Skocz do zawartości
IGNORED

Tuba Akustyczna na ARZ 6608 (Acu Horn)

yogilla

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś słuchał czegoś podobnego?

A może już się pokusił o zrobienie ?

[obrazekLUKASZ-222629_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tej akurat nie słyszałem, ale robiłem tubę szerokopasmową na Visatonie i grała jak na mój gust słabo. Ale ja lubię dobry i mocny dół i górę, a na głośniku szerokopasmowym tego nie osiągniesz. Niektórzy mówią, że jest dobra scena, ale dobrą scenę można też uzyskać na układzie 2 drożnym. O szybkości basu nie ma co pisać, bo te tuby basu raczej nie mają.

Jeśli chcesz zaprojektować tubę to jest sporo programów, np "Speaker" lub "phorn". Ważne, aby zastosować pułapkę i ograniczyć średnicę bo nie da się tego słuchać.

Natomiast tuby basowe mają same zalety i wcale nie muszą być duże ;-)

Ciekawostka ... czy wiecie ze glosniki zastosowane w tubach Accu Horn kosztuja po ... 38 zl za szt? A cale kolumny juz ponad 7kzl ... droga ta sklejka ;). Tych kolumn nie sluchalem ale mam te glosniki (Tesla) i moim zdaniem nie obejda sie bez tweetera. Wyrazny spadek powyzej 10k a to troche za nisko.

Po namysle ... widzialem szfki i krzesla ... mniej ladne w cenie po 10 000 zl wiec moze, jesli skrzynki wykonane sa z dusza i zapalem ktorego wielu naszym producentom brakuje, jednak warto? ... oczywiscie ja za raz wsadzil bym tam Lowthera, ktory moze grac nawet bardzo cicho a gore ma wrecz rewelacyjna, ale to moje osobiste zdanie i jak niektorzy twierdza ( i pewnie maja racje) przyzwyczajenie. W kazdym razie z calym sercem polecam konstrukcje szerokopasmowe, do mnie przychodza znajomi ze swoimi plytami (tymi samymi ktore mam ja) po "sprzeczce" ze ja mam zapewne inne wersje tych samych utworów, bo slychac wiecej i fajniej. Wychodza z nosami na kwinte i z burza muzgow jaki by tu kuszacy opis dac na allegro zeby szybko pozbyc sie swojego starego sprzetu.

• 2 tygodnie później...

Jeśli możesz to podziel się swoimi informacjami nieco bliżej.

Czy robiłeś tuby sam , jaki projekt jaki konkretnie dałeś głośnik.

Bardzo mnie interesuje koncepcja tego typu głośników.

Znalazłem pod tym adresem kilka ciekawych konstrukcji , co o tym sądzicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka osob na forum budowalo juz tuby - chocby obecny w tym watku Yogi, ktory gra na Hedlundach, czy tez kolega z Wroclawia, ktory robil Fidelio i jeszcze ktorys projekt Lowthera - poszukaj wpisow na forum.

Moich tub (niestety) nie zbudowalem sam - ogromne szafy, obecnie po ok 80kg szt :) Poczatkowo graly wlasnie z Tesla, ktora siedzi w Acuhornach i to juz byla lepsza tuba niz ich, a po wymianie glosnikow na Fostexa FE206E

(ok 1 tys pln za pare) zrobilo sie naprawde pieknie. Dzwiek oczywiscie jest specyficzny i nie wszystkim musi sie podobac - dla mnie to bajka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.