Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy przedwzmacniacz phono

Parsec

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze jestem odosobniony na Forum w twierdzeniu, ze lampowy przedwzmacniacz phono, jest naturalnym uzupelnieniem plyty analogowej. Poruszalem juz ten temat w innym watku, ale spotkalem sie z zarzutami, ze lampowy przedwzmacniacz gramofonowy nie robi nic innego tylko szumi. Oczywiscie przesadzam, ale taki ogolnie byl duch wypowiedzi, ktore byc moze, jak to sie zdarza na forum, pochodzily od osob, ktore nawet nigdy nie mialy okazji posluchac lampowego, poprawnie skonstruowanego przedwzmacniacza phono.

Posiadam klasyczny Music Reference RM-4 Phono Preamp. Przystosowany jest do wkladek MM i MC. Uzywa on dwie lampy ECC88. Wspolpracuje on z wkladka Benz Micro MC20EII. Nie szumi i ma wspanialy dzwiek.

Mam nadzieje, ze ten watek sprawi, iz wiecej osob zainteresuje sie takimi konstrukcjami. Byc moze stanie sie to za sprawa nowego przedwzmacniacza lampowego phono Jolida JD 9A :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam wszystkich wyznawcow lampowych przedwzmacniaczy phono!

Parsec

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13519-lampowy-przedwzmacniacz-phono/

Kilka razy robiłem na zamówienia lampowe preampy gramofonowe do mc i mm.[Wykonanie takiego klocka jest wyjątkowo upierdliwe]

Dla mm szumy były pomijalne ,dla mc juz były czasem drazniace.W lampowym preampie ze wzgledu na pewien rodzaaj kompromisow główny nacisk jest kładziony na formę brzmienia.Czy koniecznie lampową...chyba cos w tym jest.Poprostu nabywca musi byc miłośnikiem takiej formy brzmienia.

No tak do końca odosobniony nie jesteś, jak ktoś potrafi zrobić dobry to zrobi lampowy albo nie lampowy - ja wprawdzie jadę wyłącznie na MM a przedwzmacniacz u mni jak najbardziej lampowy - Abraxas Audio Lab. Z resztą równie, a może i bardziej ;)) lampowe pre Delta Studio też potrafi zagrać bardzo dobrze. Brzmienie nie poraża w przypadku Abraxasa dynamiką i rozciągnięciem pasma w górę, ale średnica stanowi klasę samą dla siebie w porównaniu do tranzystorowych pre jakie przed zakupem przesłuchiwałem.

Ken kessler z Hifi News jest najwyrazniej podonego zdania - w najowszym numerze opisuje swoj najnowszy zakup - audio research ph5 - piekna maszyna! Pisze ze to ''the most real souding phonostage'' do 2000 funtow. Jako najwazniejsze swoje kryterium wyoru ook ceny i dopasowaia do wkladek koetsu i london umieszcza wlasnie to zeby lampy byly w srodku!!! sorki za pisowie ale mam jakos azjatycka klawiature w kawiarence na lotnisku:)

• Redaktorzy

A ja ostatnio mocno przekonałem się do brzmienia prototypu phonostage Radicona. Jeszcze Qaudio nie doszedł, a tu już przekonałem się, że Radicon z Shelterem bardzo ładnie się zgrywa. Ale to trochę off, bo ani Qaudio, ani Amplifikatory lampowe nie są.

jozwa maryn -> Brawa dla Radicona! Bedzie to oddzielny przedwzmacniacz czy wewnetrzny do Aplifikatora? Osobiscie jestem ciekawy Jolidy JD 9A. Ma byc dostepna w najblizszych kilku miesiacach. Nie wiem jaka jak bedzie cena, ale dowiem sie.

Nowa gazeta u naszych zachodnich sasiadow, w niej test...

[obrazekLUKASZ-221758_1.jpg] [obrazekLUKASZ-221758_2.jpg] [obrazekLUKASZ-221758_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-555-100001283 1170262131_thumb.jpg

post-555-100001284 1170262130_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

nie wiem:) lubie byc ze slowackim sprzetem na biezaco bo prezentuje jakis poziom, samoroby wiekszosci naszych 'producentow' juz mnie nie bawia, napisz do nich, jak nie uzyskasz informacji to zadzwonie do znajomego sklepu w bratyslawie i sie wywiedza o to

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość j1911

(Konto usunięte)

Parsec>

Informacja ze strony Jolida, link pare wpisów wczesniej

" Model JD 9A: Phono Preamp

Construction Details and Features:

Phono pre-amplifier that will handle MM, MC and Dynamic head cartridges.

Rated sensitivity at .25 mV – 95 dB.

Two Outputs RIAA, Line stage.

Adjustable settings for cartridge type.

State of the Art Components: High quality audio potentiometer, gold plated RCA input jacks.

Low profile full body allows the unit to act as a base for your amplifier or turntable. No need to lose another shelf for a component.

Tube Output.

"

>parsec

masz to wyraźnie napisane w folderze: Tube output...

Jolid ainformuje o zastosowaniu dwóch 12AX7 w przedwzmacniaczu. Biorąc to na logikę nie można jednocześnie zrobić phono stage na podwójnej triodzie w układzie MC/MM i do tego jeszcze wykorzystać ją jako bufor wyjściowy z impedancją 600 omów !!! To jest po prostu niemożliwe !

pozdrawiam

>Parsec: Pre Radicona to oddzielna konstrukcja, chyba jedyny egzemplarz jest u J.M. vel A.R. Skontaktuj się z T.Burskim - będzie wiedział więcej. Produkcja "seryjna" (o ile o czymś takim można mówić w przypadku polskich producentów) zależy od reakcji na prototyp. Kontaktuj się z T.Burskim w razie czego. Z tego co słyszałem (od Radicon'u i z wpisów Józwy) brzmienie tego tranzystorowego pre jest bardzo analogowe.

Czy lampy maja jakies specjalne zalety akurat w tej aplikacji (przedwzmacniacz gramofonowy) oprocz tradycyjnych walorow dzwiekowych, tych samych jakie prezentuje we wzmacniaczach ? Pytam o to biorac pod uwage calkiem inna zasade dzialania a stad parametry, charakterystyki itd. Czy te czynniki predystynuja lampy do takiego zastosowania czy wrecz raczej przeciwnie ?

j1911 i Yaxa -> Nie znam sie na aspektach konstrukcyjnych. Z tego co piszecie wynika wiec , prosto mowiac, ze te lampy sa raczej dla "ozdoby". Moze Jolida powinna nazwac ten przedwzmacniacz hybrydowym? Nie wiem jednak czy ten termin nie jest zarezerwowany do konfiguracji, gdy lampy sa na wejsciu a tranzystory na wyjsciu, czyli odwrotnie niz w JD 9A.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Swego czasu MF zastosował w serii NuVista jakieś miniaturowe lampki, w prasie popularnej spotkałem jeszcze kilka razy wzmianki o nowej generacji lamp elektronowych zminiaturyzowanych do rozmiaru paznokcia.

Czy ktoś z Forumowiczów zna te lampki, ich parametry i ewentualne za i przeciw stosowaniu ich w sprzęcie audio, np w pre gramofonowych?

Te male lampy to nuwistory. Stad pewnie i nazwa NuVista. A teraz sensacja: nuvistorami zajmuje sie i prawdopodobnie popelnil juz na nich jakies urzadzenia...nasz forumowy darkul ! Zerknij na DIY, dawal nawet niedawno ogloszenie o checi zakupu tych malenstw wymontowanych z MIG-ow 29 (najlepsze ! :-) )

• Redaktorzy

Nu-vistory to są NOS-y produkcji Raytheon, z lat pi razy oko 70.-80. Nu-vistor jest nazwą raczej handlową, mają tam jakieś swoje oznaczenie producenckie. Miniatorowa lampa do zastosowania w sprzęcie militarnym.

Gość vasa

(Konto usunięte)

ok, to wiadomo już że są i to od trzydziestu lat, ale czy w tego typu lampach mini jest podział na diody, triody, tetrody etc..., czy jakies tego typu wynalazki są produkowane (np do zastosowań militarnych) i czy ktoś je wbudowuje w tory audio (nie licząc MF) z dobrym skutkiem?

Innymi słowy, czy jest to jakas ścieżka rozwoju produktowaego?

To jakis nietypowy chyba egzemplarz. Typowe byly w metalowych "naparstkach":

[obrazekLUKASZ-223649_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

To co Michaelson nazywał nuwistorem było w metalowych kapelutkach, a to co mianował trivistorem, było bez metalowego kapelutka. Dla utrudnienia, obecnie pan Antoni wygrzebał skądsiś MUWISTOR.

Natychmiast w drugim okienku zapytalem google o muwistor i muvistor a one mi na to, ze frazy nie odnalazly i moze chodzilo jednak o nuwistor. Napisz, skad ta wiadomosc, ewentualnie co wypiles przed napisaniem ostatniego posta.

Seduction Phono Preamplifier Kit:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Z zapowiedzi sprzetowych w którymś angielskim pismie. Oczywiście że to nie istnieje, to jest znowu jakaś marketingowa nazwa powołana ad hoc. W rzeczywistości lampka zapewne nazywa się 766655324x-II, albo coś koło tego.

• 4 miesiące później...

Widze na stronie Galen Carol Audio, ze Jolida JD-9A Vacuum Tube Phono Preamp kosztuje $450

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.