Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt Stereo 5000 PLN głośniki na szafce

Piotr Jelonek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem na etapie wykańczania mieszkania, w którym będę chciał w salonie zainwestować w sprzęt grający, który w 60% będzie wykorzystywany do słuchania muzyki i w 40%. Od razu chcę zastrzec, że za bardzo się nie znam na wszelkich technicznych sprawach, dlatego postanowiłem zaciągnąć opinii u specjalistów. W związku z tym, że prace wykończeniowe są dopiero przede mną to chciałbym też zakupić odpowiednie kable i gniazdka, które wpuszczę do ściany. Poniżej w punktach zamieszczam informację, jakie są moje oczekiwania:

1. Szukam sprzętu Stereo z możliwością rozbudowy do 2.1

2. Dysponuję kwotą ok.: 4000 -5000 PLN na sprzęt wraz z kablami.

3. Raczej wolałbym kupić nowy lub powystawowy sprzęt z pełną gwarancją.

4. W przyszłości chciałbym podpiąć gramofon.

5. Powierzchnia pomieszczenia to ok. 45m2., przy czym część wypoczynkowa, w której będzie wykorzystywany sprzęt to ok. 20m2. Wysokość pomieszczenia to 3,5m. W miejscu gdzie chcę ustawić głośniki zaplanowana jest szafka, dlatego głośniki będą musiały być ustawione na niej, niestety głośniki podłogowe odpadają. Poniżej zamieszczam plan pomieszczenia z zaznaczonym na czerwono miejscem na głośniki.

59c104677ef16_Salonzaznaczone.png.a8d849d3511ce6528150d8ec2d59f708.png

6. Raczej chcę kupić sprzęt na lata ewentualnie rozbudować go w przyszłości o wcześniej wymieniony gramofon oraz ewentualnie głośnik centralny.

7. Poza dobrą, jakością dźwięku zależy mi na możliwości przesyłania bezprzewodowo muzyki z iPhone, korzystam również ze Spotify. Podłączam również laptop po hdmi (zamierzam przejść na Chromecast) telewizora podczas oglądania filmów.

8. Mieszkam w Warszawie, ale często przebywam również w Łodzi oraz Krakowie.

W moim obecnym mieszkaniu gra stara poczciwa wieża Technics SL-EH 600. Obecnie mam na oku amplituner Onkyo TX-8150 i do tego zastanawiam się nad głośnikami Pylon Pearl/Topaz Monitro. Mam pytanie czy zamiast położenia głośników na szafce można je np. podwiesić do ściany?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Do takich zastosowań polecałbym system zbudowany na głośnikach B&W 685 S2 i amplitunerze oraz odtwarzaczu cd YAMAHA R-N602 i CD-S300. System zapewni pełną funkcjonalność obsługę Spotify, Tidal, radia internetowe do tego oczywiście Bluetooth i Airplay. Amplituner posiada wejścia cyfrowe i optyczne więc bez problemu podłączysz pod niego TV.

Jest to amplituner stereofoniczny więc jedynie nie będziesz miał możliwości rozbudowy zestawu o głośnik centralny.

http://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n602-cd-s300-bowers-wilkins-685-s2.html

Druga opcja troszkę mniej funkcjonalna ale rewelacyjna dźwiękowo to zestaw ze wzmacniaczem NAD C338, który obsługuje Chromecast ma wejścia optyczne i wyjście subwooferowe.

Możesz go połączyć z różnymi monitorami jak ELAC B6, INDIANA LINE NOTA 560 choć najlepiej współgra z Bowers&Wilkins 685S2 oraz PSB IMAGINE XB http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/psb-imagine-xb.html

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/c338.html

Wybierz się proszę do jednego z naszych salonów na odsłuch. Zapoznasz się z urządzeniami i znajdziesz brzmienie ,które Tobie najbardziej odpowiada. Budżet ,którym dysponujesz pozwala na budowę różnych systemów więc warto podejść do tematu kompleksowo. (W Warszawie są trzy salony, również w Łodzi i Krakowie znajdziesz sklepy naszej sieci)

http://www.tophifi.pl/kontakt/

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Opcji masz kilka. co do elektroniki to amplituner sieciowy lub wzmacniacz + player sieciowy. Z amplitunerów Onkyo TX-8270 w porównaniu do konkurencji posiada wejście HDMI, Yamaha R-N602, Pioneer SX-N30. Z opcji wzmacniacz+sieciówka : NAD326, Yamaha AS501, Onkyo A9050+ sieciówka Yamaha WXAD10. Pozostały budżet na kolumny: MA Silver2, Dali Zensor 3, Magnat Quantum 753. Wszystko zależy od Twoich preferencji muzycznych.

Głośniki jak najbardziej możesz powiesić, jednak odradzam wieszanie ich wyżej niż wysokość TV

1. Szukam sprzętu Stereo z możliwością rozbudowy do 2.1

Praktycznie do każdego stereo można podłączyć subwoofer, albo przez wyjście niskopoziomowe z wzmacniacza albo podłączając sub równolegle do głośników. Sub trzeba dostroić do kolumn. Najlepsze efekty uzyskuje się przy pomocy aktywnych zwrotnic, ale niewiele sprzętu stereo to oferuje. Z tego co pamiętam, to Onkyo TX-8270 i Pioneer SX-S30. IMHO w tym wypadku lepiej i taniej kupić sprzęt KD.

Witaj.

Dynaudio Emit 20:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll in100

Ukryta Zawartość

Troche drogo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale warto moze utargujesz 200-300.

Rel t5- miekko szybko z miechem:

Ukryta Zawartość

Zapytaj o te Emity powinny mieć jeszcze dobre 4 lata gwarancji.

PS. Do wzmacniacza stereo nie podłączysz gl. Centralnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jako właściciel B&W 685 S2 radzę się dobrze zastanowić. Aluminiowa kopułka po wygrzaniu jest nadto pobudliwa. NAD 326 na tą powierzchnie za mały.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz wielkość salonu zaproppnowałbym Ci zestaw, oparty na amplitunerze Onkyo TX-8270 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8270.html). To bardzo mocny i w pełni wyposażony amplituner, który na pewno usatysfakcjonuje Cię pod względem jakości dwięku, oferuje pełne wyposażenie oraz jako jeden z nielicznych wyposażony jest w złącza HDMI. Idealnym połączeniem będzie zestaw kolumn Monitor Audio Silver 2, gdzie takie pakiet mieści się w założonym przez Ciebie budżecie (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8270-monitor-audio-silver-2.html). To moim zdaniem zdecydowanie najlepsza brzmieniowo i wyposażeniowo konfiguracja.

W podobnym budżecie jesteśmy w stanie zaoferować Ci jeszcze zestaw na bazie francuskich, mocnych moitorów Focal Chorus 706 (https://www.q21.pl/focal-chorus-706.html) oraz bardziej ciepłych, miękkich brzmieniowo Kef Q350 (https://www.q21.pl/kef-q350.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wyżej wymienionymi zestawami w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz porównać i posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Teraz zauważyłem jak podłe będziesz miał ustawienie... no ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz. W takim ustawieniu będzie problem ze stereofonią i podbitymi pewnymi zakresami... jakimi trudno powiedzieć. Najczęściej wysokie szaleją a bas znika. Najgorsze jest ustawienie prawego głośnika.. nie dasz rady go dać bardziej do środka?

Co do głośników to do stereo dobrze mieć chociaź 6.5 cala na basie - nawet jak dasz suba to dynamika będzie lepsza. I fajnie jak by grały chociaź od 50hz.

Suba dobrze jest wybrać z filtrem - on zabiera co gra, a sygnał odcięty na dole daje do głośników.

Ja bym brał coś spokojnego na górze pasma.. dół uratujesz subem. Chyba że lubisz dużo góry.

Pomieszczenie masz spore na monitorki - liczy się kubatura całości.

Teraz zauważyłem jak podłe będziesz miał ustawienie... no ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz

Podłe to bardzo mało powiedziane. Dlatego koniecznie zachęcam do sprawdzenia systemu w domu.

W takiej konfiguracji zdecydowanie kluczowe do powiedzenia będzie mieć akustyka pomieszczenia. I mimo że wielu może się wydawać nie istotna czy też zapchana na drugi plan, w tym przypadku musisz słuchać systemu w domu.

Podłe to bardzo mało powiedziane. Dlatego koniecznie zachęcam do sprawdzenia systemu w domu.

W takiej konfiguracji zdecydowanie kluczowe do powiedzenia będzie mieć akustyka pomieszczenia. I mimo że wielu może się wydawać nie istotna czy też zapchana na drugi plan, w tym przypadku musisz słuchać systemu w domu.

Myślałem,że u mnie jest kiepsko akustycznie....ale pocieszyłeś mnie!

De gustibus non est disputandum

Ja bym się zastanowił na Twoim miejscu nad aktywnym systemem + DAC z pre. APS AEON używane można kupić za 3500 zł, do tego za 1500 zł DAC z Pre i masz naprawdę pręży zestaw. AEON grają bardzo dobrze a śmiem wątpić czy w tym budżecie uda ci się kupić system pasywny który brzmieniowo byłby lepszy. Jeżeli już to polować na używane np. PROAC Studio 100 i do tego dobrać integrę. Zastanów się nad APS świetne monitory, brzmienie równe, niemęczące z pięknym basem i skrzącą się aksamitną górką. Średnica bardzo wyrównana.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

A nie ma się na czym zastanawiać tylko trzeba sprawdzać.

Coż z propozycji w takim pomieszczeniu.

Myślałem,że u mnie jest kiepsko akustycznie....ale pocieszyłeś mnie!

Za młodego mieszkałem w bloku w pokoju 9m gdzie postawiłem sobie podłogówki :) Ale przez dość dobre umeblowanie nadal uważam że było spoko.

A nie ma się na czym zastanawiać tylko trzeba sprawdzać.

Coż z propozycji w takim pomieszczeniu.

Za młodego mieszkałem w bloku w pokoju 9m gdzie postawiłem sobie podłogówki :) Ale przez dość dobre umeblowanie nadal uważam że było spoko.

Ta cholerna akustyka...

De gustibus non est disputandum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.