Skocz do zawartości
IGNORED

Sposoby na ograniczenie efektu tęczy

adamenty

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w sumie dość szczęśliwym posiadaczem DLP-ka Toshiby model bodajże S-20 . Niestety projektor ten jak większość tego gatunku posiada nieprzyjemną przypadłość zwaną efektem tęczy. Co "zabawne" kupując ten projektor podczas prezentacji ,która nie trwała specjalnie krótko nie spotkałem się z nim ani razu .Ale teraz jest i choć mnie osobiście bardzo on nie przeszkadza ( a na pewno mniej niż LCD-owski screen dooor effect ,który co prawda nie dotyczy wspaniałych projektorów panasonica oraz kilku innych na które nie mogłem sobie pozwolić , bo kosztują dwa razy tyle co Tośka )w każdym bądż razie postanowiłem co nieco pobuszować w sieci i dowiedzieć się jak się pozbyć tęczy.Wszystkie z opisanych poniżęj sposobów wypróbowałem- Po pierwsze całkowicie efektu tęczy domowym sposobem nie da się wyeliminować ale można go dość znacząco ograniczyć sposobów jest kilka im więcej ich ze sobą zastosujecie tym efekt będzie lepszy a tęczy mniej pierwsze co trzeba zrobić to zmniejszyć rozmiary wyświetlanego obrazu np. z 90'' na 80'' oczy wtedy będą mniej rozbiegane a co za tym idzie mniej szans na rozszczepienie koloru , po drugie i co bardzo ważne trzeba koniecznie zmniejszyć kontrast do takiego jaki mamy zazwyczaj w niezłym kinie (w ostatnim i najważniejszym punkcie ostrość poprawimy ale w nieco inny sposób ). Jeżeli te zabiegi wyeliminowały znacząco naszą tęczę to dobrze , jeżeli jednak chcecie jeszcze bardziej to musicie się zaopatrzyć ( najlepiej pożyczyć na okres prób , bo nie wiadomo czy działanie wam podobnie przypadnie do gustu , co mnie i paru innym ) w filtr polaryzacyjny o średnicy zbliżonej do waszego obiektywu ( trzeba go przykleić za pomocą taśmy klejącej ).Ja na swoim projektorku zauważyłem ogromną różnicę ubyło ok 80 % tęczy obraz stał się bardziej kontrastowy ale też znacząco ciemniejszy toteż musiałem go trochę rozjaśnić , co nie było problemem bo salę mam całkowicie zaciemnioną i brightnes mam ustawiony na minus 13, z filtrem na minus 9 , wszystko oczywiście w trybie lampy low. Ew. zmiany barw można poprawić za pomocą ustawień . Filr polaryzacyjny ma też tą pozytywną cechę , żę poprawia prezentację dużych jasnych powierzchni np nieba , morza itp dodając im odcieni i głebi , eliminuje też w zastosowaniach fotograficznych efekt odbitego światła od powierzchni szklanych i metalicznych i tak mi się wydaje , że ta jego cecha ma własnie wpływ na znaczącą likwidację efektu tęczy- lecz jest to bardziej moje przypuszczenie niż fakt. Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.

brzmi niezle

tak to jest z tymi projektorami z koleczkiem x2

mnie osobiscie przeszkadza tecza x3 ale x4 jest juz spoko

nie mniej jednak po dwoch piwkach juz go w ogole nie zauwazam

>>> mateuszek

Filtry polaryzacyjne NIE MAJĄ "stopnia przyciemnienia", ani "mocy".

Są tylko kołowe, liniowe i różnią się średnicą gwintu.

BTW przesztańcie pisać dyrdymały wyssane z palca o zakładaniu filtrów polaryzacyjnych w celu poprawy jakości obrazu z projektora, bo koń by się z tego uśmiał. Pomijam już zasadę działania takiego filtra, bo tę- można znaleźć w sieci, a skupię się na jednym, bardzo prostym i logicznym przemyśleniu i sugestii: Czy nie zastanowił Was fakt, że jest tylu producentów projektorów, którym nawet przez pusty łeb nie przeszło że mogą dodać szkiełko za 10 dolców i poprawić jakość że hohohooooo ?

To chyba trochę tak, jak z magnetyzerami w autach. Ponoć są świetne, redukują spalanie o 5-10% na 100km, w hurcie fabryki aut kupiły by je po 2-4 dolce, a żadna z fabryk tego nie zrobiła i nie montuje ich seryjnie, choć to tylko marne 4 dolce ...

Wniosek ?

No coż podobne opinie widziałem też na forum amerykańskim , skąd w ogóle zaczerpnąłem opisane przeze mnie na wstępie pomysły.Pewnie całkowicie zgodziłbym się z oponentami , gdyby nie to , że sam widziałem poprawę , ale to może rzeczywiście auto-sugestia , tle że w moim przypadku musiała by to być auto-sugestia zbiorowa ( bo poprawę zauważyło kilka osób. Co do stwierdzeń , że filtr polaryzacyjny nie przyciemnia ani nie poprawia kontrastu to oczywiście totalne bzdury , wie to każdy kto choć trochę zna się na fotografii. A wracając jeszcze do f. polaryzacyjnego i jego ew. wpływu na ograniczenie ef. tęczy( choć to przeciż nie jedyny sposób opisany przeze mnie na walkę z tym uprzykrzającym niektórym życie , '' dobrodziejstwem'' DLP ) - wydaje mi się ,że najlepiej po prostu spróbować samemu.

Skoro to zbiorowa autosugestia, to zbiorowo optentujcie ten pomysł i sprzedajcie go n.p. Toshibie. W ten sposób zarobicie milion dolarów, a i Toshiba wymiecie konkurencję z rynku w miesiąc. Sądzę że stać ich na dorzucenie do każdego projektora szkiełka za 10 dolców w imię zrównania konkurencji z ziemią. A może inne firmy dadzą za tem pomysł więcej ??? Kto wie ??? W każdym razie - szczerze życzę powodzenia.

I jeszcze drobne sprostowanie:

NIE PISAŁEM że filtr nie przyciemnia ani nie poprawia kontrastu, tylko że NIE kupuje się filtrów polar mniej lub bardziej przyciemnionych, a to różnica. Ktoś najwyraźniej pomylił Polar z filtrem szarym, zwanym też bodajże ND.

Na fotografii trochę się znam. Na fizyce też. Filterek CircularPolar też posiadam, a nawet jest to niezła HOYA za 3 stówki. Poczytaj proszę trochę w sieci co taki fitr daje i przede wszystkim JAK DZIAŁA, bo to najważniejsze.

A czy ja napisałem , że kupuje się polary mniej lub bardziej przyciemnione ? , nie pisałem taż , że f. polaryzacyjny eliminuje efekt tęczy - napisałem , że tylko ogranicza częstotliwość jego występowania wg. nie tylko mojej subiektywnej oceny . A apropos szkiełka za 10 usd to nie wiem może są jakieś , które tyle kosztują ale mój King , którego wykorzystuję głównie do celów fotograficznych ( fotograia przyrodnicza ) , kosztuje ok 30 -40 usd. Nie jest moim celem robienie komukolwiek z''mózgu wody '' , ale po prostu pomoc zważywszy na to ,że w dobrych sklepach foto towar można wypożyczyć za kaucją , warto IMO czasem poeksperymentować.

Tiaaaaa... Są ludziska, którzy twierdzą że jak mają magnetyzer to im auto pali o 20% mniej paliwa i szczerze w to wierzą. Z tym polarem i projektorem jest dokładnie tak samo. Ponawiam apel: Weźcie to opatentujcie i sprzedajcie jakiejś firmie za ciężką kaskę, bo się taki świetny pomysł marnuje... Aż dziwne że żaden "debil" z Toshiby, Panasonica, czy innego giganta na to nie wpadł. A Ciebie to nigdy nie zastanowiło ?

Proponuję EOT.

W tym problem przyjacielu , że nie ja to wymyśliłem ale spotkałem się z tym patentem na jakimś jankeskim forum home cinema, gdzie kilka osób opisywało swoje próby z ograniczeniem e.tęczy i pomysł z polarem był był bardzo często polecany - choć oczywiście byli też ludzie , którzy podobnie jak ty całość pomysłu negowali.

W tym problem przyjacielu , że nie ja to wymyśliłem ale spotkałem się z tym patentem na jakimś jankeskim forum home cinema, gdzie kilka osób opisywało swoje próby z ograniczeniem e.tęczy i pomysł z polarem był był bardzo często polecany - choć oczywiście byli też ludzie , którzy podobnie jak ty całość pomysłu negowali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.