Skocz do zawartości
IGNORED

Przewrotka kolumny -- uszkodzenia

tym

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się... Imieniny żony, kupa gości, trafiona tylną częścią ciała przechodzącej osoby "cedemka" przewróciła się na bok, uderzając najpierw górną krawędzią w ścianę, potem zsuwając się na podłogę (w tym momencie zapadła sakramentalna cisza, przerwana przeze mnie cytatem ze Stuhra w "Seksmisji" -- hasłem do wyjścia na powierzchnię...).

Uszkodzenia powierzchowne stolarki... trudno, nic nie poradzę. Gra bez zarzutu, nie widać i nie słychać żadnych uszkodzeń głośników, ale... Czy mogło mimo to dojść do jakichś uszkodzeń, które wyjdą za jakiś czas i które możnaby zawczasu próbować usunąć? Czy jeśli gra, to już będzie dobrze? Jakie macie doświadczenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/13457-przewrotka-kolumny-uszkodzenia/

a juz wiem:) mi kiedys spadła kolumna na ziemie i w sredniotonowym głosniku rozkleił sie magnes i poprzesuwał sie ,sciskając cewkę w wyniku czego głosnik "charczał",na szczescie udało mi sie wycentrowac i poskeljac i jak do tej pory jest ok:)

Jezeli u siebie nie zauwazyłes podobnego problemu to raczej nie powinno nic sie nic gorszego wydarzyć.

Jesli juz jestesmy przy temacie, to opowiem swoja historie, kiedy z okolo dwoch metrow wysokosci spadl na mnie spory monitor Tonsila, z 20 cm wooferem...:) Kolumny staly na polkach sciennych i nie byly niczym przymocowane. Kiedy nieco przylozylem mocy dla Tool'a, niestety jedna z nich postanowila spasc - najpierw na moj bark, (poniewaz siedzialem prawie pod kolumna), pozniej juz tylko na podloge... Szczerze mowiac, najpierw bylem oszolomiony glosnoscia dzwiekow, ktore dzialaly jak srodki znieczulajace, a pozniej przyszedl moment przerazenia - i co teraz bedzie z moja kolumna??

Efekt? Delikatne obicie forniru (prawie niewidoczne), pekniete "zaciski" glosnikowe w poczciwym Radmorze 5412 i... to wszystko! Po ponownym podlaczeniu i ustawieniu okazalo sie, ze nic, powtarzam nic im nie zaszkodzilo!

I tutaj moglbym po raz tysieczny zaczac zachwalac Tonsila, Radmora itd... Ale zdania i tak sa podzielone, a o czy wyzszosci jednych nad drugimi ma przesadac wytrzymalosc na rzucanie klockami?:):)

Dziękuję za słowa otuchy, od razu mi się humor poprawił. Idę spokojnie słuchać MUZYKI... ostatnie dni spędziłem na wsłuchiwaniu się w dźwięk w poszukiwaniu ew. zniekształceń, ale dosyć tego :-) Pozdrawiam!

Swego czasu w Nautilusie w Krakowie zsunęła się z granitowego cokołu Cremona prosto na radiatory wzmacniacza stojącego obok. Stolarz wykonał kawał dobrej roboty. Polakierował to ładniej niż oryginał.

Od tego czasu w Nautilusie nie zostawiają po prezentacjach sprzętu w pokoju odsłuchowym tylko przenoszą na sklep.

Dawno tam nie byłem a naprawdę lubię to miejsce.

=> tym

Dla pewności radziłbym jeszcze odtworzyć 7 i 8 kawałek z płyty XLO - wykrywa wszelkie ewentualne rezonanse zwrotnicy, samych przetworników, a nawet pomieszczenia.

Myślę jednak, ze wszystko będzie ok :-)

"Chyba już pójdziemy, zażartowali goście. Zostańcie jeszcze, zażartowali gospodarze"

Taki upadek z podpórką nie powinien być groźny. Najbardziej podatne na uszkodzenie są duże przetworniki z kruchymi i sztywno zawieszonymi membranami, np z celulozy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.