Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo jazz

Jakub Pers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Oczywiście temat był ale odpowiedzi nie wszystkie zadowalające:). Obecnie słucham na Sony tf 650+jamo c407 muzyka z komputera z zewnętrzną karta dźwiękową. Niestety mam mocny komp do pracy i często mi przebijają trzaski, szumy itd. Chciałbym zmienić na coś lepszego do odtwarzania poza komputerem. CD wydaje się być właściwe choć łatwość odtwarzania muzyki z dysku to wielka zaleta bo i dostęp itd. i z yt można posłuchać. Nie chcę winyli bo nie chce kolekcjonować, chcę słuchać:) Generalnie lubię jazz, freejazz głównie ale słucham i hardcore, d&b i generalnie wszystko. Mimo to zestaw chciałbym głównie pod jazz. Pytanie:

1. Czy cd to optymalna sprawa jeśli chodzi o stosunek jakości dźwięku do ceny( wiadomo można samemu nagrać płytę np) Czy może jest inne rozwiązanie aby cieszyć się muzyką w dobrej jakości z dysku np jakiś laptopik podłączony pod zestaw stereo. Są różne nowinki i rozwiązania.

2. Jakie zestawy: wzmacniacz, ewentualnie cd, kolumny? Współgrający, pytam o konkretne zestawienie, bo domyślam się że ludzie robią research lub maja własne doświadczenia. Co do kwoty to nie wiem dokładnie ile trzeba, raczej używany sprzęt chociaż co do cd to mam wątpliwości. Załóżmy 5 do 10tys zł taki przedział bo mam 5 a wiem że trzeba 10 smile.png na mini audiofilskie coś:) zatem może coś się pogodzi. Pokój to standardowy salon w bloku, pewnie z 18 metrów.

Bedę wdzięczny za konkretne odpowiedzi płynące z doświadczenia osób który ''rozkminiły'' podobny temat:) Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/136005-zestaw-stereo-jazz/
  • Redaktorzy

Hmm, zastanówmy się. Kiedy ja miałem pokój wielkości jakieś 18-20 m, to grały ProAc Studio 100 (w żadnym wypadku nie 110!). To są bardzo dobre kolumny, znane od lat, zdarzają się z drugiej ręki. Z drugiej ręki zdarzaja się za 4-5 tysięcy. Można też wypróbować model 118, który powinien być tej samej klasy, ale go nie słuchałem. Widziałem ze ktoś sprzedaje na OLX za 4000.

Jeśli nie podstawkowce, to może nie za duże podłogowe, np. KEF z serii UniQ. Mam teraz u siebie w teście parę, bardzo ładnie grają. Model podłogowy 550 nowej serii kosztuje 4 tys z kawałkiem.

Wzmacniacz... W tej klasie cenowej można poszukać używanego, natomiast jeśli się nie ma doświadczenia, to warto wypróbować jakiegoś taniego pewniaka. Dla mnie takim niedrogim pewniakiem są wzmacniacze Atoll, sprzedaje je Audio Forte w Warszawie na Reytana. Model IN50 kosztuje dwa tysiące z kawałkiem, IN100 cztery z kawałkiem, mówię o nowych.

No i teraz odtwarzacz. Ja bym poszukał używanego Advance Acoustic, albo nowego, one nowe (zintegrowane) kosztują gdzieś około 2-3 tysięcy, ale tu widzę starszy model jakiś sklep sprzedaje za 900 zł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i w zasadzie system skompletowany. Plus parę groszy na okablowanie.

Co do kolumn, to polski RLS jest uważany za pewniaka, a tu można dobrać podłogowe kolumny w znośnej cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli lubisz gęsty klimatyczny dźwięk to moge polecić zestaw taki:

Audiolab 8200a

RLS ELara II

DAC (tutaj trzeba się zastanowić ) może być audio-gd (używany na wolfsonie był do kupienia chyba za 900zl) lub bardzo ładnie brzmiący nostromo Wolf + konwerter usb/coax

I puszczasz z komputera wszystko

1. Czy cd to optymalna sprawa jeśli chodzi o stosunek jakości dźwięku do ceny

Jeśli masz kolekcję płyt to cd jak najbardziej. Jak nie masz za dużo płyt to musisz Sobie odpowiedzieć na pytanie czy zamierzasz zbierać. Jak nie to wiadomo zostań przy plikach.

2. Jakie zestawy: wzmacniacz, ewentualnie cd, kolumny? Współgrający, pytam o konkretne zestawienie

Od siebie mogę polecić z podstawkowych Studio 16Hz Canto Grand + Cayin A55TP lub trochę dynamiczniejszy, jaśniejszy CS55-A - ten ma DAC-a na podkładzie.

Jeśli kolumny podłogowe to Minas Anor IIIs 2.5r (teraz jest wersja IV , ale jest już droższa) + Cayin A55TP.

To są zestawienia , które mam przećwiczone i brzmią dobrze, oczywiście nie jedyne. Mnie akurat najbliżej brzmieniowo do S16Hz.

Możesz też sprawdzić inne polskie marki. Impuls Audio, RLS, Akkus, Audio Academy.

Witaj.

Podpisuje się pod zestawem polecanym przez kolegę wyżej. Studio16hertz w połaczeniu z lampką gra świetnie. Ja jazzu słucham na Nad c356bee (by muda44), cd Nad c542 i Monitor Audio gs20 i jak dla mnie gra to również bardzo dobrze. Pozdrawiam.

Gość numik

(Konto usunięte)

dac xiangsheng 05, transport CA CXC (płyty) / Auralic Mini (pliki), Baltlab Epoca 3 z sh (koło 3.500) / Audio Fezz Silver Luna, kolumny Audio Academy Phoebe / Akkus / Pylon (szczególnie z lampką Audio Fezz), da się

Dzięki, mam o czym czytać teraz, teraz jednak skłaniam się ku odpuszczeniu przynajmniej na jakiś czas cd a uderzeniu w wzmacniacz+odtwarzacz strumieniowy+kolumny bo jednak możliwość odtwarzania z dysku czy kompa to dla mnie wielki plus. I kaski mniej wydam bo to jednak w moim przypadku ma znaczenie. Pytanko tylko z czego puszczać muzę na ten odtwarzacz? Jakiś laptop, rozumiem że karta dźwiękowa nie ma znaczenia w tym przypadku.

Możesz spróbować malinę z digi lub z allo digione podłączone do daca. Cena niewielka, a jakość super. Sterujesz z tableta, telefonu, laptopa czy czego tam chcesz:)
Skoro słuchałeś muzy z kompa to chyba masz już zgrane płyty? Moim zdaniem szkoda kasy na CD. Zestaw DAC+wzmak+kolumny jest optymalny. Do tego jakiś miniPC(np. minix za 600-800 zł) albo Raspberry(jeszcze taniej). To transportu lepiej dokupić jakiś zasilacz typu Tomanek.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.