Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sub i centralny do mojego zestawu proszę o pomoc.

tomekania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam Denon avrx2300w z kolumnami Roth OLI 40 (melodika bl40). Planuję zakup subwoofer'a i kolumny centralnej.

Co zagra jak powinno z tym zestawem? Mam na myśli kino domowe. W tej chwili pokój 25m2 ale w niedalekiej przyszłości może być to około 16-18m2.

Wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

Dzień dobry.

Najlepszą opcją będzie głośnik centralny Melodika BLC20 (https://www.q21.pl/melodika-blc20.html). To w 100% spójny brzmieniowo głośnik z kolumnami przednimi, nie szukałbym niczego innego.

Kwestia subwoofera - jeśli zależy Ci przede wszystkim na dobrym kinie domowym, zwróć uwagę na ofertę Klipsch. W salonie poniżej 20m2 idealnie sprawdzi się model R-10SW (https://www.q21.pl/klipsch-r-10sw.html). Jeśli natomiast zależy także na możliwie najlepszym jakościowo odsłuchu muzyki, przyjrzyj się ofercie REL. W Twoim przypadku idealny będzie model T/5I (https://www.q21.pl/rel-t-5i.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać. Rozumiem, że basu z kolumn Ci wystarczy i nie chcesz ich nim wspomagać. Bo jeśli o tym myślisz to cena subwofera wzrasta. Można Ci podać subwofer za 2500 zł jak i taki za 1500. Każdy z nich zagra z tymi kolumnami. Różnica będzie w brzmieniu, w jakości brzmienia a czy on będzie grał w 25 m2 a pożniej w 16-tu nie ma nic do rzeczy. Gorzej gdybyś zakupił subwofer z malym 8"-owym głosnikiem na 16-cie m2 a pózniej "poszedł" z nim na 25 m. Byłoby cienko. I tak wracając do kasy nie wiadomo co Ci proponować jak nie wiadomo ile możesz wyłożyć. Jak dużą wagę przywiązujesz do jakości dzwięku w kinie bo jak dla mnie to subwofer to najważniejsza kolumna w takim zestawie. Po centralnym :) . Ja wydałbym najwięcej ile bym mógł a jeśli byłoby mało wolałbym poczekać, dozbierać i wtedy kupić bo uwierz kupno słabego subwofera ( w sensie mocy, zejścia, jakości basu) będzie się wiązało z brakiem satysfakcji z jego zakupu a kupic tylko po to, żeby był mija się z celem. Kolega Q21 zaproponował Klipscha R-10SW a ja dodam do tego R-110SW. Po pierwsze jest masywniejszy, niżej schodzi (wg specyfikacji :) ale nawet jeśli dojdzie do 30Hz to już będzie ok ) i ma mocniejszy wzmak no i przedni bass reflex (może stać przy samej ścianie/meblach co może się przydać gdy przejdziesz na mniejsze pomieszczenie i gdy okaze się, że właśnie tak będzie musiał stać).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powiedzmy ze na chwile obecna w rachube wchodzą

magnat 302A

koda sw1000

klipsch R-10sw

jamo J12sub

co z tego byś wybrał?

większy problem mam z centralnym bo niechciałbym kupować nowego, a używaną kolumnę melodika BLC20 ciężko poszukać.

znalazłem coś takiego,

Ukryta Zawartość

ale teraz pytanie jak to zagra? może ktoś coś wie? Coś za tanio mi się wydaje, chyba że to dlatego że już nie produkują.

Ukryta Zawartość

Jeśli z nowych Centralnych to BLC20, a jeśli używany to poluj na Tannoy Mcenter.

Z kolei przy subach do 700, zł polecam Magnata Sub 302A

Z kolei do wyższej kwoty Klipsch R10SW.

Zapraszam na odsłuch obu.

Pozdrawiam

postanowiłem zakupić jeden z modeli Klipsch tak wygląda to cenowo w moim przypadku.

R-10sw - 250euro

R-12sw - 300euro

R-110sw- 350euro

i nie wiem na który się zdecydować. Czy rzeczywiście ten model z przednim bass/reflex'em może stać dosunięty do ściany czy to tylko taki chwyt marketingowy? I czy warto dopłacać te 100euro między modelem 10sw a 110sw. Mam namyśli to co dostajemy za te dodatkowe pieniądze.

Kupię zdając się na opinię ludzi "którzy w tym siedzą"

dzięki za wszelkie podpowiedzi/opinie.

Z centralnym nie kombinuj,kup Melodika BLC20 ,napisz na pw do "branży" coś Ci tam pewnie z ceny zejdą.Albo uzbrój się w cierpliwość i szukaj używek.

Na subie też nie oszczędzaj,po co potem znów wymieniać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.