Skocz do zawartości
IGNORED

Technics sl MA 1 jak z częściami ?

davero

Rekomendowane odpowiedzi

WItam mam pytanie do użytkowników gramofonów głównie do tych którzy potrafią je naprawiać. Czy do tego gramofonu są dostępne części. Nie jest to już tani gramofon i patrząc na niego wygląda na bardziej skomplikowany niż inne modele. Nie wiem co oznacza computer control ... , ale czy w razie awarii da się to jeszcze naprawić czy to jest raczej impreza w jedną stronę ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie to taki elektromagnetyczny automat łącznie ze sterowaniem ramienia , nacisku igły , VTF itd , technologia jak w Sony Biotracer czy Denon Dynamic Servo Tracer.

Jak wszystko działa to jest to niemal idealnie rozwiązanie , choć ma też swoich przeciwników preferujących klasyczne grawitacyjne zawieszenie.

Jak coś padnie to trzeba do tego zmyślnego magika. O tyle jednak dobrze że takie sprzęty były robione jeszcze w czasach kiedy sie do tego przykładano czyli solidne materiały i staranna produkcja. No ale nic wieczne nie jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie to taki elektromagnetyczny automat łącznie ze sterowaniem ramienia , nacisku igły , VTF itd , technologia jak w Sony Biotracer czy Denon Dynamic Servo Tracer.

Jak wszystko działa to jest to niemal idealnie rozwiązanie , choć ma też swoich przeciwników preferujących klasyczne grawitacyjne zawieszenie.

Jak coś padnie to trzeba do tego zmyślnego magika. O tyle jednak dobrze że takie sprzęty były robione jeszcze w czasach kiedy sie do tego przykładano czyli solidne materiały i staranna produkcja. No ale nic wieczne nie jest.

No tego się obawiałem ... jak by nie patrzeć ma już 31 lat. Kiedyś to bajka dziś już się trzeba mocno zastanowić, chyba że masz worek części, a sądząc po ich dostępności to sporo nie będzie. Proście wychodzi kupić 1200 lub 1700 albo nawet q3 co prawda to co innego, ale z częściami mniejszy problem. Ostatnio ceny skoczyły dość mocno, ale widzę że drogi sprzęt stoi , nie przekonują mnie odpowiedzi skoro 30 lat działa to czemu ma się popsuć :) może i będzie działać następne 30 lat kto wie , a może nie i wtedy robi się problem

Ukryta Zawartość

Heh... spoko , moje 2 Biotracery są jeszcze starsze :-) . Działają (tfutfu)

O elektromagnetykę jestem spokojny (czujniki Halla , cewki czy inne magnesy) bo to prawie 100% niezawodne.

Większy problem to czysta elektronika , wtedy co nie naprawisz jakim rebailingiem to zostaje szukać sprawnych przeszczepów w szrotach albo kombinowac w inny sposób.

Mechanika, napęd to już prostsze elementy do ogarnięcia.

A tak na koniec - instrukcja serwisowa jest dość szczegółowo napisana , troche wiedzy w zakresie elektroniki takich urządzeń i zazwyczaj coś da sie zreanimować.

Heh... spoko , moje 2 Biotracery są jeszcze starsze :-) . Działają (tfutfu)

O elektromagnetykę jestem spokojny (czujniki Halla , cewki czy inne magnesy) bo to prawie 100% niezawodne.

Większy problem to czysta elektronika , wtedy co nie naprawisz jakim rebailingiem to zostaje szukać sprawnych przeszczepów w szrotach albo kombinowac w inny sposób.

Mechanika, napęd to już prostsze elementy do ogarnięcia.

A tak na koniec - instrukcja serwisowa jest dość szczegółowo napisana , troche wiedzy w zakresie elektroniki takich urządzeń i zazwyczaj coś da sie zreanimować.

Nie naprawiałbym ja tylko elektronik, któy serwisuje mi sprzęt, ale zawsze mam obawę przed kupnem :) czy w razie w to będzie się dło reanimować bez kupna drugiego :). Ostatnie pytanko tam da się założyć inne ramię ? czy tylko proste musi być i jak oceniasz wkładkę shure m75 bo widzę też q3 z taką wkładką, ale cena kosmiczna jak za q3

A ten SL-MA1 o którym dyskutujemy to jakie ma mocowanie wkładki ? 1/2 cala czy T4P ?

Pytam bo z tego co wszędzie widzę to SL-MA1 jest na T4P , dopiero wyżej SL-MA2 ma na 1/2 cala.

Do tego jeszcze opisujesz , że w Q3 jest z wkładką Shure M75 a ta jest tylko (chyba)na mocowanie 1/2 cala. Choć mogę się mylić , być może były 2 wersje mocowań tego Shura. Nie mam , więc na pewno nie wiem.

Sorry za to powyższe , bzdetów sie naczytałem na pewnym forum.

Sam Shure od lat miał przyzwoite opinie.

Co do wymiany ramienia to słabo widzę taką możliwość , cały gramofon już na etapie projektu jest dość specyficznym urządzeniem w pewnym sensie jedynym w swoim rodzaju i nic uniwersalnego do niego sensownie nie dopasujesz.

A ten SL-MA1 o którym dyskutujemy to jakie ma mocowanie wkładki ? 1/2 cala czy T4P ?

Pytam bo z tego co wszędzie widzę to SL-MA1 jest na T4P , dopiero wyżej SL-MA2 ma na 1/2 cala.

Do tego jeszcze opisujesz , że w Q3 jest z wkładką Shure M75 a ta jest tylko (chyba)na mocowanie 1/2 cala. Choć mogę się mylić , być może były 2 wersje mocowań tego Shura. Nie mam , więc na pewno nie wiem.

Sorry za to powyższe , bzdetów sie naczytałem na pewnym forum.

Sam Shure od lat miał przyzwoite opinie.

Co do wymiany ramienia to słabo widzę taką możliwość , cały gramofon już na etapie projektu jest dość specyficznym urządzeniem w pewnym sensie jedynym w swoim rodzaju i nic uniwersalnego do niego sensownie nie dopasujesz.

Przydatnie to wkleiłeś , dopytam o to czy sl ma 1 jest tylko na tp4 ? czy można wachlować wkładkami innych ? Q3 z tego co widzę można wymieniać na inne.

<br /> tylko na tp4 ? czy można wachlować wkładkami innych ?<br />

Tak ale wybór jest baaaaardzo ograniczony. Nie ma ich dużo.

<br />Q3 z tego co widzę można wymieniać na inne<br />

Jak to mówią - "jest tego od groma!"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.