Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX 8150-brak internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś amplituner przestał mi się łączyć z internetem.Po przełączeniu na menu"NET" jest cisza.Nie da się przełączyć na żadne podmenu.Czyli,TuneIn,USB,AirPlay,Spotify i inne nie są widoczne.Pozostałe wejścia działają.Czy miał może ktoś taki przypadek?

https://www.audiostereo.pl/topic/134276-onkyo-tx-8150-brak-internetu/

Na włączonym urządzeniu wcisnąć "Tuning Mode" i "standby".To dla tych co szukają i dla mnie też na przyszłość.Pomogło.Mam nadzieję,że będzie hulał.

Swoją drogą,co za magik umieścił usb w menu "NET".Tym się nie popisali.

Edytowane przez c-k

Nie trzeba robić resetu. Mogło przez chwilę nie być prądu, lub był skok napięcia w sieci.

Zdarza się że ampli gubi sieć, zadko po zadko. Po prostu wejdź w opcje i skonfiguruj sieć jeszcze raz

• 2 tygodnie później...

Zamiast resetować do ustawień fabrycznych ( wszystko trzeba konfigurować na nowo), wystarczy odłączyć urządzenie z sieci elektrycznej od na kilka sekund. Po ponownym podłączeniu, wszystkie wcześniejsze ustawienia w tym konfiguracja wi fi pozostaną, a amplituner automatycznie połączy się z internetem ( jeśli "network stanby" jest w pozycji "on").

"Gubienie" wi fi przez Onkyo jest bardzo rzadkie, a "winowajcą" bywa też router - też należy go zresetować odłączeniem na kilka sekund od sieci elektrycznej.

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

ale chyba coś jest nie tak z moim,bo jak mu dam "auto standby" na "on" to po wyłączeniu amplitunera nie świeci się lampka "hybrid standby".

Dioda "hybrid standby" świeci gdy masz włączoną funkcję "Network Standby" - /setup-hardware- network standby- ON/. Nic dziwnego , że po wyłączeniu ampli "gubi" połączenie z wi fi. Ustaw ON i będzie cacy ;)

Funkcja " auto standby" nie ma nic wspólnego z diodą "hybrid" - automatycznie wyłącza ampli gdy....przeczytaj w instrukcji ;)

Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Dioda "hybrid standby" świeci gdy masz włączoną funkcję "Network Standby" - /setup-hardware- network standby- ON/...

Oczywiście masz racje.

Nic dziwnego , że po wyłączeniu ampli "gubi" połączenie z wi fi. Ustaw ON i będzie cacy ;)

Tylko ja tą funkcję miałem załączoną jak amplituner gubił siec.Poza tym mam go połączonego kablem przez DLNA.

To coś jest nie tak. Zrestuj do ustawień fabrycznych. Jeszcze raz konfiguracja.

Jeśli to nie pomoże, to sprawdź ruter. Serio w tej kwestii to w ampli szukał bym jako ostatnim. Sieć działa tam dobrze.

• 2 tygodnie później...

Dziś ponownie sprawił psikusa.Tym razem znalazł ładnie Anty radio,ale cisza.Nic nie gra.Przełączam na inna stację...to samo.Przełączam na USB i to samo.Wszystkie foldery i podfoldery widoczne,ale jak daje mu play,nic nie gra.Resetuję router.Dalej nic.Wchodzę w menu amplitunera w 3.Hardware-Network Standby-przełączam z "on" na "off".Wyłączam amplituner i po załączeniu wszystko śmiga :(O co kaman?

• 3 miesiące później...

witam wszystkich forumowiczów.

Kolego c-k poradziłeś sobie ze zrywaniem wi-fi mam ten sam problem od około 3 miesięcy, Poprzednio miałem problem ale sporadycznie raz na miesiąc wywalało ustawioną stacje z Tuneln radio. Ale teraz za każdym razem jak odpalam amplituner, net pokazuje connecting i tak może pokazywać cały dzień, muszę ustawiać stacje na nowo.

Kolego c-k poradziłeś sobie ze zrywaniem wi-fi...

Amplituner trafił do innego właściciela,a ten nie narzeka.

Jak masz możliwość,to połącz go kablem z routerem.

No to do serwisu.

Specjalnie wczoraj pytałem kolegi czy jemu też tak się dzieje. Sprzedałem mu 8150 że 2 lata temu. Zaraz na początku jego istnienia. Do tej pory mówił że zerwało mu raz. Amplituner gra codziennie po 5-8 godzin.

Piotrek

No to do serwisu.

Specjalnie wczoraj pytałem kolegi czy jemu też tak się dzieje. Sprzedałem mu 8150 że 2 lata temu. Zaraz na początku jego istnienia. Do tej pory mówił że zerwało mu raz. Amplituner gra codziennie po 5-8 godzin.

Piotrek

U mnie często nawala coś z siecią z tąd trafiłem na ten wątek.

Sprawa wygląda tak.

Używam smarthphone do sterowanie spotify. Czasem gaśnie muzyka i nie da się już wybrać urządzenia TX-8150 w opcji na smarthphone.

Więc restartuje i jest ok

Ostatnio musiałem włączyć i wyłączyć sieć w opcjach Onkyo aby ponownie się połączyć bo restart nic nie dawał.

Ale wczoraj w ogóle nie mogłem włączyć wi fi w TX 8150. Zgodnie ze wskazówkami z forum odpiąłem kabel zasilania poczekałem 5 sec i dopiero po podpięciu znowu mogłem podpiąc się pod Wi Fi.

Tyle z mojej storny.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Mam ten sam problem z 8250, znalazłem wątek na forum onkyo, że trzeba usunąć znaki specjalne po wejściu przez przeglądarkę na ip amplitunera i to niektórym pomaga, właśnie to będę testował. Dodatkowo po podpięciu kabla wszystko działa ok, przy używaniu Tidala też mi się nie wieszał, problem jest tylko przy spotify, wiesza sie do tego stopnia, że przestaje odpowiadać na pingi i "check network" zwraca error.

Śledząc temat słuchania z Internetu można dojść do wniosku, że sprawa jest cały czas w powijakach, na etapie wstępnym i dopiero raczkuje. Wiem, przesadzam. Ale tutaj trzeba wgrać nowy software, tam coś zmieniono i potrzebny nowy router, ówdzie jakaś funkcjonalność nie działa z niezrozumiałych przyczyn. Brak jednolitych standardów? Przy FM czy DAB+ włącza się po prostu sprzęt i słucha. W TV podobnie, a jeśli trzeba wymienić gdyż w skali państwa przeszło się z formatu analogowego na cyfrowy - jest to akcja, o której wszystkie media trąbią od miesięcy i odbywa się z zaskoku.

Amplituner Onkyo TX-8250 jest następcą modelu 8150. W porównaniu z poprzednikiem nie ma jednej, z mojego punktu widzenia istotnej, funkcjonalności: mianowicie Internet jest ograniczony do gotowych serwisów: TuneIn Radio, Deezer, Tidal, Spotify (oraz nie wiadomo po co wsadzona w modelu europejskim, dostępna tylko w Ameryce Pandora). Poprzednik miał możliwość wprowadzenia ręcznego adresu sieciowego jakiejś stacji, której w ofercie TuneIn Radio nie ma. Tutaj takiej możliwości brak. Trzeba więc takiego nadawcę złapać z domowego WiFi na smartfona, a następnie przerzucić do amplitunera przez Bluetooth. Powstaje natychmiast pytanie po co zatem w amplitunerze te funkcje sieciowe, szczególnie gdy ktoś (jak ja, ale nie jestem w tym odosobniony) lubi sobie wędrować po sieci i słuchać takich nietypowych stacji, nieraz z drugiego końca świata.

Dlatego lepszym w moim przekonaniu rozwiązaniem jest "młodszy brat" 8250, czyli model TX-8220. FM, DAB+, Bluetooth, 2 wejścia cyfrowe (koaksjalne i optyczne), 5 wejść analogowych (w tym Gramofon MM), wyjście Line Out oraz Subwoofer Out. Możliwość 2 par głośników. Moc wyjściowa nieco mniejsza, ale na mały czy średni pokój z zupełności wystarczająca. W środku praktycznie to samo. Z jednym wyjątkiem: 8250 na przetwornik D/A firmy AKM, w 8220 jest Texas Instruments.

Edytowane przez Bobcat

Więc wygląda na to, że Onkyo 8250 nie lubi się z routerem Asus AC68U, który jest już dość sprawdzoną i leciwą konstrukcją, inne urządzenia nie mają z nim żadnego problemu ... :(

Po zmianie na inny router problemy z rozłączaniem znikneły

Edytowane przez stefunk
  • 3 lata później...