Skocz do zawartości
IGNORED

CXA60+CXC+MONITOR AUDIO BRONZE 6

SLASK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie do forumowiczow.Zestaw mam polaczony zwyklym kablem coaxial kupiony za 30 pln + kable glosnikowe melodika mdc 2250 G.Mysle o wymianie kabli,tylko czy jest sens wymiany.Dzwiek ogolnie mi sie podoba.Prosze o pomoc i jakies propozycje.pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/135849-cxa60cxcmonitor-audio-bronze-6/

Jezeli dzwiek ogolnie Ci sie podoba,to nie ma sensu.

Dla zabawy polacz kablem telefonicznym kolumny-wzmacniacz i posluchaj czy zmienil sie dzwiek.

W Twojej konfiguracji powinien sie sprawdzic.

Gość numik

(Konto usunięte)

to że ten się podoba znaczy, że nie może bardziej?

Spróbuj u siebie, porównaj - może Wireworld Starlight, może coś z Chorda do 3-4 stów, wypożycz na próbę, CXC jest bardzo dobry, ciut lepszy coax może coś dać

no a głośnikowce tak samo, wypożycz coś z półki wyżej - nie wiem co się tu zgrywa, poczytaj w klubach CA i MA. Wypożyczysz, sprawdzisz u siebie, jak nic się nie poprawi zwrócisz. Koszt 0 zł. Doświadczenie bezcenne

Spróbuj zamiast nas wypytywać, to akurat bardzo proste. Kable nie są ciężkie i nieporęczne, więc w czym problem. To nie 25 kg wzmacniacza, które ja np. musiałem na odsłuch wtaszczyć n 4 piętro :)

Allmr CXA i CXC nie połączysz kablem RCA.

Na pewno można lepiej, natomiast wymiana kabli spowoduje pewne subtelna różnice w brzmieniu. Zapraszam do kontaktu z naszym salonem, po określeniu potrzeb zaproponujemy wypożyczenie kabla. NIc nie ryzykujesz, sam się przekonasz czy warto.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

tzn coax ma znaczenie, ale do tego porządny dac potrzebny, by się o tym przekonać. tu to ciężko powiedzieć, istnieje ryzyko, że ten obecny coax jest po prostu bardzo słaby, zdarzają się. WW Starlight za 3 stówy nie zaszkodzi

a tak, z takim fajnym transportem też bym poszedł w lepszy dac

• 1 rok później...

Musisz go podłączyć do zewnętrznego przetwornika dac, nie posiada analogowych wyjść i co za tym idzie nie posiada wlasnego dac-a, na pokładzie tylko wyjścia cyfrowe. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

45 minut temu, Knjaz napisał:

Przepraszam bardzo, ale czym sie rozni zwykly CD player (Yamaha CDS300) od Cambridge CXC? Co dokladnie oznacza to, ze to tzw. transport?

Jak kolega wyżej lub jeszcze możesz podłączyć do wbudowanego przetwornika dac we wzmacniaczu jeżeli taki posiadasz.

Czyli muzyka z niego bedzie zalezec w dosc duzej mierze od jakosci DACa we wzmacniaczu/amplifie,, do ktorego go podlaczamy, dobrze rozumiem?

Pomijajac jakosc DAC-a, lepsze sa transporty CD, czy normalne playery (jak wspomniana Yamaha)?

Żeby to każdy kupował na lata :-),, a tak za rok u kogoś coś usłyszysz, może przeczytasz o czymś w necie i jazda.... Zmiana za zmianą, z typowym transportem się trochę ograniczasz, kupować cd a później, nie wykorzystywać Rca tylko pchać się w cyfrę by zamieniać na analog po przez dokupiony dać. Odrazu kupić przyzwoite cd. 

To tak jak lepsze jest kombi czy pick up, zależy ile masz do wydania i czy Ci pasują pewne ograniczenia jednym i drugim przewieziesz jakieś towary, tak jak tam płytę CD. 

Amplifier, ktory chce kupic posiada DAC (Yamaha R-N803D), wiec rozumiem, ze spokojnie mozna laczyc coaxialem.

Reasumujac - transporter przesyla surowy dzwiek coaxialem (tylko), a player posiada DAC-a i ma mozliwosc wysylania poprzez RCA jak i coaxiala (ale nie kazdy). Dobrze zrozumialem? :)

Na pewno zerknąłbym na Twoim miejscu na koaksjalny Melodiki

https://sklep.rms.pl/melodika-mdcx10-kabel-coaxial-rca-rca-purple-rain-1m

Z metra cięty Brown Sugar też może być ciekawą i stosunkowo tanią opcją

https://sklep.rms.pl/melodika-bsc2330-brown-sugar-przewod-glosnikowy-klasy-pre-hi-end-2-x-3-3mm2 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

No cóż... może to zabrzmi dziwnie, ale dlatego, że jest ładna.
Od tego się zaczęło, spodobała mi się kiedyś jedna Yamaha na półce sklepowej i jakoś tak polubiłem tę firmę. Teraz chcąc wymienić swojego spalonego Panasonica pmx-7 od razu pomyślałem o Yamaha.
Sama 803ka ma wszystko to, czego potrzebuję. Dźwięk z 602ki mi się podobał, ale czegoś mi brakowało i pomyślałem o modelu wyżej.
Poza tym mieszkam w UK i tutaj nie wszystko jest dostępne.
Za kwotę ok 1000 funtów mogę kupić R-N803D plus Tannoy XT 6F, albo Monitor Audio Bronze 6. Dźwięk z BR 2 mi odpowiadał (choć jak wspomniałem, brakowało mi czegoś). Silver 50 grały wg. żony jeszcze lepiej. No, ale ja musze mieć kolumny, monitory będzie trudniej ustawić, nie ma na czym, a podstawki tak sobie mi się podobają.
Ale się rozpisałem :)

No faktycznie dziwne :-), więc idz za ciosem kupuj oczami :-) taki żarcik. Tannoy a Monitor Audio to zupełnie różne granie. 

Na takim poziomie obycia, i widzę że to początek przygody z hifi, to transporty i dac-ki sobie daruj. Pozdrawiam

He he.

Nie ma to jak kupować oczami rzeczy dla uszu.

Ale żeby nie było, Y602 porównywalem z innym wzmakiem (Ca60) i dźwięk mi nie podszedł. Nie był odpowiednio detaliczny jak przy Y602.

Tannoya nie mogłem przesłuchać i zanim kupię choćby na próbę, chcę wiedzieć czego mogę się spodziewać

Jeszcze jedno daj sobie czas, często na początku efekt wow, ten sprzęt to jest to, ale w salonie- kilka utworów na klocek i następny, jednak odsłuch kilkugodzinny lub np weekendowy w domu i.... Co się dzieje? Czesto- Czar pryska zaczynają nam przeszkadzać pewne rzeczy, więc spokojnie. 

Słuchałem obu wzmacniaczy przez ponad 2h. Wziąłem kilka płyt i powiem Ci, że jednak co w domu, to w domu. Tam w salonie nie mogłem się na spokojnie wsłuchać, dzieciok mi gadał, na ścianie telewizor chciał wlaczyc i w ogóle. Wyszedłem zmęczony nie szarpie się, chcę Was poczytać, posłuchać, dowiedzieć się maksymalnie. Zawsze tak robię. Stąd te moje, czasem dziecinne pytania. Ale fakt, póki co porównywalem tylko dwa wzmacniacze/amplitunery. Dla mnie mało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.