Skocz do zawartości
IGNORED

Przeróbka przedwzmacniacz gramofonowego TA-F535R

Michał_62652

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, własnie kupiłem swój pierwszy gramofon i tak się zastanawiam czy przedwzmacniacz który jest w moim Sony TA-F535R się do czegoś nadaje :D Podrzucam schemat z manuala. Prosiłbym o ocenę tego przedwzmacniacza może warto go jakoś przerobić albo w ogóle sobie to odpuścić i zbudować coś własnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

To całkiem przyzwoite pre phono. Jest przełącznik na wkładkę MC/MM. Układ dość popularny wśród japońskich producentów z czasów świetności winyla. Przed laty coś podobnego zrobiłem na bazie wzmacniacza NEC. Generalnie to niewiele bym zmienił. Kondensatory na wejściu C101, C201 z elektrolitów na jakieś foliowe. Wymagania odnośnie napięcia są małe więc problemu nie będzie. To samo z kondensatorami na wyjściu C105, C205. No i można dać nowe elektrolity C106, C206 bo one też są w ścieżce sygnałowej. Resztę zostaw w spokoju. Nie widać zasilacza bo tam też jest jakiś potencjał, no chociażby elektrolity za mostkiem. Ale zasilacz pewnie jest wspólny dla całego toru sygnałowego.

Faktycznie źle szukałem :) czy w miejsce C105 mogę zastosować 30VAC; 50VDC; czy muszę dać 63VAC; 100VDC.

Jeszcze jedno małe ostatnie pytanie :) w miejsce c106 c206 zastosować zwykle elektrolity? Czy lowERS a może bipolarne.

Kondy wymienione, wszystko fajnie gra. Zastanawiam się czy można się pokusić o wymianę RC4560 na coś innego?? Np. NE5532 lub jakiś OPA? Możecie coś polecić w tym konkretnym przypadku. Co jeszcze warto poprawić przy wymianie tego opampu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.