Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do Xindaka a-06

Śliwa1881

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów .

Od kilku dni jestem posiadaczem wzmacniacza Xindak a-06 . Zdecydowałem się na niego , gdyż ma on pochlebne opinię i cena była okazyjna.

Problem tkwi w wyborze kolumn . Nie mogę się zdecydować na konkretny model . Miałem już od dłuższego czasu na oku kolumny "Klipsch rp-160m" , lecz nie jestem pewien czy te kolumny zgrają się z moim wzmacniaczem, moją uwagę zwróciły również kolumny "Usher v-601" mam okazję kupić używanę w idealnym stanie za 2100zł. Jeśli chodzi o kwotę , to do przeznaczenia mam 2000-2100zł , w grę wchodzą raczej używane kolumny . Pokój liczy ~12m2 . Muzykę jaką słucham to :(electro,hardstyle,pop) . Zależy mi głównie na dobrych wokalach , scenie oraz mocnym basie.Nie jestem audiofilem i nie posiadałem wcześniej stereo takiej klasy więc różnica będzie kolosalna. Zaznaczam, że raczej nie mam możliwości odsłuchu w salonach audio. Może ktoś z was ma taki właśnie wzmacniacz i kolumny które z nim współgrają ? Jeśli tak to miło by było jak by się podzielił swoimi spostrzeżeniami :).

https://www.audiostereo.pl/topic/135089-kolumny-podstawkowe-do-xindaka-a-06/

Klipsch w serii RP (niegdysiejsza RF, posiadam RF62, słyszałem też dużo RB61) ma rewelacyjny bas, konturowy i schodzi nisko. U Ciebie może go być jednak za dużo że względu na wielkość pomieszczenia. Tuba na górze tworzy całkiem szeroką scenę zaraz przed słuchaczem. Średnica jest trochę wycofana i na pewno potrzebuje wzmacniacza który to nadrobi, Twój Xinak zdaje się ma ją dobrą więc może to być ciekawy duet. Klipsche na pewno sprawdzą się w każdej muzyce elektronicznej. Nie wiem jednak jak gra Xinak, ale w 12m2 łączył bym je ze wzmakiem o krótkim i punktowym basie.

Właśnie czytając opinię oraz testy doczytałem, że Xindak ma bardzo dobry , nisko schodzący ale szybki bas co bardzo mi odpowiada, średnica podobno jest nieco delikatniejsza ale nie brakuje jej . Kilka dni temu (po kupnie Xindaka) znalazłem ofertę na olxie "Nada 355bee" za 700zł w bardzo dobrym stanie , jednak od razu go ktoś kupił . Jak myślisz, lepiej by sobie poradził wraz z Klipschami ? :) Klipsche już od początku szukania sprzętu audio mnie zaciekawiły , ponieważ są one bardzo dobre do rodzaju muzyki jaką preferuję.

Dzień dobry.

Klipsch RP-160M (https://www.q21.pl/klipsch-rp-160m.html) to dobre połączenie ze wzmacniaczem Xindak. Szybkość, świetna dynamika, otwartość i trochę także analityczność są wyrównywane przez plastyczny, lekko ocieplony charakter wzmacniacza. Myśle także, że w Twoim pomieszczeniu nie będzie zbyt dużo basu.

Jako alternatywa spójrz proszę na kolumny Epos K1 (https://www.q21.pl/epos-k1.html). To na pewno trochę spokojniejszy charakter brzmienia, bardziej plastyczny inwypelniony w środku, nadal jednak możesz liczyć na dobry, konturowe bas i dużo szczegółów.

Na koniec moim zdaniem najlepsza propozycja do Twojego zestawu - Monitor Audio Silver 2 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-2.html). Jest to bardzo dobre połączenie ze wzmacniaczem Xindak, system taki powinien Cię w pełni usatysfakcjonować brzmieniowo.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Poza wyżej wymienionymi konstrukcjami w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym brał Ushera; porównanie z Klipshem nie ma sensu; dobre wokale - koń by się uśmiał.

601'ek nie słyszałem, ale kolumny z ich kopułką tak i brzmi bardzo dobrze w każdym repertuarze.

Dobrej klasy woofer 18 to też powinna być gwarancja mocnych wrażeń, cena może nie powala,

ale jeśli są w świetnym stanie to może i warte 50% ceny nowych.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli chodzi o Monitor Audio to także zastanawiałem się nad modelem Rx2, Silver 2 , lecz z tego co słyszałem to Silvery mają duży woofer i nadają się do średnich oraz większych pomieszczeń więc nie wiem czy mój pokój nie jest za mały.Mam wątpliwości czy rozwiną skrzydła w takim pomieszczeniu :/.Klipsche czytałem że są mało wymagające jeśli chodzi o wzmacniacz jak i akustykę pokoju więc to jest duży plus . Ushery podobno choć nie są wymagające to czytałem że potrzebują dosyć wymagającego pieca , jeśli Xindak miałby sobie z nimi poradzić to poważnie się nad nimi zastanowię. Tylko znowu czy Ushery nie sa za duże i zagrają na 100% swoich możliwości.

Co do Usherów, to mam też 13 m2, więc niewiele więcej, ale gdy umieściłem kolumny na długiej

ścianie, była tragedia. Dusiły się, grały "na twarz" i płasko.

Przestawienie na krótką ścianę zmieniło wszystko.

Pełny, rozwinięty bas, wokale za głośnikami i ogólna równowaga z dużymi wreszcie

możliwościami dynamicznymi. Można było "dopalić" bez przykrości.

Haczyk jest jednak taki: mój pokój ma ten metraż,

ale długość lekko ponad 2 x większą, niż szerokość.

Musiałbyś posłuchać, jeśli im tej możliwości rozwinięcia nie zapewnisz,

może być rzeczywiście słabo i mogą się udusić...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Właśnie odnosząc się do akustyki .. pokój mierzy 2,7x5m , podałem 12m2 ponieważ znajduje się on na poddaszu . Głośniki "stoją" na ścianie dłuższej i raczej nie mam możliwości tego zmienić ze względu na rozmieszczenie drzwi . Mogą własnie się dusić ponieważ będą miały około 2.5m powietrza zamiast ~5m ;/ . Jeśli sprzedawca dałby mi gwarancję rozruchową to mógłbym sprawdzić . Podaję link do kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To raczej nie cena za sztukę :D :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie bardzo sobie wyobrażam dostawę, sprawdzenie i zwrot; z powodu że "nie brzmi" ?

Musiałbyś umowę u notariusza z małymi literkami sporządzić ;-))

To dobre kolumny, nawet można przyjąć, że z innej klasy cenowej,

ale trzeba sobie zdawać sprawę z własnych ograniczeń, niestety.

Chyba, żebyś pojechał te 140 km na stronę i jakby co odwiózł razem z właścicielem ;-)

Niemniej, jakbyś się dogadał to byłoby coś wiadomo, a najlepiej, żeby zagrały ...

tyle, że to jednak sprawa nieco, a może nieco bardziej ryzykowna.

A może przesadzam :-(

Nie ma za bardzo szans dojechać . Chyba że bym na własne ryzyko kupił je i po eksperymentował z przemeblowaniem , a jeśli nie to zdecyduje się raczej na Klipsche , Silver 2 , tylko te Silvery moga być za mocne do pokoju .

Witaj,

Z wybranych przez Ciebie faktycznie też szedł bym w 160M

Będą dla Ciebie odpowiednie jeśli chodzi o oczekiwania dźwiękowe.

Jako nowe dobrą alternatywą były by ELACi B6. To granie z potężnym sporym basem, i delikatniejsza górą niż w Klipsch

Wśród używanych szukał bym jeszcze Heco ze starszej linii Metas XT. Ciezko do dostania w Polsce, ale na prawdę dobry produkt.

Pozdrawiam

Chyba jednak zdecyduje się na te Klipsche , lubię trochę basu , a one podobno go mają sporo tylko nie schodzi on tak nisko. Do popu i rapu to tez chyba nie będzie taka zła opcja ? :) . Jeszcze jedna osoba polecała mi Jbl Ti1000 , podobno grają nieosiągalnie dla dzisiejszych konstrukcji produkowanych w cenie 2000zł . A co z Silverami , jak myślisz ? Podobno zgrywają się bardzo dobrze z moim wzmakiem tylko czy nie są za duże o to jest pytanie .

Możesz 160 od nas sprawdzić w domu. Skończą się Twoje dylematy.

Faktycznie na drugim miejscu zaproponował bym Silvery 2. Miększy bas, deczko większy. Nieco obszerniejsza góra. Kolumny które lubią przestrzeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.