Skocz do zawartości
IGNORED

Ciągłe wyświetlanie TVP1 na TV plasmowym

Mega Bass

Rekomendowane odpowiedzi

Czy oglądajac ciągle na ekranie TV plasmowego programy wyświetlające swoje logo np.TVN ,TVP1 itp. pixele nie wypalą się szybciej w tych miejscach?Chodzi mi głównie o tv "Panasonic"TH-42PA30.Czy ten model ma jakieś zabezpieczenia?Bo słyszałem ,że L.G.ma takie zabezpieczenia.Ale nie wiem na jakiej zasadzie działają?

Rozumiem Cie - u mnie sytuacja jest zupełnie inna bo u rodziców jest stary tv i magnetowid z którego jest cały czas wyswietlany czas u góry (od 1992r) :) i faktycznie jak wyczłącze zegar to mam takie: 88:88 odplamione, ale myślę ze w nowych tv - (tym bardziej plasmowym) nie będzie tego porblemu bo przecież znaczki z np tvp1 nie są non stop bo dochodzą inne programy które znaczki mają gdzie indziej + przerwy na reklamy itp...

Technologia PDP (Plasma Display Panel) polega na uzyskaniu świecenia pojedynczego punktu za pomocą jpnizacji gazu (argon lub neon), znajdującego się pomiędzy matrycą elektrod pionowych i poziomych (kolumny i wiersze). Więc może jest się czego obawiać :). ..Żartowałem. Plasma, to nie lampa atakowana z działa elektronów, więc bez obawy o trwałość, choć i tak nic nie dorówna trwałości matryc LCD, które są podświetlane od tyłu świetlówką.

Ze znakami nie powinienes miec problemow. Unikaj natomiast pozostawienia na plazmie menu np dysku DVD, lub obrazu z komputera. Wlacz tez wbudowany (z reguly) "screen saver" jako default. Plazma poza tym nie jest najlepszym rozwiazaniem do ogladnia TV.

Witam

Przykro mi koledzy, ale ten problem dotyczy właśnie ekranów plazmowym - jest to niestety ich przypadłość. Osobiście widziałem ekrany z wypalonym "Cartoon network" i TVP2 i jakimś logo z satelity. W niektorych TV plazmowych istnieje funkcja tzw. "grzebienia" (nie mylić z filtrem grzebieniowym). Wiem, że jest to dostępne w NECach, podobna funkcja jest oczywiście w Pioneerach (które zresztą są najlepszymi ekranami na świecie). Sam mam Vierę Panasonica (nie ma ona funkcji czyszczenia pamięci obrazu) i staram się nie oglądąć całymi dniami tego samego programu (oczywiście nie mam na to czasu). Jeżeli coś takiego się stanie to jedynym ratunkiem jest podłączenie TV do generatora, który emitować będzie (na ekran) tylko biały obraz i pozostawienie go na parę dni. Problem wówczas znika.

Pozdrawiam

Co prawda nowe plazmy mają techniki utrudniające wypalanie obszarow ekranu (wyłączanie części pikseli, wygaszacze), ale ... producenci nie gwarantują ich 100% skuteczności. Ładny zabieg marketingowy - troszczymy sie o klienta, ale jak coś się popsuje, to przeciez ostrzegaliśmy. Telewizor plazmowy to nie jest dobry pomysł na oglądanie TV.

Jeśli chodzi o trwałość PDP to najnowsze generacje są porównywalne z trwałością LCD. Niestety PDP jest bardziej wrażliwy na efekt wypalania się.

Wszystko jest dla ludzi - tzn. trzeba z umiarem. Jeśli na okrągło przez miesiąc będzie się palił TVP1 no to jasne że sie wypali - ale w warunkach domowych raczej to mało prawdopodobne żeby ktoś wytrzymał dłużej niż 2 godzinki pod rząd na "jedynce". Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.