Skocz do zawartości
IGNORED

LM3886-wzmacniacz prądowy czy napieciowy

mmx

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pytanie odnośnie scalonych wzmacniaczy mocy np.: lm3886, czy to są same końcówki mocy (wzmacniają tylko prąd) i sygnał trzeba doprowadzać z przedwzmacniacza, czy wzmacniają one również napięcie tzn. sygnał doprowadzamy np.: z kompaktu plus jakiś potencjometr na wejściu ?, nigdy nie robiłem nic na tych scalakach, na niektórych schematach aplikacyjnych widzę potencjometr na wejściu a na niektórych nie więc się zastanawiam jaki sygnał trzeba do nich doprowadzić ?

z góry dziekuje za pomoc,

pozdrawiam,

MMX

Tak jak więkrzość wzmacniaczy scalonych mocy[poza buforami mocy]wewnetrzna zabudowa jest zaopatrzona w kilka stopni wzmocnienia.Jest stopien wejsciowy napięciowy ,sterujący prądowy i wyjsciowy ,wysoko-prądowy.

Tak jak każdy wzmacniacz LM3886 ma pasmo graniczne.Teoretycznie według noty aplikacyjnej minimalne wzmocnienie niepowinno byc mniejsze od +11V/V.Im mniejsze wzmocnienie układu tym lepsze paramatry dynamiczne takiego wzmacniacza ale i konieczność do zastosowania przedwzmacniacza.

witam,

dzięki za szybką odpowiedź, czyli normalnie, tak ja powiedzmy we wzmacniaczach operacyjnych wzmocnienie napięciowe dobieramy dwoma rezystorami uważając na maksymalną wydajność prądową oraz sygnał wejściowy, tak aby przy danym napięciu zasilania nie przesterować wzmacniacza, dobrze rozumiem ?

pozdrawiam,

MMX

Tak!

lepiej jest pamiętac by rezystory polaryzujące bazy tranzystorów stopnia wejsciowego[różnicowego]posiadały tą samą wartrość.Stosując małe wartośći rezystorów w obwodzie wejsciowym jak i NFB uzyskujemy stabilniejsze warunki pracy..ale trzeba to przemyśleć bo samo to nie zagwarantuje.

>mmx

Darkul ma całkowitą rację !

Od siebie jeszcze dodam, że rezystory ustawiające wzmocnienie wzmacniacza powinny być nie tylko dobrej jakośći ale BEZWGLĘDNIE parowane międzykanałowo ! Bez tego obydwa kanały będą miały różne wzmocnienie ( co prezkłąda się na precyzję oddania przestrzeni ). Wystarczy dobry mienik lub mostek.

Do niektórych scalonych wzmacniaczy nie można stosować zbyt niskich wartości rezystorów ustalających wzmocnienie mniejsza wartość to większy prąd przepływający przez nie, a co za tym idzie inne pukty pracy wewnętrznych stopni wzmacniacza - wszystkie szczegóły znajdziesz w notach aplikacyjnych producenta.

Pozdr.

witam,

to ma być wzmacniacz czterokanałowy - zostałem poproszony o pomoc przez znajomego, który robi to w ramach pracy dyplomowej w technikum, może moglibyście polecić mi jakiś konkretny układ, łatwy w aplikacji, nie stwarzający problemów przy uruchamianiu itp., sam nigdy się scalakami nie zajmowałem wiec doświadczenia nie mam, wybrałem lm3886 (tak na pierwszy rzut oka) ale nie wiem czy to dobry wybór, generalnie chciałbym układ nie za słaby (50-100W/8Ohm) no i jak napisałem "bezproblemowy", może macie również jakieś gotowe schematy z regulacje głosności itp. (bez zasilania oczywiście mogą być), planuje zrobić osobne zasilanie na każdy kanał lub połączyć kanały parami (przód i tył na jednym transformatorze)

pozdrawiam,

MMX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.