Skocz do zawartości
IGNORED

fonica gs 461

damian gd

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

Szukam porady dotyczacej gs 461, mam wlasnie taki adapter i nie wiem jaka wkladke kupic do niego aby nie przesadzic z jakoscia.

Zdaje sobie sprawe ,ze to prosty model i kupowanie drogich wkladek mija sie z celem.

Wiekszosc plyt jakie mam to polskie wydania z 80tych lat, wiec tez niespecjalna jakosc.

Moze potraficie doradzic cos optymalnego , w cenie do 300-max400zl?

Czy sa jeszcze jakies modyfikacje, ktore moglbym przeprowadzic we wlasnym zakresie, by poprawic jakosc dzwieku z tej maszyny?

Max 400? Ja bym kupił Denona DL110, w cenie ok. 100 euro lepszej nie znalazłem. Mam też do sprzedania za pół ceny (czyli za 50euro) Project K6, to jest Grado Gold z logiem Projecta, albo Clearaudio Aurum Classics Wood, fajna wkładka wykonana z naturalnego drewna.

[obrazekLUKASZ-222815_1.jpg] [obrazekLUKASZ-222815_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100001242 1170262198_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W/g mnie nic nie pomoże w poprawie brzmienia tego sprzętu. Szukaj wkładki która bedzie miala sygnał silniejszy o wyższym napieciu wyjćiowym.Delikatne wkładki zbiora "śmiecie". Proponował bym shura MB 44-7. Spytaj o zdanie o niej GM.Miałem samontowanego w takim samym G 4461 Goldringa ale to zupełnie inna dynamika o wiele spokojniejsza.Słuchałem wkładek shure M 91. M 75 ,Goldring ELAN , AT 71 , AT 3600, Ortofon MC 15 Mk II,ADC k9.i na ramieniu jest załozaona wlaśnie M-44-MB Shure przy niskim nacisku 1,5 G daje naprawdę mocny dynamiczny sygnał ok 9 mV.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przychylam się do opinii "conri". Shure M44MB będzie tu chyba optymalnym rozwiązaniem. Ponadto przemawia za nią również to, że maksymalny nacisk igły na płytę, jaki można ustawić w tym gramofonie - bez dodatkowych zabiegów - wynosi 2g. A Shure wymaga 1,5g nacisku. Po założeniu nowej wkładki pamiętaj o prawidłowym wyważeniu ramienia w osi poziomej i pionowej oraz ustawieniu właściwej siły antyskatingu. Zajrzyj na http://www.rcm.com.pl/hobby/hobby_main.html

GM

A ja w tym temacie polecam też stronkę naszego kolegi forumowicza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Swoją kupiłem tydzień temu na Allegro. W W-wie jest "bazar" z częściami do gramofonów. Skontaktuj się z "conri".

GM

P.S. Ta wkładka jest o tyle "przyjemna", że pasują do niej nie tylko oryginalne igły. Zastosowanie "niefirmowej" igły nie pogarsza brzmienia wkładki.

• 1 miesiąc później...

Dobra wkładka ,z tzw budżetowych to preferowany przez G.Marka (i mnie) Shur MB44-7. Kupić możesz w wielu e -sklepach . W google wklep "Shure igły gramofonowe " a pokażą Ci się sklepy prowadzące sprzedaż wysyłkową . Koszt ok 180-200PLn z igłą .Zaleta jest delikatne traktowanie rowka (0-75-1,5g), przy dużym sygnale użytkowym . Nie jestem zwolennikiem wkładek tzw DJ-skich gdy nacisk igly na płytę zaczyna się od 2 g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.