Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Arcam Alpha 5

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

Nada się nada do takiej muzyki - miałem 6+ z Dali 450 i muzyka w stylu Marillion była jego żywiołem. 5 gra podobnie to znaczy - gładka raczej pastelowa średnica, wysokie tony czyste nie przeszkadzające na ogół swoim niższym podzakresem, bas obszerny i raczej niezbyt szybki. W przypadku podpięcia do niewłaściwych kolumn zdarzają się czasami przykre rzeczy (brak basu, piskliwość na wyższej średnicy). 6plus nie dogadywał się kompletnie z kolumnami KEF Coda 9, marnie mu szło z TDL RTL3, za to Dali od 202 poczynając a na 450 kończąc grają świetnie, niezgorzej też np. Dynaudio 52. Trzeba też uważać na źródła - powinny być raczej spokojne (MF, Rega, Marantz 63 KI itp). Najlepsze efekty na kablach głośnikowych VDH, XLO.

Chyba zostanie na tym PD-S 507. Denon 1450 jednak (i PD-S 707) beyond the budget, nwet nie startowaliśmy. 507 pomimo, że na niektórych nagranich góra trochę ostrawa gra zaskakująco dobrze, zwłąszcza pod względem stereofonii - w ogóle to jakiś fajny pokój do słuchania ma ten koleś bo gra to lepiej niż powinno. Pionek ma dopiero 3 lata i jest w bardzo dobrym stanie, a koledze zależy na bezproblemowej eksploatacji - cena też ok. Na początek podpieliśmy kolumny jakąś taniutką Tarą Labs i konektem Resona, nie znam tych kabli więc może coś się jeszcze tymi elementami pomiesza. W każdym razie koleś jest na razie zachwycony, z resztą dojście do takiego poziomu zajeło mi ładnych parę lat swego czasu, no ale to były inne czasy i inny sprzęt:))) Pioneer 505 kiedyś był przerabiany w Anglii przez "Precission" i grał po takim tuningu na poziomie Arcamów 7-8 wiesz może Mac co tam było zmieniane? Sorki za aneksję wątku, no ale to właśnie między innymi o Arcamie :)))

>>Zegarmistrz

Ja mam Tannoye M3 po sporych modyfikacjach (wyszlo im to na dobre - porownywalem z ESA Vivace) i nie wiem jak Alpha 5 bedzie wspolpracowala z tymi kolumnami. No i czy cena 450 zl za ten wzmacniacz (1 wlasciciel, nie naprawiany, karton, papiery itp...) jest o.k.?

Pozdr

Dzięki Mac - moja siostra ma (awaryjnie bo padł jej orginalny CD od wieży JVC) PDS-505 i żeczywiście nie gra to za ciekawie - stąd pomysł żeby w nim podłubać. W każdym razie 507 bez przeróbek dystansuje 505, chociaż, że lepiej można wiadomo nie od dziś - pytanie tylko czy poniżej 400zł i bez dłubaniny?

dooomin - Arcamy są narowiste, ale potrafią się odwdzięczyć, jeżeli stan i pochodzenie jest takie jak opisujesz ja bym zdecydowanie brał, poza tym to dość długowieczne maszyny. Na niektóre wzmaki negatywny wpływ potrafi mieć na dłuższą metę temperatura pracy (pierwszy Amplifikator, MF a-klasowe), a Arcam prawie w ogóle się nie grzeje (przynajminiej tak było z moją 6plus) uważaj tylko na kable o dużej pojemności - w mojej szóstce utopił się bezpiecznik jak go podłączyłem do Dali 450 Audioquestem Indygo 2x 2,5m. Po skróceniu o ok. 70cm na stronę problem zniknął. To taka mała ciekawostka:)))

wyciskaczy to na forum dostatek, sporo w tej liczbie takich co na warsztat tę linię Marantza nie raz brali. Co do ceny to tak jak ze starszym autem - mniej ważny rocznik od stanu i rodzaju żywota jaki mu przypadł w udziale. Marantz 63SE albo 63KI, z Arcamem potrafi się dobrze porozumieć, ale za tańsze modele odpowiedzialności nie biorę:)))

Na Allegro pojawił się Alpha 7 za ok 750,- PLN. Jest klasę lepszy od Alpha 5 - który jest właściwie wzmacniaczem bardzo przeciętnym. Miałem kiedys alpha 8 i dla porównania przez tydzień własnie alpha 5.

Alpha 7 to już wzmacniacz naprawdę kompetenty - dla audiofila, na początek naprawdę może być ciekawy...

• Redaktorzy

zgadzam się w całej rozciągłości z Barthussem. A jeszcze lepiej wypada siódemka, albo ósemka z dodatkową końcówką mocy. Dźwięk staje się bardziej mięsisty, ale nawet "gołe" ampy grają ładnym konturowym dźwiękiem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Witam ponownie.

Mam juz ta alphe 5 i jest miodzio - kenwood ktorego mialem nie dorasta mu do piet.

Mam tylko jedo pytanie - wiem ze arcam nie ma ukladu opozniajacego zalaczenie kolumn - w takim razie czy to normalne, ze przy wlaczeniu i chwile po wylaczeniu wzmacniacza slychac "pykniecie" w kolunach?

Po pierwsze gratulacje - super sprzęcik sobie sprawiłeś na święta. Co do tego pyknięcia to zawsze to miałem ze swoją 6+ jak sięgam pamięcią, tyle że właściwie to prawie nigdy jej nie wyłączałem - stała sobie pod prądem na okrągło.

Po przeczytaniu Twojego o mnie widzę, że nasze zbiory się mocno przenikają - największa różnica to to, że psy u mnie dwa:))) Skoro jesteś z Wrocławia to można kiedyś się umówić na jakieś małe posłuchanko.

>> Zegarmistrz

Jak to mowil slepy kon "nie widze przeszkod". Bardzo ilo by bylo sie spotkac i posluchac dobrej muzy, ja sie jeszcze musze uporac z moim pokojem odsluchowym (pokoj poloczony z kuchnia, gole sciany + pare kwiatkow, za to na calej podlodze mam wykladzinke, ale i tak jest lepiej niz dobrze). Jak na razie arcamem jestem oczarowany.

Pozdrowionka

Witam ponownie!

Nie moglem sie powstrzymac i popelnilem pierwszy upgrade arcamca - wymienilem opampy NE5532 na BurBrowna OPA2132 (wg mnie lepsze od 2134). Na razie pokazalo sie wiecej basu, wysokie mniej wiecej bez zmian, a srednica leciutko sie cofnela - ale poczekam co bedzie jak sie troche wygrzeja.

Dłubałem w Arcamie Alpha 6+, i tam OPA2134 zagrały nędznie, już nawet NJM2114 były lepsze. Najlepiej zagrały LM6172, ale nie dysponowałem nimi wtedy (pożyczyłem tylko do prób), więc kompromisowo zostały LM833, które tam akurat sprawdziły się lepiej od wszystkich pozostałych testowanych (OPA2604, OPA2132, TLE2142, AD275).

Samsunga chyba warto wymienić. I jeszcze diody w mostku na szybkie soft recovery, zdziwisz się, wgniata w fotel po takim zabiegu. Tyle że sukinsyna się cholernie źle demontuje, nie to co Marantza.

• 2 lata później...
  • 1 rok później...

...witam...ponieważ tyle tutaj tematów i postów nie chcę zakładać nowych tematów...mam okazje zakupić wzmacniacz Arcam Alpha 5 za 400zł...no i do Was pytanie dość banalne w swej naturze,mianowicie :Czy warto?????????????...bardzo proszę o odpowiedź, jako że czas nagli...za wszelkie porady dziękuje już teraz i pozdrawiam...

tutaj link do aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...dzięki za informacje,ale cóż aukcja się skończyła i rzeczywiście sprawdzając na allegro znalazłem tańsze tylko w aukcjach zakończonych a więc się wstrzymuje z tym Arcamem...jednak dokonałem wyboru pre-ostatecznego bo mam do wyboru Rotel Ra 840BX4 albo Cambridge Audio A5 i teraz do Was pytanie cóż kupić...co do Rotela wiem,że gra dość ciepło i nienachalnie,nie jest "ostry" a co do Cambridge nie wiem nic...różnica między nimi to chyba też moc,ten Rotel chyba słabszy ale to chyba nie gra większej roli...czekam na słowną pomoc...pozdrawiam...

...do tej dwójki mogę dodać Rotel RA 931...a więc trzy wzmacniacze lecz,który wybrać?...bez szufladkowania muzyki czy też niuansów kolumnowych,zwyczajnie początek przygody audio i pierwsze kroki kompletowania sprzętu...pozdrawiam...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.