Skocz do zawartości
IGNORED

Teac A-H300 + Siemens RW 555. Jakie kolumny do tego?

endrju63

Rekomendowane odpowiedzi

Pokój mały, ok.12 m2. Muza typu The Beatles, Led Zeppelin, G. O'Sullivan... Niekoniecznie b.głośno. Ponieważ pokój jest mały i zagracony ( i nic się z tym nie da zrobić) kolumny muszą stać na regale. Tak, wiem, to zbrodnia ale nic się na to nie poradzi. Mogą również stanąć na wysokości ok 110 cm. Jedna w regale, (wnęka 32 x 35 cm) a druga luzem na biurku, w narożniku pokoju.

Budżet 400 zł. Bas reflex koniecznie z przodu albo zamknięte. Znalazłem takie coś:

MISSION 761

Koda AV 702S

Magnat M2

DENON SC-300

MB Quart 190

Yamaha NS-G30

ELTAX MONITOR III

Dali 2B

Dali 102

JBL TLX 2

Denon SC-M7

Canton Fonum 90

CANTON GLE 50

Canton LE 400

Canton GLE 100

Canton Carat 100

Co zostawić, co wywalić?

• 4 tygodnie później...

No dobra, sprzęcik skompletowany. Póki co kolumny to Klipsch B2 Synergy. Grają nawet, nawet ale mam problem z czym innym.

Na wzmacniaczu TEAC H300 Mk III + CD Teac do kompletu, pokrętło głośności jest ustawione niemalże na minimum, a jest ...za głośno. Nie ma mowy o odkręcenu gałki w lewo, bo robi się b. głośno. Chodzi o ruch gałką 2-3 mm. Ciężko jest słuchać cicho. Co jest przyczyną?

Kupiłem coś tam o skuteczności 89 dB i jest poprawa ale niewielka. Doszły 3-4 mm na gałce. Trochę mało, to nie apteka. Teac dobrze grał z Magnatami Quantum 505 ale nie mam miejsca na podłogowe i dlatego muszą być monitory.

Z ilu wejść korzystasz? Jeśli tylko z CD, to można pokusić się o wykonanie tłumika sygnału wyjściowego ze źródła o np. 3dB. Zwykły dzielnik 1:2 na rezystorach 22kohm (metalizowane 1%).

Podłączony jest tuner, CD i gramofon. Reszta wolna ale ja nie mam bladego pojęcia o czym Ty do mnie rozmawiasz. Laik przy mnie to mędrzec

Podłączony jest tuner, CD i gramofon. Reszta wolna ale ja nie mam bladego pojęcia o czym Ty do mnie rozmawiasz. Laik przy mnie to mędrzec

Przeprowadziłem eksperyment. Podłączyłem tuner Teac od kompletu i telefon. W tunerze można zrobić głośno tak do połowy skali, a po podłączeniu telefonu rozkręciłem gałkę do oporu i wtedy dopiero zrobiło się głośno.

Na wzmacniaczu TEAC H300 Mk III + CD Teac do kompletu, pokrętło głośności jest ustawione niemalże na minimum, a jest ...za głośno. Nie ma mowy o odkręcenu gałki w lewo, bo robi się b. głośno. Chodzi o ruch gałką 2-3 mm. Ciężko jest słuchać cicho. Co jest przyczyną?

Musi tam być zastosowany strasznie dupiaty potencjometr. Zakres regulacji VOLUME jest zbyt mały. Podając standardowy sygnał z CD (2.0 Vrms) gałka głośności jest wręcz bezużyteczna gdyż jak wspominasz można ją odkręcić jedynie i kilka milimetrów - potem urywa łeb.

Zresztą to przypadłość wielu wzmacniaczy. W baaaardzo wielu przypadkach użyteczny zakres gałki VOLUME kończy się na 1/4 obrotu. Co z tym zrobić? - można kombinować z dzielnikami napięcia ale to zawsze będzie prowizorka.

Najlepiej kupić wzmacniacz ze zdrową regulacją VOLUME.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.