieniowo natomiast to moim zdaniem najlepsze opcje.

Jako alternatywa spójrz jeszcze na bardzo ciekawe monitory Epos K1 (https://www.q21.pl/epos-k1.html) oraz opcja tańsza Tannoy Mercury 7.2 (https://www.q21.pl/tannoy-mercury-7-2.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam. Obecnie otwieram kolejne poszukiwania. Tym razem szukam niewielkich kolumn do 9m2 sypialni. Nie będzie to główne miejsce do słuchania muzyki, więc nie oczekuję cudów. Ot takie spokojne (niezbyt głośne) słuchanie w trakcie dnia lub przed snem. Główne gatunki muzyczne to nu jazz, rock, rock progresywny, indie pop, elektroniczna, szeroko pojęta alternatywa itp. Raczej preferuję naturalne brzmienie, ale z zarysowanym, szczegółowym basem, bez mocno krzykliwych gór.

Co do tego z czym sprzęt będzie grał to tu jeszcze nie jest to pewne na 100%. Może będzie to Denon pma-737, Kenwood ka-4020, lub Yamaha cr-400 (pierwszy gra obecnie w salonie, dwa kolejne wymagają serwisu). Chyba, że padnie wybór na monitorki aktywne. Co by nie było, źródłem dźwięku będzie przede wszystkim chromecast audio ze spotify premium.

Preferowany jest bass reflex z przodu ze względu na brak możliwości ustawienia kolumn 40-50cm od ściany.

Budżet to powiedzmy 2000zł. Jeśli jednak da się taniej to oczywiście chętnie :) A jeśli pojawią się poważne argumenty, to niewielkie powiększenie budżetu też wchodzi w grę.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

ps.

Gdyby nie bass reflex z tyłu, to pewnie poważnie wziął bym pod uwagę Kefy q150 lub q350. Te drugie nie wiem, czy nie są już za duże na te pomieszczenie, ale miałem okazję je słyszeć i zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Nie sądziłem, że coś tak małego może tak potężnie zagrać. A może q100/q300? Te mają bass reflex z przodu. Ale ogólnie jestem otwarty na propozycje.

Może coś używanego i poczciwie grającego?Tannoy M 1

De gustibus non est disputandum

Może coś używanego i poczciwie grającego?Tannoy M 1

Raczej w tym wypadku używane odpadają

Dzień dobry.

Zdecydowanie zaproponowałbym Ci jeden z modeli najnowszej serii Kef Q - Q150 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub moim zdaniem także optymalne do Twojego pomieszczenia Q350 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Kolumny te nie mają jakiś wyjątkowych wymagań w kwestii wolnej przestrzeni, tak więc nawet kilka/kilkanaście centrymetrów swobody powinno wystarczyć. Brzmieniowo natomiast to moim zdaniem najlepsze opcje.

Jako alternatywa spójrz jeszcze na bardzo ciekawe monitory Epos K1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz opcja tańsza Tannoy Mercury 7.2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Cieszy mnie ta informacja odnośnie braku problemu z tylnym bass reflexem. Myślę, że mogę im zapewnić 15cm przestrzeni z tyłu. Q350 od pierwszego odsłuchu bardzo mi przypadły do gustu i nie da się ukryć, że od strony wizualnej ta seria to dla mnie strzał w 10. Ciekawią mnie realne różnice pomiędzy q150 a q350. Zresztą Eposy k1 też prezentują się niczego sobie, a recenzje są bardzo przychylne. Od strony wizualnej też są niczego sobie. A Tannoy w przeciwieństwie do poprzedników jakoś mnie nie porwały i wg recenzji słabo sobie radzą blisko ściany.

ps.

Oczywiście nadal jestem otwarty na ciekawe propozycje :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serie Q odpuść. Nic szczególnego w swojej klasie cenowej nie prezentuje.

Z większych monitorów, bo o takich musisz myśleć jeśli myślisz o basie to elac b6. Z nieco mniejszych zensory 3 czy też heco ms200.

Z używanych faktycznie tannoy m1 lub 2.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam

do 9 m2... KEF Egg w zupelnosci wystarcza. Graja przepieknie :) i kosztuja raczej ponizej 2000 zł

Trochę za bardzo przywodzą mi na myśl głośniczki komputerowe, niż pełnoprawne monitory. I zastosowany głośnik (chociaż też Uni-Q) jest mniejszy niż nawet w q150.

Serie Q odpuść. Nic szczególnego w swojej klasie cenowej nie prezentuje.

Z większych monitorów, bo o takich musisz myśleć jeśli myślisz o basie to elac b6. Z nieco mniejszych zensory 3 czy też heco ms200.

Z używanych faktycznie tannoy m1 lub 2.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam

Raczej pierwsze recenzje były mocno pochlebne o serii Q Kefa. Z góry na pewno ich nie odrzucę, ale bardzo chętnie bym je porównał na odsłuchu z innymi propozycjami. Za bardzo podobają mi się wizualnie ;) i ciągle mam w głowie jakie wrażenie wywarły na mnie, kiedy przypadkowo zawitałem w jakimś salonie audio i podczas rozmowy o kolumnach (i między innymi budowie głośników Uni-Q), sprzedawca zaproponował bym sobie posłuchał mniejszych Kefów, bo akurat ma je w pokoju odsłuchowym podłączone. Jak zobaczyłem te "maleństwa" w zestawieniu ze stojącymi obok olbrzymami w stylu Naim za kilkadziesiąt tysięcy to pomyślałem, że będą to zwykłe "pierdziawki". Podłączone były do równie niepozornego sprzętu (jakiś kompaktowy all in one Technicsa). Jednak po ich odpaleniu po prostu usiadłem z wrażenia, że coś tak niewielkiego może tak potężnie i czysto brzmieć. Jestem totalnym laikiem, stąd moje duże zaskoczenie. Gdyby nie wyraźna praca membran pomyślał bym, że coś innego było podłączone ;) Nie miałem ich jednak z czym porównać, więc nie wykluczam, że inne kolumny w podobnej cenie mogą zagrać lepiej. Stąd przydał by się odsłuch porównawczy.

No i q350 są podobnych gabarytów (a może nawet ciut większe) jak Zensory 3, Elac b6, czy Heco ms200. Chętnie bym je porównał, chociaż obawiam się, że w przypadku Heco może być podobnie jak to było przy porównaniu q750 z aleva gt602, gdzie Heco grały dla mnie zbyt rozrywkowo, krzykliwie. Za dużo było gór, cykania itp. Nie pasowały mi jako kolumny, mogące tworzyć muzyczne tło podczas spotkania ze znajomymi itp, bo za bardzo domagały się uwagi. Zwróciłem na to uwagę przy cichszym słuchaniu podczas rozmowy ze sprzedawcą w pokoju odsłuchowym. Kefy pięknie grały w tle i nie przeszkadzały, a Heco trochę irytowały. Ale to moje subiektywne odczucie i domyślam się, że takie emocjonalne granie Heco mogło by większości bardziej przypaść do gustu, bo i w pierwszej chwili zrobiły na mnie duże wrażenie, ale na dłuższą metę to nie było to czego chciałem.

A do sypialni tym bardziej nie szukam zbyt krzykliwego grania :)

Jeśli lubisz bas a góra nie ma być mocno zarysowana to ELAC B6 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-b6.html sprawdzi się doskonale.

Ewentualnie lżejsza na basie ale ciepło grająca Indiana Line Tesi 250/262 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-tesi-262.html

albo małe DIVA 252 o bardzo neutralnym dobrze zestrojonym brzmieniu ale bez basowej potęgi. http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-diva-252.html

Ostatnia propozycja, kolumienki bardzo niedoceniane i mało popularne na rynku czyli PSB Imagine XB.

Mimo tytanowej kopułki dźwięk nie jest jaskrawy a wszystkie pasma ładnie się uzupełniają. Kolumienka niewielka ale dająca świetny wgląd w nagranie przy czym zawsze po melodyjnej stronie.

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/psb-imagine-xb.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

I z tego powodu, jak i malego metrazu KEF Egg beda idealne :)))

Jeśli miał bym brać coś małego, to chyba bardziej przemawiał by do mnie model q150 niż egg. Wizualnie średnio mi leżą i obawiam się, że jednak będą trochę za małe. Musiał bym je odsłuchać by się do nich być może przekonać.

Jeśli lubisz bas a góra nie ma być mocno zarysowana to ELAC B6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprawdzi się doskonale.

Ewentualnie lżejsza na basie ale ciepło grająca Indiana Line Tesi 250/262

Ukryta Zawartość

albo małe DIVA 252 o bardzo neutralnym dobrze zestrojonym brzmieniu ale bez basowej potęgi.

Ukryta Zawartość

Ostatnia propozycja, kolumienki bardzo niedoceniane i mało popularne na rynku czyli PSB Imagine XB.

Mimo tytanowej kopułki dźwięk nie jest jaskrawy a wszystkie pasma ładnie się uzupełniają. Kolumienka niewielka ale dająca świetny wgląd w nagranie przy czym zawsze po melodyjnej stronie.

Ukryta Zawartość

Elac b6 nie ukrywam, że wydają się interesujące. Podoba mi się też ich wykończenie. Reszta przemawia już trochę mniej, bo jednak lubię dobrze zarysowany i szczegółowy bas. No i kwestia wizualna też ma znaczenie. Obudowy z imitujących drewno płyt mdf jakoś mnie odpychają. Kojarzą mi się z najtańszym możliwym wykonaniem. Lakier na wysoki połysk już prędzej był by ok. Ale matowe wykończenie w stylu Kefów czy Elaca to jest to.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do niczego wiecej nie namawiam :) U mnie graja w 15 m2 bez subwoofera i jest bardziej niz dobrze :)

Jeśli będzie możliwość ich odsłuchania, to na pewno to zrobię

Wlaśnie bawię sie takim wynalazkiem,pt. HEOS1 i powiem ze to całkiem fajnie gra. Gdyby użyć dwa takie głośniki to do sypialni jak znalazł. Bardzo praktyczne rozwiązanie.

Jakoś takie plastikowe głośniczki mnie nie przekonują. Nie wyobrażam sobie by takie maleństwa mogły się równać do wymienianych wcześniej monitorów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepsze trudno znaleźć do tego metrażu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do wyboru do koloru, ale prawie jak kiedyś Ford model T :

w każdym kolorze, pod warunkiem, że będzie to czarny ;-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe, ale pewnie ciężko będzie z odsłuchem porównawczym

Lepsze trudno znaleźć do tego metrażu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do wyboru do koloru, ale prawie jak kiedyś Ford model T :

w każdym kolorze, pod warunkiem, że będzie to czarny ;-)))

Wiele dobrego o nich słyszałem, ale bez odsłuchu w ciemno nie kupię. A w okolicy będzie ciężko je gdzieś dorwać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elac debut b6 gralu u mnie w pokoju 11m2 z klamotami jak w stopce i zaczne od tego co z moim piecem od razu przekresla je w takim nieduzym pokoju, ano jest to bas, te monitory ida bez jakiegos wiekszego spadku na basie baaaardzo nisko, jest to monitor potrafiacy zagrac potezna masa niskich tonow i jak na monitor wyjatkowo niskim zejsciem ale jest to okupione brakiem jego kontroli, zroznicowania, cierpi na tym tez srednica, ktora jest troche scisnieta, jakby wycofana, za to gora bardzo przyjemna, ani jej za duzo ani za malo, oczywiscie jakichs wybrzmien czy roznicowania barw to tam wielkiego nie ma ale w swojej cenie calosciowo sa ok. ale tak od 15m2 min. trzeba z nimi startowac. Do tak malutkiej kliteczki bedzie z nimi dramat, tu mozna sprawdzic mniejsze elac debut b5, nie pchac sie w b6 bo bedzie jedno niekonczace sie buuuuuu przykrywajace cale pasmo, a jeszcze jak pokoik bez sprzyjajacej akustyki to kaplica. Uszatki niby mniejsze ale one znowu potrzebuja dobrze dobranego pod nie pieca i jak akustka lezy moga zameczyc gorna srednica i gora. Zaczalbym od bezpiecznych elac debut b5, chociaz i one nie wiem czy niskimi w tak malym pokoju nie przytlocza. Trzeba wypozyczac i sluchac.

-Salva Mea-

Elac debut b6 gralu u mnie w pokoju 11m2 z klamotami jak w stopce i zaczne od tego co z moim piecem od razu przekresla je w takim nieduzym pokoju, ano jest to bas, te monitory ida bez jakiegos wiekszego spadku na basie baaaardzo nisko, jest to monitor potrafiacy zagrac potezna masa niskich tonow i jak na monitor wyjatkowo niskim zejsciem ale jest to okupione brakiem jego kontroli, zroznicowania, cierpi na tym tez srednica, ktora jest troche scisnieta, jakby wycofana, za to gora bardzo przyjemna, ani jej za duzo ani za malo, oczywiscie jakichs wybrzmien czy roznicowania barw to tam wielkiego nie ma ale w swojej cenie calosciowo sa ok. ale tak od 15m2 min. trzeba z nimi startowac. Do tak malutkiej kliteczki bedzie z nimi dramat, tu mozna sprawdzic mniejsze elac debut b5, nie pchac sie w b6 bo bedzie jedno niekonczace sie buuuuuu przykrywajace cale pasmo, a jeszcze jak pokoik bez sprzyjajacej akustyki to kaplica. Uszatki niby mniejsze ale one znowu potrzebuja dobrze dobranego pod nie pieca i jak akustka lezy moga zameczyc gorna srednica i gora. Zaczalbym od bezpiecznych elac debut b5, chociaz i one nie wiem czy niskimi w tak malym pokoju nie przytlocza. Trzeba wypozyczac i sluchac.

Dziękuję za bardzo cenną uwagę. Daje mi to do myślenia. Czyli wniosek by nie rzucać się na wszystko co w pokoju odsłuchowym da największy bas, bo można przeholować. Może jednak rozsądniejszą opcją są mniejsze monitory (elac b5, kef q150 etc) lub coś od początku mniej basującego, tylko co...

• Moderatorzy

Wypożycz kolumny do domu. Napisz do S4Home wysyła kolumny za kaucją. Nie kupuj "oczami"

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

na pewno nic wiekszego niz 5 cali, a najbezpieczniej bedzie jakies mniejsze, ktore dobrze zaznaczaja ale wyzszy bas taki od 70-80 Hz, w tak malym pomieszczeniu to i tak bedzie OK, poza tym jesli bedziesz gdzies odsluchiwal np. w 20 m2 pomieszczeniu a potem umiescisz je w tych 9 m2 to mozesz sie zdziwic, wbrew pozorom basu moze byc wtedy zdecydowanie mniej...

na pewno nic wiekszego niz 5 cali, a najbezpieczniej bedzie jakies mniejsze, ktore dobrze zaznaczaja ale wyzszy bas taki od 70-80 Hz, w tak malym pomieszczeniu to i tak bedzie OK, poza tym jesli bedziesz gdzies odsluchiwal np. w 20 m2 pomieszczeniu a potem umiescisz je w tych 9 m2 to mozesz sie zdziwic, wbrew pozorom basu moze byc wtedy zdecydowanie mniej...

No to teraz mam zupełny mętlik w głowie. To na co powinienem zwracać uwagę? Od czego może to zależeć?

Może ktoś ma doświadczenie z konkretnymi kolumnami w pomieszczeniach mniejszych niż 10m2?

1. Każde pomieszczenie jest inne. Nawet o takich samych wymiarach, liczy się materiał ściany podłogi umeblowanie okna itd.

2. Każdy ma inne ucho więc dużo mało basu jest względne.

3. Elektronika towarzysząca też ma znaczenie.

Ja na Twoim miejscu wziąłbym coś do domu na testy. Nie napisałeś skąd jesteś, u mnie w okolicy jest salon audio co za symboliczne 100 zł odwiedza Cię z 5 zestawami i wszystko jasne. Lepiej się nie da... jeżeli wysyłkowo to napisz proszę do S4Home napewno doradzi fachowo.

Z tym że fakt jeżeli jest kilka podobających się kolumn to warto ich posłuchać parę godzin, pierwsze wrażenie może być mylne.

Ja nigdy nie słyszałem Kefa, ale z tych co słuchałem warto: Epos K1 (spokojne zrównoważone granie z fajnym niejednostajnym basem), droższe SF Toy mocny bas góra klasa, 905 Focala też droższe ale warto dołożyć. Ostatecznie kupiłem Dynaudio DM 2/6 do tego metrażu ok ale potrzebują luzu - chociaż bez odsłuchu u siebie nie będziemy wiedzieli.

1. Każde pomieszczenie jest inne. Nawet o takich samych wymiarach, liczy się materiał ściany podłogi umeblowanie okna itd.

2. Każdy ma inne ucho więc dużo mało basu jest względne.

3. Elektronika towarzysząca też ma znaczenie.

Ja na Twoim miejscu wziąłbym coś do domu na testy. Nie napisałeś skąd jesteś, u mnie w okolicy jest salon audio co za symboliczne 100 zł odwiedza Cię z 5 zestawami i wszystko jasne. Lepiej się nie da... jeżeli wysyłkowo to napisz proszę do S4Home napewno doradzi fachowo.

Z tym że fakt jeżeli jest kilka podobających się kolumn to warto ich posłuchać parę godzin, pierwsze wrażenie może być mylne.

Ja nigdy nie słyszałem Kefa, ale z tych co słuchałem warto: Epos K1 (spokojne zrównoważone granie z fajnym niejednostajnym basem), droższe SF Toy mocny bas góra klasa, 905 Focala też droższe ale warto dołożyć. Ostatecznie kupiłem Dynaudio DM 2/6 do tego metrażu ok ale potrzebują luzu - chociaż bez odsłuchu u siebie nie będziemy wiedzieli.

Dzięki za wszelkie uwagi. A jestem z okolic Katowic.

Bez wątpienia odsłuch we własnych 4 ścianach był by najlepszy. Ale jeśli się tak nie uda, to przynajmniej odsłuch w salonie to minimum przed zakupem. A odnośnie SF Toy, to może Sonus Faber Principia 1 też by były ok... Wg recenzji są wręcz stworzone do cięższych układów.

Do Oświęcima nie jest daleko, z którego jest forumowy S4Home.

Principi nie słyszałem. Opiniami i testami bym się nie sugerował większość jest daleko odbiegająca od rzeczywistości. Prasa audio zawsze ma na testach kolumny na 5 gwiazdek... jak to?

Ja bym zadzwonił do S4Home i umówił się na odsłuch ale tak na 2-3h, ochłonął z tydzień i jeszcze raz to samo, potem koniecznie zabrał faworyta lub 2 do domu na kilka dni.

To że gra coś w studiu nie znaczy że u Ciebie będzie tak samo... akustyka to menda.

Dynaudio Emit 10, Excite 16, kilka modeli Taga Harmony, Triangle Elara, Tannoy 7.2

a wszystko niezbyt daleko.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

nie przesadzacie z tymi "odsluchami"??? :))) to w koncu maja byc kolumienki do 9 m2 sypialni a nie do glownego systemu w salonie :))) Maja przede wszystkim grac nie meczaco, w tle, bez wyostrzen i dudniacego basu :))) chyba nikt nie chce "odsluchiwac" nagran w sypialni :)))

Dynaudio excite x 16 do 9 m2 zdecydowanie nie, te monitory to już "kawał dużego monitora", który świetnie odnajduje się ale w 20 m2. Są przecież RLS Calisto, z Dynaudio słusznie wskazany Emit m 10, są wcześniej polecane Elac debut b 5 (i od tych bym zaczął odsłuchy, również ze względu na łatwy dobór reszty toru pod te monitory), z tańszych jest dali zensor 1 itd. Żadne Dynie z 17-18 cm na basie do 9 m2!, już pomijam kwestię, że z pierwszym lepszym wzmakiem to one nie zagrają a w 9m2 to już w ogóle ...

-Salva Mea-

Dzięki za kolejne propozycje, mam czemu się przyjrzeć :)

(...) to w koncu maja byc kolumienki do 9 m2 sypialni a nie do glownego systemu w salonie :))) Maja przede wszystkim grac nie meczaco, w tle, bez wyostrzen i dudniacego basu :))) chyba nikt nie chce "odsluchiwac" nagran w sypialni :)))

Tutaj jest trafione w punkt o co mi konkretnie chodzi. Czyli niemęczące kolumny o ładnym, ale nie dudniącym basie, bez bardzo ostrego grania. Dobrze grające przy nie za dużej głośności. Do poważnego słuchania będą Kefy q750 w salonie.

Jeśli to coś pomoże, to monitory raczej będą grały z Denonem pma-737 (w ostateczności z Yamahą cr-400). Może to pozwoli zawęzić pole poszukiwań. I co można by powiedzieć o Bowers & Wilkins 686 S2?

Jak do sypialni to już można kupić byle co?

Adam 38 - Dynie są jednak dość jasne.. nie kłuje to po uszach ale trzeba koniecznie posłuchać.

Warto rzucić uchem na kolumny PSB Imagine - to spokojne zrównoważone granie.

Bowers & Wilkins 686 S2 - to nie są nie męczące w przekazie kolumny!

PSB są takie, albo ostatnie JBL Studio 130. Elac b5 b6.

Tutaj jest trafione w punkt o co mi konkretnie chodzi. Czyli niemęczące kolumny o ładnym, ale nie dudniącym basie, bez bardzo ostrego grania. Dobrze grające przy nie za dużej głośności.

Proponuje poszukaj wsrod konstrukcji aktywnych o mniejszych gabarytach. Bedziesz zadowolony. A jak nie to dokupisz maly ale szybki subwooferek do tych 9 m2 :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.