Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw audio do 2000 zł do małego pokoju

qam44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie zaznaczam, że zapoznałem się z różnymi wątkami na forum, co pomogło mi w doborze sprzętu, jednak potrzebuję indywidualnej pomocy.

Chciałbym skompletować pierwszy zestaw audio w cenie do 2000 zł z rezerwą 200 zł, do swobodnego, relaksującego słuchania. Myślałem, że sprawę uda się rozwiązać samodzielnie, niestety potrzebuję fachowej pomocy.

Byłem na jednym odsłuchu w sklepie audio, próbując połączenia Denon PMA 720AE + MA MR2, MA BX2 oraz Polk Audio TSx220b. Brzmieniowo odpowiadał mi każdy zestaw, przy czym brakowało zejścia, szczególnie w pierwszym połączeniu (co oczywiście nie jest zaskakujące przy tej klasie sprzętu i jego charakterystyce). Niestety w najtańszej konfiguracji (MR2), łącznie z kosztami kupna daca (ew. zewnętrznej kart dźwiękowej do laptopa) oraz kabli całkowite wydatki przekroczą 2 500 zł, co jest, jak na teraz nieakceptowalne (podstawki zorganizuję we własnym zakresie). Dlatego myślę nad sprzętem używanym (wzmacniacz + nowe kolumny). Obawiam się tutaj jednak jakości, wyeksploatowania, jeżeli tak to można ująć, a sam nie potrafię zweryfikować, ocenić stanu. Innym rozwiązaniem mogłoby być zakup wzmacniacza hybrydowego (Taga HTA). Zdecydowanie wolałbym sprzęt nowy.

Nie wiem co jest bardziej rozsądnym wyjściem w tej sytuacji, więc proszę o porady.

Spróbuję opisać preferowane brzmienie amatorskim językiem.

Ciepłe, rozrywkowe, z nisko schodzącym basem, niezalewającym całego pasma (bez dudnienia) oraz fajną średnicą i wyraźnymi wokalami – wszystko w granicach możliwości budżetu. Nie lubię „płaskiego”, „analitycznego” brzmienia.

Słuchana muzyka

Szczególnie pop, rock, muzyka elektroniczna, muzyka instrumentalna, rzadziej hip-hop lub inne.

Pomieszczenie (jak w załączniku) – długość około 285 cm, szerokość około 250 cm, łącznie około 7,20 m2. Pokój w bloku z „wielkiej płyty”, tymczasowo wynajmowany, więc sprzętu nie chcę całkowicie dopasowywać pod jego wymiary i specyfikę, a zestaw ma służyć przez lata. Podłoga klepka, brak dywanu, zasłon. Pokój mało ustawny i o bardzo słabej akustyce – jak sądzę. Łóżko - fotel z możliwością złożenia do długości 90 cm.

Źródło laptop, muzyka w formacie FLAC, czasem YouTube.

Propozycje sprzętu (tańszy wzmacniacz + droższe kolumny lub odwrotnie).

Wzmacniacz

• Taga Harmony HTA-700B (899 zł)

• Taga Harmony HTA-700B SE (1049 zł)

• SMSL q5 pro (649 zł)

Jeżeli chodzi o sprzęt używany, to nie mam pojęcia.

Kolumny (raczej podstawkowe, w moim przypadku pewnie lepiej BR z przodu?)

• MA MR2 (poniżej 1000 zł)

• Indiana Line Tesi 260 (propozycja 1250 zł/para, warto?)

• Elac B5 (propozycja 1340 zł/para, warto?)

• Polk Audio TSx 220B (propozycja 1340 zł/para, warto?)

• Boston Acoustics A26 (poniżej 1000 zł)

• Magnat Quantum 673 (poniżej 1000 zł)

• Tannoy Mercury 7.1 (około 1200 zł)

• Inne w cenie do 1200 zł

Ewentualnie zestaw komputerowy 2.0 + zew. karta dźwiękowa

Edifier r2600

Co jest oczywiste chciałbym jak najlepiej zainwestować pieniądze w dostępnym budżecie, zwłaszcza, że będzie to pierwszy zestaw audio, więc bardzo proszę o pomoc w moim temacie. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aktualizacja: sprzęt używany też wchodzi w grę (zarówno wzmacniacz, jaki i kolumny):

Rozłożenie budżetu, myślę 1200-1300 kolumny, reszta wzmacniacz + ew. DAC lub wzmacniacz z wbudowanym DACiem.

Problemem może być zintegrowana karta dźwiękowa w laptopie.

Ukryta Zawartość

warto?

Ukryta Zawartość

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zaproponowałbym Ci zestaw, zbudowany na bazie wzmacniacza NAD C316 BEE oraz zestawu kolumn Wharfedale Diamond 220 (https://www.q21.pl/nad-c316-bee-wharfedale-diamond-220.html). To mocne, szybkie i dynamiczne granie z dobrym wypełnieniem, plastycznością. Moim zdaniem to zestaw, który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować. Jako alternatywa spójrz także na polskie monitory Pylon Audio Pearl Monitor (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-monitor.html), które są ciekawą alternatywą Wharfedale.

Jako USB DAC możesz zastosować na początek wbudowaną kartę muzyczną, co oczywiście będzie wiązało się z pewnymi kompromisami, natomiast w przyszłości możesz zastosować Cambridge Audio DacMagic 100 (https://www.q21.pl/cambridge-audio-dacmagic-100.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, to konfiguracje które moim zdaniem dadzą Ci dużo przyjemności z odsłuchu. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, poza wymienionymi powyżej konfiguracjami, na miejscu w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź. Niestety moja integra posiada tylko wyjście słuchawkowe 3,5 mm, więc chyba od razu muszę pomyśleć o całościowym rozwiązaniu. Mogę prosić o odniesienie się do ww. wzmacniacza Taga HTA i z jakimi kolumnami to łączyć (nie ukrywam, że skłaniałbym się ku temu rozwiązaniu ze względu na wiele pozytywnych opinii, atrakcyjną cenę oraz pewną uniwersalność, jakościowo pewnie gorzej)? Ew. czego szukać w używanym sprzęcie?

Coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak chcesz mieć zejście to musisz szukać dużych kolumn a nie monitorów i to jeszcze o małej wielkości.

Poszukaj czegoś używanego z firmy I.Q np.  IQ 3620 AT lub mniejsze ale 3-drożne z 20cm niskotonowym głośnikiem. Arcus też miał ciekawe zestawy na dobrych głośnikach Seas, Vifa.

Spójrz na Dali 505. Wg mnie to będzie dużo lepsze granie niż te nowe małe monitorki.

@marivs, a coś z podstawkowych? Zależy mi na ciepłym brzmieniu z odczuwalnym zejściem, ale wiem, że budżet oraz warunki lokalowe mogą mnie w tym skutecznie ograniczać, ważne, żeby bas pojawiał się tam, gdzie jest oczekiwany - nie zasłaniał całości odbioru, jeżeli mogę się tak wyrazić.

Jeśli ciepłe brzmienie z fajnym zejściem to zdecydowanie monitory ELAC DEBUT. Model B5 a najlepiej B6 (to już kawał monitora)

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-b5.html

Troszkę tańsze ale oferujące dynamiczne brzmienie z naprawdę dobrym basem są monitory Indiana LIne NOTA 260 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html

Wspominałeś o TESI 260. To trochę inne brzmienie, warto żebyś je porównał. http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-tesi-260.html

Ze wzmacniaczy sprawdziłbym Yamahę A-S301 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s301.html i NAD 316 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c316bee.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@TOP Hi-Fi Posnania mieszkam w trójmieście, więc mógłbym udać się do salonu w Sopocie. Zastanawiam się też nad względnie niedużymi kolumnami podłogowymi, gdzie całość "systemu" znajduje się powyżej środka konstrukcji, zda to egzamin? Coś takiego? Nie wiem jaki kierunek budowy zestawu będzie dobry w moim przypadku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie konstrukcje się sprawdzają jak najbardziej, martwi mnie tylko Twoje pomieszczenie.

Pomijając kwestię słabej ,jak sam wspomniałeś akustyki, jego powierzchnia jest bardzo mała. Mimo wszystko zostałbym przy monitorach.

Nie dadzą tak niskiego zejścia, ale niski bas w tak trudnych pomieszczeniach jest często większym przekleństwem niż zaletą.

Zajrzyj do salonu w Trójmieście (najlepiej umów się telefonicznie na odsłuch). Panowie na pewno pomogą.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Polecam zestaw zewnetrzna karta muzyczna:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

+ kolumny aktywne KEF Egg

Ukryta Zawartość

w tak malym pomieszczeniu bedzie bardziej niz OK :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Zastanawiałem się też nad tymi KEFami, ale kompletnie nie pasują mi jeżeli chodzi o wygląd, wiem, że to słaby argument przy sprzęcie audio. Mimo wszystko wolałbym klasyczny zestaw.

Dali 505 lub Dali 15a są akurat na aukcjach. Zobacz jak wyglądają i porównaj z tymi proponowanymi tutaj monitorami z jednym 16cm głośnikiem.

Za male :))) do 7 m2 wejda jeszcze duzo, duzo wieksze :))) tylko ze... nic juz wiecej nie wejdzie :)))))

Taga Harmony HTA-700B SE +

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

ew.

Ukryta Zawartość

plus inny tańszy używany wzmacniacz?

Czy wybory nietrafione kompletnie? Co do B5 to pewnie udam się na odsłuch i wtedy mógłbym kupić nowe plus używany wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

taaak :))))) te sobie tam wstaw :)))) ale tez jeszcze za male, dokup tez subwoofer, taki z tych wiekszych :))))) poza tym to cena za sztuke :))))

Ukryta Zawartość

@SZROT przecież się tylko pytam, po co ten sarkazm? Wiem, że to cena za sztukę, nigdzie nie napisałem, że jest inaczej. Jeżeli chce mi Pan pomóc i zaproponować coś poza KEFami Egg, to będę wdzięczny, a komentarze jak powyżej naprawdę nic nie wnoszą.

Melodika BL30 to fajny trop, mają dużo lepsze zejście basu niż wszystkie wskazane przez Ciebie monitory i większe natężenie dźwięku

https://sklep.rms.pl/melodika-bl30-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witaj biorąc pod uwagę twoje potrzeby to szedł bym w elaci ale model b6, jest nie dużo droższy a dużo lepszy. I zostanie ci jeśli będziesz chciał zmienić lokum.

Oprócz nich ciekawe propozycje to wharfedale 220 no i quantum 673. Te z nich będą najbardziej dynamiczne. Ma mr2 też całkiem udana konstrukcja ja jak na cenę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.