Skocz do zawartości
IGNORED

symetryczny przedwzmacniacz lampowy

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

postanowiłem zbudować sobie przedwzmacniacz lampowy. co więcej - ma on być zbalansowany. po selektorze źródeł (w tym co najmniej jedno wejscie symetryczne) będzie inverter. w związku z tym mam pytanie do doświadczonych kolegów czy takie podejście jak na obrazku jest słuszne? jest to stopień odwracacza fazy w fazie projektowo-rozwojowej ;-). oczywiście zdaję sobie sprawę z problemów z parowaniem lamp. myślę, że jest to do przejścia.

zależy mi na takim inverterze, który zadziała zarówno z sygnałem symetrycznym jak i niesymetrycznym, w tym pierwszym przypadku przyczyniając się do redukcji zakłóceń stopni poprzednich.

potem ma być regulacja wzmocnienia i wtórniki na wyjściu.

zaznaczam, że nie jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o lampy. mam już kilka grających wzmacniaczy za sobą. więc uwagi bym uważał na wysokie napięcia są niepotrzebne. już 400V przyjąłem na siebie więc uważam :-).

[obrazekLUKASZ-222821_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13584-symetryczny-przedwzmacniacz-lampowy/

Pcc,Ecc,E88CC są dobre do tego typu zastosowań.. osobiście bym proponował dodanie wyjśćiowych wtórników katodowych na tych samych bankach lub ECC 99.Łatwiej dobrą symetrie jest uzyskac przy pomocy odpowiednich trafiaków.Banki maja problemy ze stabilnośćią ...ale w koncu mamy tu do czynienia z liniowymi wzmocnieniami..to może być.Zalecałbym zródełka prądowe..to polepszy stabilność punktów pracy.

trafa nie wchodzą w rachubę. musiałbym je kupić - a gdzie tu przyjemność tworzenia - choćby układu. z drugiej strony lamp nie chciałbym mnożyć z prostej przyczyny: to ma być preamp 6-cio kanałowy :-). na sam inwerter idą już 2 bańki na kanał. potem jeszcze jedna na wtórnik katodowy na 6SN7. już przy takim założeniu wychodzi 18 lamp - razem 36 triód !!! czyż to nie kosmos? gdzie to wszystko pomieścić?

• 4 tygodnie później...

a co powiecie na ten schemacik?

[obrazekLUKASZ-235481_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Mixann

ten układ to prawie to samo schemat wyżej, dodane są tylko wtórniki na wyjściu. w moim schemacie natomiast inverter jest trochę bardziej rozbudowany.

skąd masz ten schemat? poczytałbym sobie trochę teorii.

>>Tomant

mam cały projekcik tego pre i jesli chcesz to moge ci na emalje wysłać :) albo napisz do mnie [email protected] to ci odpowiem z załącznikiem

Jakby inni byli chetni jeszcze na ten schemacik i reszte dokumentacji to wysyłać prosze pod wskazany adres

link do wielkiej składnicy schematów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Chciałbym reaktywować temat.

Czy ktoś z Szanownych Kolegów Forumowiczów zbudował ten lub podobny projekt przedwzmacniacza, symetrycznego na lampach?

Gram od niecałego tygodnia na Alephie5 i pre 1,7. Chciałbym, aby ten dźwięk się jeszcze bardziej otworzył, jest ciepło i milutko, ale czegoś mi brakuje. Lampa może to przesłodzić z jednej strony, ale z drugiej powinna pokazać jeszcze więcej detali i szczegółów.

Jestem ciekaw Waszych doświadczeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.