Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie wąskie kolumny do salonu do 2,5 kpln?

mitch

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zaczynam widzieć światełko w tunelu, tj. zaczyna spinać się budżet domowy I tak powoli dojrzewamy do kupna czegoś, co będzie nam brzęczeć w salonie.

Pomieszczenie jako takie ma 7,5 m x 4,5 plus otwarta kuchnia. Natomiast sama część z TV i kanapą jakieś 4,5 m i szerokość ok 2,7 m i jest ograniczona z lewej strony ścianą.

Kolumny podłogowe muszą mieć mniej niż 18,5 cm szerokości i będą w odległości 2 m od siebie. Budżet to maksymalnie 2500 dwie kolumny. Dodatkowym atutem będzie dopasowanie do kolorystyki salonu - ściany w bielach, do tego szafki biały połysk. Venge i inne orzechy odpadają, w grę wchodzi wyłącznie czarny. Jakby było coś w białym połysku, to pewnie z 100 czy 200 zł żona by dorzuciła Im węższe, tym lepsze, niestety tego nie przeskoczę, tak samo jak kasy. Ktoś, coś poleci?

Jak na razie znalazłem Taga Harmony Platinum F-60 Sl Slim, które mieszczą się w moim budżecie, nawet biała wersja w połysku przy lekkim nagięciu budżetu.

Na razie nie wiem, czy od razu kupię resztę głośników, natomiast prędzej czy później i tak mam zamiar kupić surroundy i centralny, na które łącznie będę mógł przeznaczyć kolejne 2,5 kpln. Subwoofera raczej nie będzie, bo nie ma na niego fizycznie miejsca. I tak, wiem, KD bez suba będzie słabe, ale jedyne miejsce gdzie mógłby stać, to 60 cm ścianka między drzwami balkonowymi oddalona o 1,5 m na prawo od prawej kolumny. No, jeśli na subie mógłbym postawić doniczkę z drzewkiem ficus bonsai, to może mój naczelny dekorator wnętrz by się zgodził ;)

Amplituner to dziadek, Technics SA-AX7. Zabierze go syn, a na oku mam Pioneera vsx-932 lub Onkyo 656. Oprócz filmów będziemy puszczać muzykę z Spotify/Tidala lub yt. Tak na marginesie, czy przy takim korzystaniu z muzyki i takich wąskich kolumnach ma jakiś sens kupowanie wzmacniacza stereo?

Może STX Electrino-200 jak wąskie. Do białego salonu w sam raz białe z czarnymi maskownicami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko do KD i bez subwoofera to ja nie wiem czy to się nadaje.

Ukryta Zawartość

Witaj,

Musisz znać pewnie ograniczenie takich kolumn. One nie mają dużego ani nisko schodzącego dynamicznego basu.

Skoro mówisz że subwoofera nie będzie to i kina zatem nie będzie. Albo jedno albo drugie.

Tagi czy też wspomniane Radiusy muszą być podparte subwooferem.

Może warto zwrócić uwagę na Elac FS77 oraz ELAC F5 z tm że te nie sa białe.

Dalej Indiana Line Tesi 542, oraz mój faworyt Heco MS 800

Ukryta Zawartość

tu masz przy najmniej bas z prawdziwego znaczenia. Tylko czy masz je jak ustawić?

Piotrek

Ukryta Zawartość

Yamaha F330 w wersji WHITE. Szerokość frontu 18cn w najszerszym miejscu 20cm. Szybki mocny basik, lekkie podbicie skrajów pasm. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/yamaha-ns-f330.html

Druga opcja Indiana Line Tesi 542. Więcej średnicy, piękne nasycone granie. Grają jakby były sporo większe. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/indiana-line-tesi-542.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <-- 16cm szerokości , zapewne chcesz wąskie z uwagi na brak miejsca , obadaj cennik w podstawie masz czarny pcv , oraz bardzo ładne białe HG , pewnie na jakimś upuście w okolicach 3000zł/kpl.

PS: tak wertuje tematy , sam założyłem ,często rzuca się poradami nie związanymi z tematem , w tym wątku autor może nie przeskoczyć zakładanej szerokości i już ;)

Ukryta Zawartość

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Było kiedyś coś takiego jak System Audio - bodajże model SA1250 (i 1230). Jak na swój rozmiar całkiem fajnie toto grało. Widzę, że kontynuują ideę takich wąskich kolumn - niestety nie wiem jak wypadają nowe modele.

Zdjęcie z:

Ukryta Zawartość

6.jpg

edit: białe też były (a na pewno nowe modele są w bieli):

s-l1600.jpg

źródło:

Ukryta Zawartość

No i stare AP Virgo... ale to już chyba nie pod kino...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spójrz na najnowszą, polską konstrukcję STX Electrino 200 (https://www.q21.pl/stx-electrino-200.html). Wymiarami pasuje, masz wybór kolorów, brzmieniowo natomiast to dźwięk otwarty, bardzo swobodny, dynamiczny z lekko wyeksponowanymi skrajami pasma.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moja dekorator wnętrz ;) na razie wstępnie zaakceptowała Indiana Line Tesi 542. Ponieważ nie mam możliwości odsłuchu, pytanie czy ktoś może podpowiedzieć, jak gra cały komplet 5.0 Indiana Line w kinie domowym bez suba? Na ile będzie brakować basu? Sub też jest w planach, tyle, że będzie pewnie musiał poczekać z rok.

I drugie pytanie - jak to będzie grać jako stereo pod ampli Onkyo 656? Muzyka to klimaty w stylu Eric Clapton, Ray Wilson, Phil Collins, Queen, Editors, U2, ale też Markiewicz, Chylińska czy Varius Manx.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Moja dekorator wnętrz ;) na razie wstępnie zaakceptowała Indiana Line Tesi 542. Ponieważ nie mam możliwości odsłuchu, pytanie czy ktoś może podpowiedzieć, jak gra cały komplet 5.0 Indiana Line w kinie domowym bez suba? Na ile będzie brakować basu? Sub też jest w planach, tyle, że będzie pewnie musiał poczekać z rok.

I drugie pytanie - jak to będzie grać jako stereo pod ampli Onkyo 656? Muzyka to klimaty w stylu Eric Clapton, Ray Wilson, Phil Collins, Queen, Editors, U2, ale też Markiewicz, Chylińska czy Varius Manx.

No sub musi być. Będzie to grało po prostu z brakiem dolnego rejestru w filmach szczególnie.

Napisz do nas zrobimy cenę całego seta.

I będziemy pamiętać o tym przy dokupowaniu suba w przyszłości.

Ukryta Zawartość

Piotrek

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ze swojej strony uwadze polecę Wilson Raptor 5. Maluchy, bardzo wąskie. Więc teoretyczne wymogi spełniają.

Poświęć troche czasu, przejedz się po salonach i posłuchaj bo moim zdaniem warto. Albo nawet zabierz ze sobą i posłuchaj w swoich warunkach.

No i w tej cenie będziesz miał kompletnie nowe sztuki co chyba jest całkiem ważną sprawą:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.