Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dynaudio Dm 2/6

AndrzejPiaseczno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecny zestaw to Denon AVR 3805 + Dynaudio Dm 2/6 + Rel T5i.

Chcę zmienić amplituner, najbardziej za względu na rozmiary. Wysokość i szerokość jest do udźwignięcia.. ale jego głębokość niestety już. Mam szafkę na zamówienie o głębokości 50 cm, ale i tak nie jestem w stanie użyć bananów.. bo prozaicznie się po prostu nie mieszczą. Szafka jest trochę za krowiasta.. ale jest problem bo nie znajdę standardowej szafki sprzedawanej w sklepach głębszej niż 42 cm. Co więcej chciał bym się jej zupełnie pozbyć.

Jakieś porównanie brzmieniowe już mam co do tego Denona - na pewno nie będzie (oczywiście dla mnie) pasowało podpięcie NADa 316Bee - tutaj wysokie są zbyt dominujące nad średnicą i bas jest taki sztucznie podbity -- podobnie jak te DMki więc to się nie zgra ze sobą. W Denonie nie zgrywa się z Dynaudio jego misiowatość na dole pasma - kolumny demonem zróżnicowania basu nie są a Denek też dokłada swoje 5 groszy, oraz bardzo szczegółowa i odrobinę wyeksponowana wyższa średnica - niższe wysokie. Nie wiem może te kolumny tak grają.. ale wcześniejsze Mission mx4 też grały obficie w tym rejonie. Nie jest to defekt przekreślający to połączenie ale da się to podgrzanie wychwycić. Szczególnie jak się posłucha Megadeth czy Ironów.

Podobny wątek jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale brak faworyta i opisu jak się to zgrało.

Kwota jaką miał bym wydać to max. 3000 zł. Jeżeli wystarczy 1500 to też ok. Mega mocy nie potrzebuję bo Rel T5 gra do 60Hz więc to odciąża wzmacniacz.

Wcześniej chodził mi po głowie wzmacniacz nowy.... ale po za Yamahą AS701 nie ma nic ciekawego. W używanych sprzętach pewnie było by łatwiej znaleźć odpowiednie towarzystwo.

Lista jaka wykrystalizowała się po odsłuchach i czytaniu grup:

1. Yamaha AS701, zalety: nowy, wejścia cyfrowe.

czy AS700 to to samo granie - jest tego masa po 1200 w sieci?

2. Denon PMA 1500AE, 1510AE, 1520 AE, podobno fajnie się zgrywa z Dynaudio, wady: brak wejść cyfrowych, używany dość stary.

3. Music Hall 35.2 - Teac AI-1000 - MH jest tańszy a podobno to klon Teac'ka - grają lepiej od AS701 -- ale potrzebują 30 minut rozgrzania się.

4. Arcam FMJ 19 - jest teraz wyprzedawany - podobno to dobry kompan do Dynek.

Doradzcie coś proszę.. nie mam ciśnienia na szybką zmianę.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134369-wzmacniacz-do-dynaudio-dm-26/

<p>Mialem dm2\6, mam Dynie i tez szukam czegos co da mi wiecej jak Atoll ale ja ide w Baltlaba, Haiku i cos od Dayens (tu mam obawy co do rozdzielczosci, przejrzystosci ale poslucham, moze akurat).Nie myslales o tych piecykach, moim zdaniem z dm2/6 moze byc super.

-Salva Mea-

Dzień dobry.

Na pewno bardzo dobrą opcją do Twojego zestawu byłby jeden ze wzmacniaczy marki Atoll. Spójrz proszę na model IN80SE (https://www.q21.pl/atoll-in80se.html). To trochę ponad budżet, jednak propozycja naprawdę warta rozważenia. Wyjątkowo ciekawą opcją może być także wzmacniacz Pioneer A-50DA (https://www.q21.pl/pioneer-a-50da.html). To dwa szybkie, energetyczne, bardzo muzykalne wzmacniacze, które w Twoim systemie powinny się idealnie sprawdzić.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej wzmacniaczami, na miejscu w salonie będziesz miał dziesiątki modeli urządzeń, które w komfortowych warunkach możesz porównać, posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rotel A12 bardzo dobrze widzi się z tymi Dynaudio, które nie są aż tak wymagające dla wzmacniacza, jak serie z wyższej półki (Audience, Excite/poza modelem X14/, Contour czy Focus. Poza tym REL robi dużo dobrego i nie potrzeba elektrowni, idealnie maskuje braki kolumn.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Do Dynaudio jakiś przejrzysty, szybki i mocny, Poszukaj Primare na wtórnym rynku, może Naima 5,

Czy przejrzysty oznacza separację instrumentów i powietrze czy wyeksponowanie wysokich?

<p>Mialem dm2\6, mam Dynie i tez szukam czegos co da mi wiecej jak Atoll ale ja ide w Baltlaba, Haiku i cos od Dayens (tu mam obawy co do rozdzielczosci, przejrzystosci ale poslucham, moze akurat).Nie myslales o tych piecykach, moim zdaniem z dm2/6 moze byc super.

Atol jest w każdym wątku z Dynkami.. trochę mnie marwi to buczenie z podanego wyżej wątku.

A wiecie czy Yamaha AS700 to to samo co AS701? Zawsze jest opis że gra to skrajami.. ja odniosłem zupełnie inne wrażenie.

Atoll gra ladnie z Dyniami ale zawsze moze byc lepiej a i nie kazdy jest taki wybredny jak ja heh. Poza moim bratem, ktory ma uczulenie na wysokie tony z Dynaudio kazdej innej osobie, ktorej wlaczalem swoje zabawki bardzo sie podobalo. No ale ja chce wiecej, a czy Dayens, Haiku i Baltlab wycisnie cos wiecej z X14 niz Atoll to sie okaze, wcale go nie przekreslam, barwa srednicy Atolla z Dyniami jest sliczna ale brakuje najwyzszej gory, detalu, rozdzielczosci, glebi sceny, mi brakuje!, innym nie musi hah.

Andrzej Stempur tez dal Ci dobry trop pod deemy, primare i32 czy jakos tak jest teraz wyprzedawany za ok. 6kzl i powinien wycisnac wszystko z Twoich Dynek, pod DM od niego bym zaczal odsluchy.

-Salva Mea-

Ja aż tak bardzo wymagający nie jestem.. jakby nie rozmiary tego Denona, to bym przymknął oko na jego manierę w wyższym środku.

6k to 2x więcej niż zakładany budżet. Co więcej ja musiałem się mocno napocić żeby w szybkim odsłuchu odróżnić Y AS701 a Teac ai1000..

A jak starsze Rotele RA06? Mocowo by wystarczył? Czy poza szybkością podkreśla też górę? Denonowi brakuje trochę wybrzmień, a raczej przytłacza je rozdzielczość wyższej średnicy.

W Planecie Dźwięku DM słychałem z CA cx60, było fajnie ... może odrobinę za jasno przy zatkanym BR .. z tym że to były 2/7.

Primare, Atoll to marki o których nic nie wiem, a wzmacniacza pewnie nie widziałem na oczy.. jak wygląda serwis, odsprzedawalność w razie zakupu bez odsłuchu?

Przejżałem ogłoszenia i Rotel ra12 jest tylko nowy i o 1k drożej od zakładanego budżetu. Pojawiają się używane? Jakiś starszy Rotel zagra podobnie?

Jeżeli Atoll to jaki in80se? In100Se? I za ile warto go kupić. Z historii aukcji wynika że były od 2800 do 3800 używane. 80 była za 2400.

Może Naim Nait 5i-2

Akurat są dwie sztuki na znanym portalu w rozsądnych kwotach i może blisko.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Oczywiście, że inny Rotel zagra, nawet lepiej, ale nie będzie to nowy sprzęt.

Lektura- zapraszam do Klubu Rotela, tam napisaliśmy już chyba wszystko, a nawet więcej :-)

Oczywiście są też inne interesujące marki, żeby nie było że jestem audiorasistą.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam.

Obecny zestaw to Denon AVR 3805 + Dynaudio Dm 2/6 + Rel T5i.

Chcę zmienić amplituner, najbardziej za względu na rozmiary. Wysokość i szerokość jest do udźwignięcia.. ale jego głębokość niestety już. Mam szafkę na zamówienie o głębokości 50 cm, ale i tak nie jestem w stanie użyć bananów.. bo prozaicznie się po prostu nie mieszczą. Szafka jest trochę za krowiasta.. ale jest problem bo nie znajdę standardowej szafki sprzedawanej w sklepach głębszej niż 42 cm. Co więcej chciał bym się jej zupełnie pozbyć.

Jakieś porównanie brzmieniowe już mam co do tego Denona - na pewno nie będzie (oczywiście dla mnie) pasowało podpięcie NADa 316Bee - tutaj wysokie są zbyt dominujące nad średnicą i bas jest taki sztucznie podbity -- podobnie jak te DMki więc to się nie zgra ze sobą. W Denonie nie zgrywa się z Dynaudio jego misiowatość na dole pasma - kolumny demonem zróżnicowania basu nie są a Denek też dokłada swoje 5 groszy, oraz bardzo szczegółowa i odrobinę wyeksponowana wyższa średnica - niższe wysokie. Nie wiem może te kolumny tak grają.. ale wcześniejsze Mission mx4 też grały obficie w tym rejonie. Nie jest to defekt przekreślający to połączenie ale da się to podgrzanie wychwycić. Szczególnie jak się posłucha Megadeth czy Ironów.

Podobny wątek jest tutaj:

Ukryta Zawartość

ale brak faworyta i opisu jak się to zgrało.

Kwota jaką miał bym wydać to max. 3000 zł. Jeżeli wystarczy 1500 to też ok. Mega mocy nie potrzebuję bo Rel T5 gra do 60Hz więc to odciąża wzmacniacz.

Wcześniej chodził mi po głowie wzmacniacz nowy.... ale po za Yamahą AS701 nie ma nic ciekawego. W używanych sprzętach pewnie było by łatwiej znaleźć odpowiednie towarzystwo.

Lista jaka wykrystalizowała się po odsłuchach i czytaniu grup:

1. Yamaha AS701, zalety: nowy, wejścia cyfrowe.

czy AS700 to to samo granie - jest tego masa po 1200 w sieci?

2. Denon PMA 1500AE, 1510AE, 1520 AE, podobno fajnie się zgrywa z Dynaudio, wady: brak wejść cyfrowych, używany dość stary.

3. Music Hall 35.2 - Teac AI-1000 - MH jest tańszy a podobno to klon Teac'ka - grają lepiej od AS701 -- ale potrzebują 30 minut rozgrzania się.

4. Arcam FMJ 19 - jest teraz wyprzedawany - podobno to dobry kompan do Dynek.

Doradzcie coś proszę.. nie mam ciśnienia na szybką zmianę.

Koledzy mądrze radzą!Dyńki potrzebują dobrego prądu.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Ok, skreślam więc z listy w/w. MF 35.2 jest za 1500, Teac ai1000 za 1999, y as700 701.

Wiem że to ma grać a nie być tanie, muszę trochę dozbierać. Chyba że coś się pokaże w okolicy w dobrej cenie. Yamaha AS701 już gra szybciej od Denka, fakt że mniej muzykalnie. Fajnie było by pogodzić jedno z drugim.

Poczytam klub Rotela jak wykrystalizuje mi się nowa lista poproszę o podpowiedz za ile warto kupić. Kiedyś słuchałem nowego NADa 368 cyfrowego i mocno się odcina od poprzedniego stylu - ma mega zróżnicowany bas i ładną górę... z tym że ja osłuchany nie jestem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.