Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS-504 - jak to zagra z.......??

boro53

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam wiekowy juz zestaw (proszę sie nie śmiać). Jest to wieża Diora z serii 500 (m.in. wzmacniacz WS504 i CD504). Kolumny to niestety altusy 140. Chciałbym po woli wymienić ten stary sprzęt i na początek zacznę od kolumn których wymiana - jak sądzę - wniesie najwiecej dobrego. Nie mam na poczatek tylu funduszy żeby kupić cały zestaw na raz. W grę wchodza kolumny Paradigm Mini Monitor lub Monitor 3 v.4. Co sądzisie o tym?? Jak to zagra?? Czy przemęczę się na tym zestawie jakiś czas??

Pozdrawiam.

WS504 to dobry wzmacniacz, wymiana na japońca za 1500zł. albo inny budżet często przynosi pogorszenie. Wymień kolumny na początek, ale nie na Paradigmy, w tej cenie znajdziesz masę lepszych. Polecam na przykład Acoustic Energy serię Aegis Evo. Następny krok, to wymiana CD. Wzmacniacz na razie zostaw, a do jego wymiany podchodź ostrożnie, zakup innego wzmacniacza KONIECZNIE musi poprzedzać uważny odsłuch, żebyś nie kupił czegoś, co wprawdzie znacznie lepiej wygląda, ale zdecydowanie gorzej gra. Jak byś mial pytania, to zapraszam na priva.

Witam , właśnie poluję na taki wzmacniacz Diory WS 504 z pilotem i do tego korektor 504 , tuner 502 i magnetofon 506 który zaraz sprzedam bo mi nie potrzebny to wszystko w idealnym stanie . Najpierw zwiał mi Radmor A-5512 a wczoraj Eltron 100 U , szukam jakiegoś wzmacniacz co da niezłego kopa dowiedziałem się kiedyś ze wzmacniacze 504 i chyba 7.. mają spore kopyto . Kolumny będę kupował ale tylko do 1000 złotych , myślę o Polarisach 300 , Altusach 300 coś co będzie miało duży bas . Miałem już Polarisy 300 grały całkiem nie źle ale na słabszym wzmacniaczu może jakieś inne mi polecicie w cenie .

->boro53

napisz jaką muzykę preferujesz , jak duże jest Twoje pomieszczenie odsłuchowe , to pomoże w znalezieniu odpowiednich kolumn.Generalnie jednak sprzęt wymieniaj w takiej kolejności jak radzi McGyver. Jeśli dobierzesz odpowiednie kolumny , zdziwisz się jak może zagrać ta Diorka :-) Może nawet odłożysz na jakiś czas wymianę wzmacniacza-z budżetówki(nawet tej współczesnej) nie każdy go pokona.

Mam w domu stareńką Diorę WS-504B. Warto wstawić tam normalne gniazda głośnikowe bo sprężynki i tak w końcu się połamią a styk i tak nie ten.

Co do basu to radziłbym podpiąć do wyjścia tapeout jakiś woofer aktywny o większej skali bo Diora nie wydobędzie z siebie przyzwoitego dołu (może Arton? nieźle w stosunku do ceny gra Goky/Koda). Na resztę można podpiąć wspomniane Paradigm MiniMonitor bo "3" potrzebują innego wzmacniacza. Oczywiście woofer powinien mieć regulację fazy i odcięcia żeby zgrać go z kolumnami.

Witam, mam pytanko do audiofila McGyver'a: czy Diora WS504 lepiej zagra od Pionka A 502R ?

Co do Diory słyszałem tyle sprzecznych i skrajnych opinii... że już nie wiem co o niej myśleć. Interesuje mnie wzmacniacz do Altusów 200, o dynamicznym, mocnym brzmieniu i mocy min. 80 W/8ohm ? W cenie do 500 zł.

• 10 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.