Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja ramion - jeszcze jedna !

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Na wyważaną odpowiedź i to w pełni zgodną z prawdą przyjdzie czas.

Uogólniając podział skal w dzisiejszych czasach jakby ktoś miał go oczywiście stosować dotyczył by raczej podziałowi dla wkładek lekkich i ciężkich. Nakłada się na to jeszcze sposób mocowania liczony od przewieszania. Tu znów bym musiał nagiąć parę spraw ale dalej ogólnie wyobraź sobie skalę od 0 do 10 wtedy zobaczysz że dla lekkich wkładek poruszać się będziesz w skali mniejszej powiedzmy 2-6 a w przypadku ciężkich i jeszcze montowanych na końcu szyn (prowadnic) w większej np. 5-10. Dlatego wygodnie mieć skale np. dla przykładu ostatniego o takim skoku 0-1-2-3-4-5-5,2-5,4-5,6 ... .-8,8-9,10 aby bardzo precyzyjnie ustawić odciąg ramienia. Mam nadzieje, że za bardzo nie zaciemniłem.

Witam !

>dudivan

"przewieszenie" czyli overhang - jest to odległość liczona od osi talerza do promienia, jaki zakreśla punkt wyznaczony przez czubek igły.

>miś

Skale skalami, ale jest to temat trochę mało praktyczny, skoro i tak nikt nie ustawia AS w/g skali tylko w/g obserwacji na "czystej" płycie.

Notabene pamietam jeszcze niejedno zalecenie z manuali gramofonowych, aby AS ustawiać tak samo, jak siłę nacisku, czyli np. przy nacisku 1,5 G ustawić na skali AS 1,5. Gdyby jeszcze te 1,5 G nacisku odpowiadał prawdzie ( jeszcze nie sprawdzałem zgodności skali nacisku w AKITO, ale w tańszych ramionach jest tragicznie ) - jednym słowem trzeba mieć wagę. I jednak nie ustwiać AS w/g zaleceń producenta :-)

Pozdr.

Zatem panuje balaganik w terminologii. "Przewieszenie", "overhang", ktos jeszcze uzywa "wysieg". Wszystko to wyglada na swojskie tlumaczenia. Czy istnieje jakis termin oficjalny, uzywany w polskiej literaturze ? Ja spotkalem sie jedynie z pojeciami "wydluzenie" i "skrocenie".

A co do ustawiania antyskatingu to ustawia sie go tak, ze podlacza sie oscyloskop do prawego kanalu i obserwuje ksztalt sygnalu z plyty testowej. O !!!

Ja jeszcze czytałem o "przesięgu" i to chyba na forum. Mam wrażenie, że dopiero w ostatnich latach te terminy usiłują wejść do j. polskiego - wcześniej u nas mało kto się tym zajmował. A o dobre (dobrze brzmięace) tłumaczenie trudno.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Stożek, nie wątpię że rozumiesz co to jest przewieszenie, ale tłumaczysz to...

Co niby zakreśla promień? W jakim punkcie na długości promienia (który jest pewnym odcinkiem przecież) to mierzyć? Odcinek, czy prostą wyznaczają dwa punkty, jeden podałeś (czubek igły) a drugi? A nie lepiej napisać, że jest to różnica między odległością osi talerza od osi ramienia, a odległością czubka igły od osi talerza? Każdy zrozumie.

Oczywiście macie koledzy rację, ja po prostu opisuję to, co widzę przestrzennie, dlatego może to być trochę mało czytelne dla innych. Opisałem rysunek, jaki gdzieś widziałem - jeżeli obraca się ramieniem to igła zakreśla promień, którego środek znajduje się w punkcie obrotu ramienia - to chyba jasne :-)) Jeżeli połączymy linią prostą osie ramienia i talerza, to zauważymy, ustawiająć igłę na przedłużeniu tej lini, że czubek igły znajdzie się trochę dalej od osi talerza. i to jest właśnie "overhang". Ale przepraszam za skrót , oczywiście.

Popieram dudivana - niech zostanie "overhang".

Jak juz wspomnialem, w jakiejs starej ksiazce znalazlem "wydluzenie" i "skrocenie". Wydluzenie byloby nawet szczesliwsze bo przewieszenie kojarzy sie z jakims zwisaniem czegos przelozonego przez krawedz, sznur czy co tam. Najblizsze overhangowi byloby wiec przewieszenie ale nie ma terminu, ktory polaczylby obie mozliwosci: "wydluzenie" i "skrocenie".

Widzę, że tworzymy nowe zasady i definicje. Nieźle, tylko że coś Kolegom ten wysięg nie wyszedł... :)

Juz raz tłumaczyłem na forum co to jest (Dudivan), ale widać kol. Dudivan ma krotką pamięć. Cóż, Stożek wyjaśnił to bardzo prosto i wyraźnie, ale widać Koledzy nie posługują sie wyobraźnią, więc pozwolę sobie zamieścić naprędce wykonany przeze mnie szkic który mam nadzieję zakończy chwilami zabawne dywagacje n/t rzeczonego wysięgu (overhang)

pozdro...

[obrazekLUKASZ-226323_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rysunek był zrobiony na szybko, wiec dużo w nim uproszczeń. A jak sie komuś nie bedzie podobał - niech dalej filozofuje i wymysla teorie "o wyższości świąt... itd" :) Dalej uważam, że Twoje wyjasnienie wysiegu było wyczerpujące a kombinacje w typie "różnica między odległością osi talerza od osi ramienia, a odległością czubka igły od osi talerza? Każdy zrozumie." To jakieś jaja! Parę razy to czytałem i qrde jedyne co mi wyszło to, że jeśli mamy np: (biorąc jako wzorzec ramie SME Seria V)

odległość oś talerza - os ramienia = 215,35 mm

odległość oś talerza - igła = 17,8 mm

różnica = 195,55 mm

toż to K...WA !!! jakaś paranoja a nie overhang

Oczywiście nie mam zamiaru nikogo obrażać, ale prosze Kolegów tylko o jedno - jak Człowieku nie jesteś pewien, to nie wymyślaj, bo forum służy wymianie doświadczeń i wiedzy a nie swobodnej (i kompletnie bezsensownej) interpretacji ściśle okreslonych zjawisk i funkcji. Ktoś to przeczyta z przekonaniem słuszności rzeczonej tezy powtórzy i idą w świat takie bzdury i dyrdymały... :(

Bez obrazy :)

Pozdrawiam

PS W SME Seria V OVERHANG wynosi 17,8 mm (to właśnie ta NAJMNIEJSZA odległość ŁUKU zataczanego przez igłę od osi talerza)

dudivan>

postaram sie wyjaśnic Ci kwestię różnic pomiedzy prowadzeniem igły sferycznej a eliptycznej (w olbrzymim skrócie i uproszczeniu):

igła sferyczna poprzez swój profil (wypadkowo, większa, powierzchnia styku z rowkiem w stosunku do profilu eliptycznego) posiada większe "opory toczenia" co owocuje mocniejszym "ściąganiem" do środka płyty. To w zasadzie wszystko n/t różnic pomiedzy elipsą a spiralą (oczywiście, w tym konkretnym kontekście) :)

MCGyver bardzo słusznie zauważył, że skala sama w sobie nie pozwala w żaden racjonalny sposób ustawić siły odśrodkowej. Ustawianie skatingu na "oko" jest jedną z najprostszych a zarazem najskuteczniejszych metod regulacji tego elementu. Z reguły skala stanowi jedynie jakąś informację optyczną. Wyjatkiem są tu bez wątpienia ramiona wspominanego wcześniej SME, w którym antyskating powinno się ustawiać w/g klucza: siła nacisku/odpowiadajaca jej wartość na skali antyskatingu. A płytę testową i oscyloskop ma może 0,001% użytkowników gramofonów, więc darujmy sobie takie metody - są diabelnie skuteczne, ale niestety dostepne tylko dla BARDZO NIEWIELU.

Również za MCGyverem potwierdzam, że taka forma skali (nie osobnej regulacji) występowała w całej kupie gramofonów z różnych półek i poziomów cenowych, wiec nie ma to żadnego konkretnego związku z przedstawionym przez Ciebie ramieniem semitangencjonalnym. Raczej można tu zauważyć, że takie oznaczenia miały swój "złoty" wiek w okresie zejścia pod strzechy wkładek wyposażonych w igły o szlifie eliptycznym.

Pozdrawiam

Yaxa, to teraz obejrzyj swój rysunek i pomyśl czy nie napisałem tego samego (UWZGLĘDNIJ KURNA POPRAWKĘ OCZYWISTEJ POMYŁKI DWA POSTY NIŻEJ !!!) Napisałem to samo, tyle że pomyłkowo napisałem ponownie "osi talerza" zamiast "osi ramienia". Pisałem Ci o pomyłce, ale wolałeś tego nie zauważyć, jedyny prześwietny nieomylny specjalisto. Pomyśl cholera logicznie zanim ponownie zarzucisz mi pisanie bzdur i dyrdymałów, chyba że nie starcza Ci wyobraźni do takiej operacji umysłowej jak korekta omyłki i musisz mieć narysowane. Kurde, człowiek się niechcący pomyli, nawet się poprawi, ale nieważne, już mu przypną etykietkę dyletanta i nieuka.

McGyver>

nigdy nie miałem zamiaru nazyać nikogo dyletantem itd (swoja droga nic takiego nie napisałem)

McGyver - Jeśli Cię osobiście uraziłem, to PRZEPRASZAM.

Niestety nadal podtrzymuję swoje zdanie n/t niefrasobliwości wielu uczestników forum, którzy na prawo i lewo głoszą opinie nie zważając na ich wydźwięk. Specjalnie wykorzystałem ów wpis by uzmysłowić Kolegom wage jaką MOGĄ mieć wypowiadane przez nich opinie. W tym konkretnym wypadku nastapiła szybka korekta owego nieszczęsnego wpisu. Przy okazji sprawdź czas Twojego wpisu skierowanego do mnie i mojej odpowiedzi (która notabene była skierowana do stożka - mea culpa, że jej nie zaadresowałem :(( ). Dwie minuty ! Tak szybko nie piszę i w dwie minuty nie było szans, żebym Ci odpowiedział tak długim postem. On po prostu powstawał "ciut" dłużej a tak się nieszczęśliwie złożyło, że wskoczyl juz po Twoich wpisach (które i tak by niczego nie zmieniły)

SORRY PANOWIE za tą prywatę, ale sami rozumiecie... wypadało odpowiedzieć

A to dla rozluźnienia atmosfery (nie na temat i nadaje się na bocznicę, ale w drodze wyjatku.... )

[obrazekLUKASZ-226390_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Yaxa

Proponuję, abyś zechciał jeszcze przemyśleć tłumaczenie jakie dałeś dudivanowi w przedmiocie dlaczego inna siła "odśrodkowa" jest dla igieł sferycznej i eliptycznej. Wiem z literatury tematu, ze jest przeciwnie niż podajesz: W tym samym gramofonie (niezmienna geometria ramienia) większy opór (nie toczenia lecz kształtowo-cierny) przy takim samym nacisku będzie miała igła eliptyczna, a nie sferyczna jak podajesz. Budowa podziałek do nastawiania antyskatingu pokazanych na foto Garrarda Zero 100 to potwierdza. Użytkownik ma nastawić na podziałce właściwej dla jego igły tyle ile wynosi ustawiony wcześniej nacisk igły. Jest jeden mechanizm wytwarzający siłę antyskatingową, jest jeden sposób wywoływania jej zmian (jedna regulacja), wskaźnik też jeden pokazuje jednocześnie na obu podziałkach . Siła antyskatingowa rosnie gdy wskażnik przesuwa się w prawo (na zdjęciu). Widać, że gdy na górnej podziałce (dla igły sferycznej) wskaźnik pokaże np. 3 to na dolnej zaledwie 2,5 (w przybliżeniu, ale nie odwrotnie). Jest tak celowo, bo taki sam opór stawia igła eliptyczna dociskana 2,5 G jak sferyczna dociśnięta 3 G. Masz tu potwierdzenie, że u Garrarda wpadli na to samo czego ja dowiedziałem się z lektury.

Nie ma potrzeby wymyślać ani tym bardziej spierać się co do polskiego terminu na overhang. Odwołam sie do literatury polskojęzycznej: W latach pięćdziesiątych (tak, tak) używano terminu "wydłużenie", a siedemdziesiątych "przesięg". W rozwiązaniach praktycznych (w produkowanych konstrukcjach) przesięg jest zawsze dodatni, tj. odległość pivot-igła (czyli czynna długość ramienia) jest zawsze większa od odległości pivot-oś talerza (zwanej bazą). Ale w rozważaniach teoretycznych może przesięg przyjmowac wartość ujemną. Nie można więc wywodzić jego nazwy z jego rzekomo niezmiennego znaku. Wreszcie: nie trzeba wyważać otwartych drzwi.

profee>

Przemyślałem i przyznaję Ci rację... logika wskazuje na taką odpowiedź jaką przytoczyłeś. I niech tak zostanie. Proszę tylko przytocz źródło z którego czerpałeś informacje - chętnie poczytam (jeśli oczywiście jest dostępne)...

Overhang - upieram się przy wysięgu bowiem dla mnie jednoznacznie kojarzy sie on z funkcją owego parametru (igła wySIĘGA poza oś talerza). Przesięg, jako fonetycznie baaardzo zbliżony do przysięgu (przysięgi) odpada. Wydłużenie, owszem, ale czego ??? Tu sie niczego nie wydłuża, taki termin jednoznacznie (przynajmniej mnie) kojarzy się z dołożeniem czegoś do już ustalonej wartości. Powiedz komuś, że igła wysięga 17 mm. A spróbuj: jest wydłuzona 17 mm. Ciekawe jak to zrozumie ? O przesięganiu nie wspomnę... :)

Dlaczeg uważasz, że nie warto dyskutować n/t ujednolicenia polskich terminów związanych z techniką audio? Dla mnie akurat ma to zasadnicze znaczenie w komunikacji pomiędzy uzytkownikami. Dobra definicja to połowa sukcesu w wyjaśnianiu technicznych zawiłości ludziom nie zorientowanym w temacie. Mam szczerze dosyć techniczn

ego bełkotu i terminów przyswajalnych wyłącznie przez wąską grupę "wtajemniczonych". To, że ktoś 40 lat temu użył terminu wydłużenie wcale nie oznacza, że jest ono dobre i jednoznacznie przybliża i ułatwia "skojarzenie" tego parametru z konkretnym zjawiskiem (o przesięgu nie wspomnż...:)) Chyba wszyscy pamiętamy pierwotną definicję odtwarzacza CD: dyskofon CD, lub gramofon cyfrowy. Fajnie to brzmiało, ale sie nie przyjęło. Dyskofon odpadł, bo drugi człon tego słowa: fon, zbytnio kojarzył się z fonografem i był pewno zbyt archaiczny dla wiązania go z techniką cyfrową. Gramofon cyfrowy - to samo.

Nasze forum, jak mało które miejsce skupia ludzi zafascynowanych tematem audio. Dlaczego nie wykorzystać ich wiedzy i opinii nie tylko na dyskusje i poszerzanie swoich horyzontów? Przecież w zasadzie poza tą garstką fascynatów reszta ludzi ma to wszystko w "głębokim poważaniu". Więc nie skazujmy się na powielanie obiegowych opinii i powtarzanie nie do końca przemyślanych haseł. Nie upieram sie wcale przy wysięgu, ale na pewno nie dam się przekonać do podanych przez Ciebie terminów.

A może przewieszenie ???

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.