Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny bezszumowy PC - tym razem Streacom z I5 oraz zasilaczem stabilizowanym

bagnet

Rekomendowane odpowiedzi

Rok i 7 miesięcy wytrzymałem bez kolejnego składaczka, wcześniej zrobiłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak znudził mi się i powędrował do sąsiada. Postanowiłem, że następny będzie srebrny i trochę mocniejszy bolid, w dodatku z możliwością zamontowania karty PCExpress (albo dżwiękowa, albo graficzna, jeszcze nie zdecydowałem) no i tym razem powalczę z zasilaniem.

Wyszło takie zestawienie:

Obudowa Streacom FC8WS Alpha (nie chciałem napędu, jak bezszumowy, to bezszumowy - musiałem obudowę ściągać z Anglii)

zasilacz 100VA Ultra low Noise 100W R-core (ściągałem z Chin, bardzo fajny i porządnie wykonany zasilacz ale kosztowo... po opłaceniu cła i podatku to u Tomanka wyjdzie chyba cenowo podobnie)

Płyta Asus STRIX B250I GAMING do obsługi procesora Kaby Lake.

Procesor Intel Core i5-7400T (obniżone napięcie i moc maksymalna 35W)

Pamięć Ballistix DDR4 Sport LT 16GB/2400

do tego jeszcze zasilacz 24pin DC ATX PSU 12V DC Input 160W jako dzielnik napięć do płyty

oraz w przyszłości

USB Izolator galwaniczy

Wszystko biega na Microsoft Windows 10 Home + Foobar2000 + Tidal + streaming muzyki i video z NAS.

Po złożeniu i odpaleniu stress-testów temperatura procesora po 30 min... tadam!!! 46 st. C :) radiator na obudowie nawet się nie nagrzewa za mocno, ciut cieplejszy niż otoczenie. Temperatura płyty 48st C. Jestem bardzo zaskoczony efektywnością odprowadzania temperatury z procesora.

No i teraz najważniejszy efekt - jest różnica w jakości dźwięku między zasilaniem z zasilacza Chieftec (dobry impulsowy zasilacz) i zasilania stabilizowanego.

Samo złożenie obudowy Streacom jest dość proste, najtrudniej założyć rurki heat-pipe ale zrobiłem tak, że:

- nie skręcałem wszystkiego na maksa, tylko przypasowałem rurki bez pasty,

- zaznaczyłem pisakiem z góry i z dołu jak je ustawić,

- posmarowałem pastą odprowadzającą w miejscach zaznaczonych,

- dopiero skręcałem w kolejności - najpierw podstawkę aluminiową od procesora do płyty (na długie śruby), potem rurki do obudowy i dopiero na końcu rurki do podstawki od procesora. W innej kolejności można nabroić.

Tak to teraz wygląda :)

post-13547-0-14202800-1509492537_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać muzyki! :)

A cena calosci to tak mniej wiecej... :)

Wlasnie jestem na etapie skladania podobnej konfiguracji z i5 i zintegrowana karta graficzna Iris 540 lub 640. Przy niektorych mobilnych wersjach procesorow TPD moze byc nie wieksze niz 28W :))) to juz w takim razie zupelnie nie bedzie sie grzało (mam nadzieje)

Tak to wyglądało:

Obudowa Streacom FC8WS ebay 865zł

zasilacz 100VA Ultra low Noise 100W LPS R-core display aliexpress 835zł

Płyta Asus STRIX B250I GAMING morele 474zł

Procesor Intel Core i5-7400T morele 830zł

Windows Microsoft Windows 10 Home PL 32/64-bit BOX morele 460zł

Pamięć Ballistix DDR4 Sport LT 16GB/2400 morele 570zł

Razem ok 4150zł

Nie wiem, ale może sprawdzę, bo mam już zamówienie na następny taki PC a procesora jeszcze nie ustaliliśmy. Generalnie to już na procesorze I5-7400 wszystko śmiga aż miło i streaming w FullHD działa perfekcyjnie. I3 8100 będzie ciut szybszy na single core, ale wolę mieć 4 core z niższą temperaturą niż 2 core z wyższą. Lubię budować takie PC, są ładne, porządne i bardzo wszechstronne. Gdyby nie to, że już pracuję na 2 etaty, to bym się w to bawił "bardziej". A tak, to po prostu robię dla przyjemności, po znajomości ale przede wszystkim bez zobowiązań czasowych. Natomiast samo składanie, wybieranie najlepszych elementów i wiedza, którą się przy tym zdobywa oraz takie techniczne / inżynierskie pasowanie elementów bardzo mi się podoba. I świadomość, że mogę coś zrobić własnymi rękami, oddać w dobre ręce i ktoś się z tego ucieszy. Bardzo to miłe.

Zasilacz takowy od chińczyka również posiadam, bardzo dobry wybór, na tyle by zasilać drogiego DAC-a (Mytek Brooklyn)

z wymiernym rezultatem. Zasilanie PC - serwer muzyczny był na wyrost w moim przypadku. Z ATX PSU 12V DC nie odnotowałem różnicy pomiędzy w/w zasilaniem stabilizowanym a impulsowym o dostatecznej mocy (typowy do notebooka).

Pozytywny efekt użycia stabilizowanego zasilacza zależy od wielu czynników, miedzy innymi czy DAC ma interfejs USB synchroniczny czy asynchroniczny.

Izolator galwaniczy dla interfejsu USB byłby wskazany między innymi w celu eliminacji tzw pętli masy.

Jeśli używa się ATX PSU 12V DC taka pętla nie wystąpi, gdyż masa źródła zasilania (zerowy)

nie ma styku z obudową PC.

I3 8100 będzie ciut szybszy na single core, ale wolę mieć 4 core z niższą temperaturą niż 2 core z wyższą.

i3 8100 jest procesorem mającym fizycznie 4 rdzenie, taktowane 3,6 Ghz . Natomiast i5 7400T ma tylko 2,8 Ghz na 4 rdzeniach, a na jednym rdzeniu max 3 Ghz. ... do tego i3 8100 kosztuje ~500zł, a i5 7400T ~800zł.

Generalnie, to cała produkcja Intela opiera się na dokładnie takich samych procesach technologicznych, procesory I3 I5 I7 oraz wszystkie ich odmiany serii G i innych są produkowane dokładnie w taki sam sposób z tą samą architekturą. Potem sprawdzają, która część procesora jest wykonana prawidłowo oraz do ilu GHz można je taktować i tak są wkładane w pudełka i sprzedawane. Np. w Kaby Lake jest tak:

I7 ma 4 rdzenie, 8 wątków, 8MB cache L2

I5 ma 4 rdzenie, 4 wątki, 6MB cache L2

I3 ma 2 rdzenie, 2 lub 4 wątki, 4MB cache L2.

itd, itd. Generalnie im dalej od środka tafli krzemowej, tym więcej błędów w strukturze i trawieniu i tym gorsze mnożniki, tym więcej zepsutych procesorów i gorsze możliwości "kręcenia procesora". Aby zredukować straty wymyślono właśnie system "uzdatniania" zepsutych procesorów blokując ich uszkodzone bloki. W eprom procesora wgrywa się tylko które bloki nie są czynne i voila, mamy różne procesory.

Ja wybierałem procesor przede wszystkim pod względem TDP, potem ilość core, potem częstotliwość taktowania, potem cena. Ten wybór DLA MNIE był optymalny.

Kwestia zasilania to przede wszystkim duża zwłoczność na zasilaczu liniowym oraz zmniejszenie szumów z sieci (zasilanie z gniazdek z DC Blokerem). Dla mnie to bardziej element mojego komfortu psychicznego niż słyszalnego wyboru.

• 3 miesiące później...

Wkładając kartę ppa porobiłem parę fotek, jak wygląda komputerek na zewnątrz i w środku. Trzeba przyznać, że te obudowy są bardzo porządne, choć trzeba uważać, bo mają 2 różne systemy rurek HP i zawsze trzeba zapytać, czy będzie pasował do płyty.

Ukryta Zawartość

post-13547-0-48305600-1518705876_thumb.jpg

post-13547-0-67204700-1518705888_thumb.jpg

post-13547-0-22792300-1518705896_thumb.jpg

post-13547-0-47728600-1518705903_thumb.jpg

post-13547-0-56983200-1518705911_thumb.jpg

post-13547-0-97445000-1518705920_thumb.jpg

post-13547-0-19870700-1518705932_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.